Vít Šebor: Barevné seznamy Internetu do škol

pátek 22. února 2002 ·

Je naše škola zelená, oranžová, nebo červená? Tak se nyní může ptát mnoho učitelů, a nemyslí přitom omítku. Těmito barvami se v seznamech generálního dodavatele označuje startovní pozice školy v 1. etapě projektu Internet do škol. Mohou se ještě přebarvit? Kdo a podle jakých kritérií je vybíral? Proč neexistuje centrální seznam oněch 3620 šťastných škol?



Každý oblastní manažer má na serveru AutoContu On Line přístup k databázi cca 35 – 40 škol, které spadají do jeho „okrsku“. V současné době jsou v tomto seznamu označeny buď zeleně, nebo červeně. „Zelené“ školy jsou předběžně zařazeny do realizace v 1. etapě projektu a čekají na obhlídku ze strany generálního dodavatele. Jakmile k ní dojde (obhlídky se zúčastní vedle zástupce školy oblastní manažer, zástupce Českého Telecomu a zástupci lokálních dodavatelů LAN a počítačů), přebarví se v tomto seznamu škola do oranžové.

Teprve potom se skutečně rozhoduje o realizaci, nikoli však na místě. Tuto pravomoc má pouze orgán nazvaný Porada řízení projektu, v němž má zastoupení MŠMT, generální dodavatel a generální auditor, zasedající jednou týdně. Na každém svém zasedání podle informací z obhlídek schválí 180 škol, v nichž pak začne vlastní realizace.

„Červené“ školy mají prozatím smůlu. Ocitly se v celkovém pořadí všech základních a středních škol „pod čarou“ - zhruba tak, jak je tomu u přijímaček na VŠ. V tomto případě je ovšem princip zisku bodů opačný… Do skupiny zelených se mohou dostat jen na úkor jiných škol. „Pokud se obhlídkou na zelené škole zjistí, že je vybavena lépe, než uvedla v dotazníku, nebo je třeba před zrušením, tak vždycky následuje další škola z těch červených. Proto my nikde nechceme zveřejnit seznam těch 3620 škol, protože to není konečný seznam,“ řekl České škole mluvčí generálního dodavatele Jiří Chvojka.

Podle Chvojky bylo toto předběžné pořadí sestaveno pouze na základě údajů, které školy zanesly do podzimního dotazníku GD o vybavenosti výpočetní technikou s tím, že snadnost připojení nemělo vliv pro zařazení do skupiny zelených, ale jen na pořadí uvnitř této skupiny.

To je případ zveřejněného seznamu prvních 570 škol, které byly vybrány k obhlídce a schvalovacímu řízení pro startovací fázi projektu. Nejde tedy o pořadník 1. - 570. nejhůře vybavené školy. „Jde o první seznam, v němž byly z těch méně vybavených škol vybrány ty, kde je Český Telecom okamžitě schopen zapojit pevnou linku, aby realizace byla co nejjednodušší a hned v počátku se neprodlužoval její náběh,“ upřesnil Chvojka.

Podle metodiky generálního dodavatele není výslovnou povinností oblastního manažera neprodleně informovat červené školy o jejich (dočasném?) vyřazení z projektu. Několik oblastních manažerů, které jsme oslovili, nám však potvrdilo, že již všem svým školám sdělili, v jaké skupině se nacházejí. Pokud vaši školu dosud nikdo nekontaktoval, můžete se u svého manažera informovat sami.

Problém je však v tom, že na školy nedorazily dopisy, které by jim identifikovaly přiděleného manažera. Tyto dopisy měly být, alespoň podle dřívějších informací GD, rozesílány již před startem projektu (viz článek). Podle Chvojky je tedy zatím nutné ponechat kontakt na oblastním manažerovi, anebo vyčkat do 1. března, kdy bude na internetu spuštěn Centrální informační systém, v němž ředitel pod svým přístupovým kódem nalezne všechna fakta o realizaci na jeho škole.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.