SME redakce: Katastrofální situace výuky dějepisu na slovenských gymnáziích

středa 27. března 2002 ·

Dodnes neexistují moderní učebnice pro gymnázia. Dnešní gymnazisté vědí o druhé polovině 20. století, méně než o pravěku. Na gymnáziu není možné probrat vše, co předepisují učební osnovy.

O Benešových dekretech, odsunu sudetských Němců, Pražském jaru a událostech roku 1968 se studenti nemají kdy a ani z čeho učit. Na gymnáziu není možné probrat vše, co předepisují učební osnovy, a gymnazisté druhých a třetích ročníků ani 12 let po revoluci nemají moderní učebnice. I prváci se ještě loni učili z někdejších komunistických učebnic. Až letos dostali nové, v nichž dějiny končí 15. stoletím.

„Druháci jsou v podstatě bez učebnic. To, co dostanou ze skladu, jim doporučuji ignorovat. Jde o nepřehledný, nesrozumitelný text, poplatný rokům normalizace," říká učitel Martin Kříž ze Štúrova gymnázia v Trenčíně. Třeťáci používají dočasné texty historiků Liptáka a Kováče. „Dnes bychom už potřebovali řádnou učebnici," říká dějepisář Kříž.

„Komunistické knihy už nahradili i na Balkánu, Slovensko v tomto drží evropský rekord," tvrdí dějepisář z gymnázia v Povážské Bystrici Juraj Smetana.

V Rakousku je běžné, že učebnic pro jeden ročník je několik a nové vycházejí téměř každý rok, už i s výsledky posledních voleb.Na Slovensku se dějepis učí nemoderně, bez prostoru pro toleranci menšin a vytváření vlastního názoru. Současně je učivo náročné na množství faktů.

Dějepisářka Hana Mlynarčíková říká, že „v současnosti se vzhledem k předimenzovaným učebním osnovám výuka historie vlastního národa, ale i celého lidstva mění v závody s časem, na jehož konci je vyčerpaný učitel i student". Výsledkem je, že historickými pojmy operují a dějiny vykládají nevzdělanci. Následky nevědomosti a neopatrné manipulace mohou být vážné.

A jaký je rozdíl mezi západoevropským a slovenským gymnazistou? „Podstatný. Náš před přijímačkami na vysokou školu dokáže vysypat z rukávu roky a události, jeho západoevropský vrstevník si kromě faktografie osvojuje celou škálu zručností. Například jak rozumět textu, analyzovat ho, vybírat z něj informace a samostatně je interpretovat. Dějepis se tak stává více prostředkem k osvojování si způsobilostí pro život," vysvětluje Viliam Kratochvíl z katedry všeobecných dějin Univerzity Komenského.

SME redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.