Pavel Stopa: Jak si pustit jakékoli cédéčko na školní síti

středa 5. prosince 2001 ·

Existuje mnoho vzdělávacích CD-ROMů, které nelze běžným způsobem nahrát na harddisk a sdílet po síti. Jejich použití je pak ve škole poněkud problematické – může si je spustit jen jeden uživatel na počítači, kde je k dispozici příslušná mechanika. Existuje však elegantní řešení problému…

Existuje mnoho vzdělávacích CD-ROMů, které nelze běžným způsobem nahrát na harddisk a sdílet po síti. Jejich použití je pak ve škole poněkud problematické – může si je spustit jen jeden uživatel na počítači, kde je k dispozici příslušná mechanika. Existuje však elegantní řešení problému …

Tímto řešením může být jeden z programů, který vám na harddisku vytvoří obraz vašeho multimediálního či zvukového CD. Ze skupiny emulátorů k vytváření virtuálních CD-ROMů přiblížím tyto tři:

Společné pro všechny programy je možnost vytvoření až 23 aktuálně využitelných virtuálních CD disků (dle volných písmen), které máte zobrazeny v Průzkumníku jako klasickou CD-ROM mechaniku. Tyto emulátory pracují tak, že obsah CD zkopírují do jednoho souboru na harddisku, umístěného přímo ve vašem počítači nebo kdekoliv na síti. Po vytvoření obrazu na harddisku již CD-ROM nosič nepotřebujete. Vaše mechanika je v klidu, nehučí a vy čtete data přímo z harddisku. Jednotlivé programy se liší především klientským rozhraním. Jednotlivé funkce jsou převážně stejné, podobně jako cena.


Po instalaci kteréhokoliv z výše uvedených programů může váš průzkumník vypadat třeba takto, a to i přes to, že váš počítač nemá žádnou CD ROM mechaniku:

Výhody těchto programů jsou:

  • Možnost rychlejšího přístupu k datům z virtuální CD mechaniky než z klasické CD-ROM mechaniky.
  • Možnost čtení jednoho programu z několika počítačových stanic v síti při zachování snesitelné rychlosti přenosu pro všechny, kteří z virtuálního CD čtou. (Kdo někdy prohlížel cédéčko v CD-ROM mechanice v síti z několika stanic najednou, ví, o čem mluvím.) Zde je však třeba dbát na licenční podmínky.
  • „Nevytápíte“ počítačovou učebnu CD-ROM mechanikou a neničíte CD.
  • Nehledáte a neztrácíte stále nějaké CD nosiče, programy máte ihned k dispozici.
  • Máte-li v kabinetech nebo učebnách počítače v síti, mohou jejich uživatele používat programy nezávisle na tom, kde vlastně nosič leží.
  • Možnost využití více CD současně.
  • Možnost komprimace dat


Nevýhodami jsou především:
  • Samotná CD, resp. jejich obrazy na harddisku, zabírají mnoho místa (23 CD = cca 16 GB). Souborů s obrazy CD je samozřejmě možné na harddisku udělat jen tolik, kolik vám dovolí kapacita HDD.
  • Program je omezen 23 virtuálními disky připravenými k „akci“.
  • Pořizovací cena. (Navíc je mi znám český distributor pouze produktu CD-Copier, kterým je firma XPi. Pokud někdo víte i o dalších, uvítám jejich doplnění v diskuzním fóru)

Nyní již k jednotlivým programům.


Virtual Drive od společnosti Far Stone

Při instalaci musíte rozhodnout, zda se bude jednat o verzi pro administrátora, či klienta. Na jeden počítač (server) s CD-ROM mechanikou nainstalujete verzi pro administrátora. Tato vám umožní vytvářet na síťovém harddisku obrazy CD-ROMů. Klientské stanice nemusí CD mechaniku mít, data budou číst ze sdíleného harddisku.

Z představených CD emulátorů je tento největší - v počítači vám zabere cca 14 MB. Ovládání je poněkud složitější, nicméně během 15 minut na něj přijdete. Před stažením si můžete vybrat jazyk uživatele, ale češtinu program nepodporuje. Nevýhodou je, že při změně počtu virtuálních disků musíte počítač restartovat. Cena: 40 USD.


CD-ROM Emulator firmy Paragon

Při instalaci tohoto programu také volíte mezi verzí administrátorskou, nebo klientskou a platí pro ně totéž, co u předešlého programu. Tento prográmek (na disku nezabere více než 1 MB) má oproti ostatním jednu velkou výhodu – při jeho samotné instalaci i při změně počtu virtuálních disků se nemusí počítač restartovat. Nainstalujete a máte hned virtuální disk k dispozici. Díky jeho jednoduchosti jej snadno zvládnete hned po instalaci. Cena tohoto produktu se pohybuje od 15 USD výše v závislosti na verzi a počtu uživatelů.


CD Copier V2 společnosti IMSI

Tento program jsem měl možnost, na rozdíl od ostatních, testovat delší dobu a navíc v plné verzi. Program v podstatě splňuje vše, o čem jsem již psal u ostatních emulátorů. Vyzkoušel jsem jej na jednotlivých počítačích v síti. V pořádku mi běží s OS WIN 95, 98, ME, při instalaci v OS WIN NT jsem však měl problémy s administrátorským nastavením.

Mezi nevýhody patří jednak to, že je-li v počítači nastaven virtuální disk se souborem na serveru, který zrovna není zapnut, pak se spouštění počítače notně prodlouží. Dalším mínusem je nutnost restartu počítače při každé změně počtu virtuálních CD disků.

V současné době existuje možnost zakoupení nové verze V3. Ta má oproti předchozí V2 několik vylepšení, mezi něž patří nové uživatelské rozhraní, podpora OS WIN 9x, NT, 2000, možnost komprimace dat na VCD až na 50 procent oproti verzi V2 a další. Cena: 40 USD.

Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.