Antonín Mezera: Střední školy si mohou vyzkoušet novou maturitu po internetu

pátek 8. března 2002 ·

Střední školy, gymnázia i učiliště si mohou od 2. do 19. dubna vyzkoušet maturitu po internetu. Centrum pro reformu maturitní zkoušky (CERMAT) jim nabízí prostřednictvím elektronické sítě zdarma soubory testů z předmětů, z nichž by měla být od roku 2004 složena nová zkouška z dospělosti.
Střední školy, gymnázia i učiliště si mohou od 2. do 19. dubna vyzkoušet maturitu po internetu. Centrum pro reformu maturitní zkoušky (CERMAT) jim nabízí prostřednictvím
elektronické sítě zdarma soubory testů z předmětů, z nichž by měla být od roku 2004 složena nová zkouška z dospělosti.

Jde již o druhý ročník přípravy středních škol na reformu maturitní zkoušky, který byl zahájen v loňském roce pod názvem „Krok za krokem k nové maturitě“. Účast v programu je pro všechny střední školy dobrovolná a program je konstruován tak, aby školy nebyly v účasti omezeny finančními náklady. Zatímco v loňském roce se maturity na internetu zúčastnilo 215 škol, o druhý ročník již projevilo zájem více než 400 středních škol.

"Naše testy nejsou encyklopedické. Jsou v nich zdůrazněny dovednosti pracovat s informací. Jen samotná znalost, která nemá vazbu na nic, co by s ní člověk uměl udělat, nemá smysl," uvedla Pavla Zieleniecová z Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV). V rámci druhého přípravného kola na budoucí společnou část maturitní zkoušky, která by měla být odstartována v dubnu 2004, CERMAT školám nabízí zdarma soubor 25 maturitních testů ze všech předmětů, s nimiž se počítá pro novou maturitu.

V případě schválení školského zákona bude společná část maturitní zkoušky zahrnovat povinné testy z češtiny a jednoho ze šesti cizích jazyků. U povinně volitelných předmětů si studenti budou moci vybrat ze společenskovědního základu nebo z matematiky. V případě schválení školského zákona, bude společná část maturitní zkoušky zahrnovat povinné testy z češtiny a jednoho ze šesti cizích jazyků. U povinně volitelných předmětů si studenti budou moci vybrat ze společenskovědního základu nebo z matematiky.

Délka každého maturitního testu odpovídá jedné vyučovací hodině. Každý ověřovací test je doprovázen metodickým listem pro učitele, který obsahuje popis testových úloh, vztah k maturitním požadavkům podle katalogu, správné řešení a způsob hodnocení. Výsledky žáků může vyhodnotit sám učitel, škola však může využít nabídky Centra pro reformu maturit na centrální zpracování všech výsledků. Této nabídky hodlá využít přibližně 70  % všech přihlášených škol, které hodlají poslat řešení k centrálnímu vyhodnocení. Školy, které se přihlásily do centrálního zpracování, obdrží vyhodnocení svých výsledků, srovnání s výsledky dalších skupin škol, vyhodnocení použitých úloh z hlediska jejich didaktické kvality. Individuální výsledky všech žáků obdrží střední školy v zakódované podobě, přičemž nikdo jiný s nimi nebude seznámen.

Zvláštní část programu Maturita po internetu je věnována žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro ně jsou určeny soubory testových úloh v modifikované podobě, která zajistí, že testové úlohy budou nebudou měřítkem jejich handicapu, ale skutečných znalostí a dovedností.

Po ukončení testování na školách budou soubory testových úloh umístěny na webových stránkách CERMAT, kde si je zájemci budou moci vyřešit, vyhodnotit a porovnat s výsledky získanými ze škol, které se do druhého ročníku maturity po internetu přihlásily.


Seznam testových souborů pro Maturitu po internetu:

Český jazyk a literatura – základní úroveň obtížnosti
Český jazyk a literatura – vyšší úroveň obtížnosti
Polský jazyk a literatura – základní úroveň obtížnosti (pro školy s vyučovacím jazykem polským)
Polský jazyk a literatura – vyšší úroveň obtížnosti (pro školy s vyučovacím jazykem polským)
Matematika – základní úroveň obtížnosti
Matematika – vyšší úroveň obtížnosti
Občanský a společenskovědní základ – základní úroveň obtížnosti
Občanský a společenskovědní základ – vyšší úroveň obtížnosti
Cizí jazyky: angličtina, francouzština, italština, němčina, ruština, španělština – základní úroveň obtížnosti
Cizí jazyky: angličtina, francouzština, italština, němčina, ruština, španělština – vyšší úroveň obtížnosti
Biologie
Dějepis
Fyzika
Chemie
Zeměpis

Informace o loňském programu a jeho výsledcích jsou umístěny na webové stránce www.cermat.cz .

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.