Vít Šebor: Odborářská petice za vyšší platy byla úspěšná, anonym vyzývá ke stávce

pátek 7. prosince 2001 ·

Zatímco školské odbory právě dokončují masovou petiční akci za dodržení vládního slibu zvýšit platy učitelům, pomocí internetu je šířena další, anonymní výzva k nekompromisnímu zahájení stávky na základních školách. Její autoři s odbory odmítli spolupracovat. Oživeno (17.12): O rozhovor s organizátorem stávky.

Zatímco školské odbory právě dokončují masovou petiční akci za dodržení vládního slibu zvýšit platy učitelům, pomocí internetu je šířena další, anonymní výzva k nekompromisnímu zahájení stávky na základních školách. Její autoři s odbory odmítli spolupracovat.

Výzva na internetu se objevila po 20. listopadu tohoto roku a současně ji začali její autoři rozesílat na školy e-mailem. V jejím textu jsou učitelé základních škol vyzýváni, aby zahájili stávku, pokud nedojde v lednu 2002 k navýšení platů na úroveň 120  % průměrné mzdy v ČR. Stávkové metody, které navrhují (uzavření škol, bojkot pololetní klasifikace), jsou podobné výhrůžkám, s nimiž 1. listopadu přišly oficiální školské odbory.

Úplný text výzvy i další informace naleznete na webové stránce http://sweb.cz/ucitele_zs/.

Autoři této výzvy, které se nám zatím nepodařilo kontaktovat, zůstávají v anonymitě a na svých stránkách slibují své „odhalení“, jen pokud se dostatečně velký počet učitelů k výzvě přidá. Poté jsou ochotni stávku organizovat veřejně. Podle vlastních statistik je však za uplynulých 14 dní výslovně podpořilo jen 75 pedagogů. Autoři uvádějí, že „některé školy se bojí přihlásit k eventuální stávce, přestože jsou s platy nespokojeni.“

S tímto číslem ostře kontrastuje výsledek petiční akce Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství (ČMOS PŠ), která požaduje naplnění vládního slibu navýšit od počátku příštího roku tarify o 10  %, a nikoli až od dubna, jak prosazuje současný návrh rozpočtu pro rok 2002. Podle odborového předsedy Jaroslava Rősslera petici podepsalo 62 000 učitelů (z celkového počtu cca 110 000). Výsledek petice bude v pondělí předán poslanecké sněmovně.

Organizátoři „partyzánské“ akce však s odbory zatím spolupracovat odmítli. „Jakmile jsme akci zaznamenali, okamžitě jsem je vyzval ke spolupráci,“ řekl České škole Rőssler. „Oni mi ale sdělili, že v této fázi o spolupráci nestojí a čekají, kolik lidí se k nim přihlásí,“ dodal. Podle něj navíc organizátoři akce „vrážejí vidle mezi učitele“, protože zcela výslovně nechtějí spolupracovat se středními školami.

Ani Eduard Zeman tuto aktivitu neuznává. „Odboráři jsou legitimním partnerem k jednání. Pokud jde o internetové stránky, tam je to anonymní reakce, a je tedy dost těžké vést nějaká seriózní jednání," řekl ČTK ministr školství.

Vedení odborů, co se týče vlastní stávky, vyčkává do dalšího projednávání rozpočtu v parlamentu (18. prosince) a především na schůzku s vicepremiérem Vladimírem Špidlou, která je naplánována na 20. prosince. „Ochota ze strany vlády je, a proto nebudeme kromě této petice zatím provádět žádné další akce,“ řekl České škole Rőssler. Vláda podle něj totiž disponuje i jinými možnostmi, jak splnit svůj slib, přestože by ke změně návrhu rozpočtu nedošlo.


Oživeno (17. 12.)

Organizátor neoficiální stávky, který dosud zůstával v anonymitě, z ní nedávno vystoupil. S devětadvacetiletým Pavlem Čtvrtečkou, učitelem z Rychnova nad Kněžnou, přinášíme doplňující rozhovor.

Proč se, podle vás, k vaší výzvě zatím připojilo tak málo pedagogů?

Internetem se tato akce dostala k malému počtu pedagogů. Medializace významně pomohla zvýšit zájem učitelů. Teď o výzvě ví a diskutuje větší počet učitelů a jejich reakce očekáváme v brzké době.


V regionálním tisku se již objevilo vaše jméno. Z anonymity jste však hodlali vystoupit až při dostatečné podpoře pedagogické veřejnosti. Budete nyní v kampani pokračovat veřejně? Pokud ano, jak?

Z anonymity jsme vystoupili na základě situace. Nechtěli jsme se skrývat za stránkami, na kterých se objevila jiná jména a názvy škol. Pokračovat hodláme, jak to rozhodne vývoj. Skončíme ve chvíli, kdy zjistíme, že učitelé nechtějí této šance využít.


Obáváte se, že po zveřejnění vaší identity na vás bude podniknut nátlak, který by mohl vést i k odchodu ze školství? Podporuje vás vedení vaší školy?

Můžete sledovat, a budu i rád, co se se mnou a naší školou bude dít dál. Podporu vedení zatím nebudu komentovat, nechci nikomu přivodit problémy.


Z jakého důvodu jste odmítli spolupráci s oficiálními odbory i učiteli středních škol?

Domníváme se, že odbory nejsou ve svých aktivitách příliš úspěšné. Počet odborářů, alespoň u nás, klesá. To o něčem svědčí. A abychom jen nekritizovali, zkoušíme to sami.

Domníváme se, že odbory přejí spíše středním školám. A středních škol a učilišť je, podle našeho názoru, nadbytek. Mají lepší platy, ke kterým jim pomohly odbory za naší podpory. Na nás se zapomnělo. To je nepřijatelné. Bude-li vůle věc napravit, platy vyrovnat a jít za lepšími platy všech učitelů, budeme rádi spolupracovat!

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.