redakce ČTK: Anketa: Většina ředitelů nebude muset brát učitelům odměny kvůli tarifům

pondělí 25. března 2002 ·

Většina škol je připravena na zvyšování tarifních mezd od 1. března. Z ankety ČTK mezi řediteli škol vyplynulo, že většina z nich nebude kvůli tarifům snižovat učitelům osobní hodnocení. Problémy budou mít patrně školy, které přibraly nové učitele. Řada škol už svůj rozpočet zná, někde žijí ředitelé a jejich podřízení v nejistotě.

Většina škol je připravena na zvyšování tarifních mezd od 1. března. Z ankety ČTK mezi řediteli škol vyplynulo, že většina z nich nebude kvůli tarifům snižovat učitelům osobní hodnocení. Problémy budou mít pravděpodobně školy, které přibraly nové učitele. Řada škol už svůj rozpočet zná, někde žijí ředitelé a jejich podřízení v nejistotě.


Zeman: peníze rozhodně jsou

Ministr školství Eduard Zeman v pátek slíbil, že se učitelé snižování pohyblivých složek mzdy bát nemusejí. "Tady na místě přísahám, že tomu tak není," řekl novinářům v Lidovém domě. V rozpočtu je na platy o 3,7 miliardy korun víc, zdůraznil. Mzdy se učitelům mají zvýšit o 910 až 1840 korun, tedy o 11 procent.

Ministr však připustil, že lze narazit na lokální problémy. Ve čtvrtek řešil finanční potíže na Děčínsku se zástupci Ústeckého kraje a okresu. Závažné problémy na tamních školách však podle něj nesouvisejí s financováním růstu tarifních platů. Jejich příčina tkví v tom, že ubylo 200 žáků, a neubyl ani jeden učitel a ani jedna škola. Chybějící prostředky za 200 žáků se musejí někde ušetřit, není však podle Zemana reálné, aby se to stalo snížením provozních nákladů nebo platů. "Takovéto problémy nastat mohou. Ale i v Děčíně platí, a nikdo to na jednání nepopřel, že peníze na růst platů jsou," uzavřel ministr.


Anketa

Podle ředitelky Základní školy Ohradní v Praze 4 Marie Zimové v hlavním městě na snižování osobního hodnocení nedojde. "Pokud ředitelé nenabrali více učitelů na méně dětí, měla by osobní hodnocení zůstat," míní. To, že na zvýšení tarifních platů peníze budou, slíbil školám pražský magistrát.

Zvýšení platů neděsí ani ředitele olomouckých škol. "Na osobní ohodnocení sahat nebudeme. Předpokládám, že pokud je nebudeme zvyšovat, osobní příplatky určitě nesnížíme," řekla ředitelka olomoucké Základní školy v Zeyerově ulici Alena Miková. Stejného názoru je i ředitel Slovanského gymnázia v Olomouci Vladimír Zicháček: "Definitivní verzi rozpočtu neznám, ale osobní ohodnocení by se v žádném případě snižovat nemělo. Možná se to projeví na provozních prostředcích školy," podotkl.

I ředitel Základní školy Na Lukách v Poličce na Svitavsku Eduard Střílek je přesvědčen, že zvyšování mezd projde podle slibu. "Zdá se, že v rámci naší školy bude vše v pořádku a nebudou se muset měnit osobní příplatky," řekl. Problémů se neobává ani ředitelka ostravské Základní školy Chrjukinova Miroslava Kalembová. "Dostaneme dost, abychom zůstali u stávajících osobních příplatků a i na odměny to vyjde," řekla.

Ředitelé libereckých škol budou moct učitelům přidat, aniž jim sáhnou na osobní hodnocení, které činí průměrně 1800 korun. Okresní úřad pro ně na navýšení mezd dostal zálohu 8,5 miliónu.

Navýšení platů zatím nebude řešit ředitelka základní školy v Brně-Komíně, v ulici Na pastvinách Jarmila Líčenková. "Teprve před pár dny jsem dostala rozpočet pro školu, k němuž mám výhrady kvůli nařízenému snížení stavu pracovníků," uvedla.

Také ředitel Masarykovy základní školy v Klatovech Rudolf Salvetr se kvůli chybějícímu rozpočtu obává, že bude muset osobní ohodnocení snížit až o třetinu. "Dosud totiž nemám v ruce žádný písemný příslib, že dostaneme peníze na zvýšení tarifních platů," uvedl. Připustil, že se situace může změnit. Ani ředitel základní školy v Neštěmické ulici v Ústí nad Labem Václav Hraba zatím peníze na zvýšení platů nedostal. "Máme je přislíbené. Mírně se ale zkrátí osobní ohodnocení učitelů," uvedl. Ředitele ZŠ Husova v Chrudimi čeká druhé kolo dohadovacího řízení o zvýšení rozpočtu v pondělí.


Čtenáři – ředitelé: Odpovídá výsledek ankety vyhlídkám na vaší škole? Anketu můžete rozšířit i zde v diskuzním fóru…

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.