BMI sdružení udělilo cenu veřejnosti v soutěži Zlatý erb novoměstským stránkám

středa 27. března 2002 ·

Hradec Králové, 25. března 2002 – Cenu veřejnosti udělenou BMI sdružením získaly v soutěži Zlatý erb internetové stránky Městského úřadu Nové Město na Moravě (www.nmnm.cz). BMI vybíralo nejlepší stránky ze 30 webů, které obdržely v hlasování veřejnosti relativně nejvíce hlasů ze 242 přihlášených.

Oceněné stránky poskytují veřejnosti v přehledné podobě množství užitečných informací, jsou každodenně aktualizovány a umožňují oboustrannou komunikaci mezi občany a představiteli města. O živém zájmu uživatelů o stránky svědčí návštěvní kniha a diskusní fórum. Občané mohou použít také elektronickou podatelnu. Zvláštní pozornost si zaslouží sekce pro těžce zrakově postižené uživatele, která byla portálem Blind Friendly Web oceněna jako 100 % přístupná. Celkově je na stránkách patrné značné zaujetí a nápaditost tvůrců. Dá se očekávat, že webovou kameru a fotoaparát Creative PC-CAM 600, který obdrželi současně s oceněním, budou umět využít k tomu, aby dali nahlédnout veřejnosti do dění ve městě ještě přitažlivěji.

První cenu v jednotlivých kategoriích soutěže Zlatý erb, pořádané Svazem měst a obcí ČR a Ministerstvem vnitra ČR, převzali při slavnostním vyhodnocení na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové představitelé Magistrátu hlavního města Prahy (www.praha-mesto.cz), obce Pozlovice (www.pozlovice.cz) a regionu Informační server ŠumavaNet.cz (www.sumavanet.cz). Zvláštní cenu ministra vnitra Stanislava Grosse za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky obdrželo Sdružení obcí Orlicko (www.orlicko.cz).

Pro udělení Ceny veřejnosti se BMI rozhodlo nikoliv náhodou. Již řadu let se zabývá jako sdružení fyzických a právnických osob podporou rozvoje internetu v ČR, inspiruje širokou veřejnost, aby se zajímala o toto moderní komunikační a informační médium. Také v oblasti využívání internetu ve veřejné správě připravilo a uskutečnilo BMI několik akcí a projektů. Patří mezi ně i konference ISSS, u jejíhož zrodu stáli zakladatelé BMI spolu se společností TRIADA, která se v dalších ročnících plně ujala jejího organizování. Počínaje prvním ročníkem konference usilovalo BMI o účast vrcholových představitelů státní správy, pro které v rámci konference pořádalo kulatý stůl „Na cestě k informační společnosti“. Nyní se účast odpovědných činitelů státní správy na ISSS stala samozřejmosti a sama konference nabyla evropského významu.

Z dalších již realizovaných akcí BMI je na místě připomenout například projekt Pošlete mail svému poslanci, uskutečněný v roce 2000 ve spolupráci s odborem informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Spočíval ve vytvoření internetové aplikace pro zjednodušení komunikace občanů s poslanci (www.mail-poslanci.cz).

Již dvě kola (krajské a okresní) má ze sebou projekt Internet na veřejně dostupných místech, který se zabývá zjišťováním nabídky a poptávky občanů po internetu a informacích na 8 typech veřejně dostupných míst. Z rozsáhlých závěrů průzkumů byly již zpracovány konkrétní analýzy pro potřebu MV ČR, ÚVIS a jednoho z krajů, zaměřené především na podporu procesu internetizace veřejné správy.

Cílem dalšího projektu Veřejný Internet je zmapovat a označit speciálním znakem (v pilotní fázi samolepkou) místa, kde veřejnost může ať již za úplatu, nebo zdarma využívat internet. Projekt se realizuje pro Úřad pro veřejné informační systémy a registrace míst s veřejně dostupným internetem stále probíhá na stránce www.uvis.cz. Zatím je takto zaregistrováno a označeno přes 700 míst. Připomeňme si, že počet míst veřejně dostupného internetu na 1000 obyvatel se stane jedním z referenčních ukazatelů pro sledování úspěšnosti v realizaci akčního plánu pro eEUROPE+.

Popis dalších aktivit a projektů BMI sdružení, pořadatele již 5. ročníku široké národní kampaně Březen – měsíc internetu, lze najít na www.brezen.cz.

press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.