Jakub Lohniský Jakub Pecha: Přehled volně šiřitelných prohlížečů obrázků

úterý 18. září 2001 ·

Na České škole jsme již několikrát psali o činnostech, k nimž je zapotřebí i prohlížečů grafických souborů. Proto se vám jistě bude hodit přehled šesti nejužívanějších nástrojů, které zároveň spadají do kategorie freeware nebo shareware.

Na České škole jsme již několikrát psali o činnostech, k nimž je zapotřebí i grafických souborů. Proto se vám jistě bude hodit přehled šesti nejužívanějších nástrojů, které zároveň spadají do kategorie freeware nebo shareware.


Podobně jako u ostatních programů, i v kategorii prohlížečů obrázků je relativně velký výběr. My jsme se při výběru šesti programů, které jsou uvedeny v tomto přehledu, řídili oblíbeností (ratingem) na serverech download.comtucows.com.

Umí? Neumí? A za kolik?

Na co tedy klást důraz, až si budeme vybírat „ten správný“? Nejdůležitějším kritériem zřejmě bude podpora používaných formátů, tedy alespoň BMP, JPG, JPEG, GIF, TIF, PCX, PNG a dalších formátů, se kterými se běžně setkáváte. Program by také měl nabízet náhledy na obrázky, které se nacházejí ve složce – to může výrazně urychlit orientaci mezi obrázky. Stejně jako přidání příkazu (např. Browse with ACDSee) do kontextové nabídky (to je nabídka, která se zobrazí, pokud klepnete na určitý soubor pravým tlačítkem myši). Pokud možno by měl podporovat zásuvné moduly (plug-ins). Neméně důležité je i pracovní prostředí programu – důraz klaďte na přehlednost a intuitivní ovládání. Také lokalizace programu do českého jazyka může výrazně ulehčit práci s ním.
Dalším, zřejmě rozhodujícím faktorem bude fakt, zda je program shareware (tzn. že za jeho legální používání budete muset platit), nebo freeware. Neplatí zde, že program zdarma musí být nutně horší než „ten za peníze“. Toho je ostatně příkladem níže uvedený IrfanView … Programy uvedené v tomto článku by měly fungovat ve všech operačních systémech Microsoft – tj. Windows 9x/ME/NT/2000. Tyto programy jsme testovali ve Windows 98 a Windows 2000.

Poznámka k hodnocení hvězdičkami: pět je maximum.

ACDSee 3.1 * * * * *
http://www.acdsystems.com/
shareware

Patrně nejlepším programem na poli prohlížečů obrázků je ACDSee. Program je distribuován jako shareware se zkušební dobou 90 dní, avšak využít můžete i tzv. „sponsored mode“. Ten spočívá v tom, že minimálně jednou měsíčně stáhnete z Internetu reklamní bannery, které se poté zobrazují v programu. Program podporuje zásuvné moduly (plug-ins) a velké množství formátů. Základní ovládání je jednoduché a pracovní okno přehledné, takže se v programu za chvíli zorientují i počítačoví začátečníci. Výhodná je také možnost přizpůsobit panely nástrojů svým potřebám přidáním a odebráním tlačítek, která používáte. Program se navíc může integrovat do Windows formou příkazů v kontextových menu, čímž urychluje práci se soubory. ACDSee je tvořen těmito nástroji: Viewer, Browser a Photo Enhancer. Viewer slouží k prohlížení obrázků (je možné nastavit např. automatickou projekci obrázků); Photo Enhancer je určen k úpravě obrázků (převrácení, otočení, zaostření apod.). Browser využijete podobně jako Průzkumníka Windows – tedy jako souborový manažer: pracovní okno je tvořeno adresářovou strukturou disku, z níž si vyberete složku, jejíž obsah se má podrobně zobrazit; okénkem, v němž se objevuje náhled na vybraný soubor; panelem s oblíbenými adresáři a panelem s informacemi o obrázku. Obrázky je možné přesouvat, kopírovat, přejmenovávat… a to vše v přehledném prostředí.


IrfanView 3.36 * * * *
http://www.irfanview.com/
freeware

IrfanView je velmi rychlý a stabilní prohlížeč obrázků a je asi nejsilnějším konkurentem výše uvedeného ACDSee. Stejně jako ACDSee podporuje plug–ins (zásuvné moduly) a velké množství formátů. Velikou výhodou je, že pro nekomerční použití je program distribuován jako freeware, tedy zdarma! Další výhoda tkví v tom, že je lokalizován do několika řečí včetně češtiny a slovenštiny. K tomu je nezbytné stáhnout jazykový balíček z webu (velikost cca 600 kB). Po stáhnutí je třeba balíček rozbalit do složky Languages, která se nachází v adresáři, v němž je nainstalován IrfanView. Poté v programu zvolte Options | Properties karta Language a vyberte požadovaný jazyk. Program vypadá jednoduše, nabízí však pěknou řádku funkcí. Menší nevýhodou je, že úpravy obrázku se provádějí přes hlavní menu programu, a ne přes panely nástrojů (na panelu nástrojů jsou obsažena pouze tlačítka pro práci s obrázkem, nikoliv pro úpravu obrázku). Pokud si na to zvyknete, zjistíte, že ovládání je velmi jednoduché. V menu Image lze provést základní úpravy obrázku: převrácení, otáčení, změnu velikosti, zaostření, záměnu barev, převod do negativu apod. Zajímavé jsou také efekty: rozmazání, protlačení, detekce hran, olejomalba nebo vytvoření 3D tlačítka z obrázku atd.


CompuPic 5.3 * * * *
http://www.photodex.com/
shareware

Nebýt programu IrfanView, který je, jak jsme si řekli, zdarma, obsadil by druhé místo v tomto přehledu právě CompuPic. Ten je dalším opravdu dobrým prohlížečem. Na první pohled vás určitě zaujme pěkným grafickým prostředím, a to hlavně pěknými tlačítky na panelu nástrojů. Program je doslova prošpikován různými zvuky, které jsou přiřazeny určitým akcím (např. zobrazení obrázku, načtení souborů z adresáře apod.). Ovládání programu je dost intuitivní na to, abyste se s programem sžili za pár minut. Ostatně je velmi podobné jako u ACDSee. Obdobně je stavěno také pracovní okno – část tvoří adresářová struktura pevného disku, zobrazení obsahu složky a náhled na vybraný soubor ve složce. Většinu operací s obrázky lze provádět pomocí kontextové nabídky, která se zobrazí po klepnutí pravého tlačítka myši na obrázek. Výborný je tzv. Web Page Generator, který je schopen vytvořit webovou stránku s náhledy na vybrané obrázky. I CompuPic podporuje velké množství obrázků, nemělo by se tedy často stávat, že by nějaký obrázek nešel zobrazit. Nevídané u tohoto programu je, že jeho spuštění lze ochránit heslem, i když nevím, k čemu to může být dobré. Jednu výtku však k programu mám: v názvech složek a souborů zobrazuje některé české znaky nekorektně.


XnView 1.20 * * * *
www.xnview.com
freeware

XnView je opět velmi povedeným freewarovým prohlížečem obrázků, který je navíc přeložen do několika jazyků (nechybí čeština ani slovenština). Grafické prostředí je jednoduché, ale praktické. Na rozdíl od jiných programů nejsou k jednotlivým akcím přiřazeny žádné zvuky, což ale v konečném důsledku nevadí. XnView podporuje velké množství grafických formátů, čili by neměl být problém zobrazit většinu vašich obrázků. Oproti programu CompuPic se české znaky v názvech souborů a složek zobrazovaly korektně. Pokud vám prohlížení obrázků nestačí, můžete využít i některé jiné užitečné funkce programu XnView. Bez problému lze zachytávat obrázky, což se vám může hodit, pokud si budete chtít uložit některou důležitou obrazovku. Dobře fungovala i funkce převodu do jiných grafických formátů. Tato funkce se vám může hodit v případě, že potřebujete zmenšit celkovou velikost souboru. Například převedením obrázku JPEG do formátu GIF můžete ušetřit tolik důležité kilobajty. Celkový dojem z programu XnView je velice kladný, avšak k dokonalosti mu stále něco chybí.


Antares 8.1 * * *
base2base.virtualave.net
shareware

Máte-li na prohlížeč obrázků menší nároky, pak se zřejmě spokojíte s tímto programem. Pracovní prostředí je velice pěkné a od ostatních programů se přece jenom liší. Samotné rozložení oken v programu nemá cenu moc rozebírat – opět je velmi podobné předchozím aplikacím. Vadu na kráse však Antares má: v obou operačních systémech, ve kterých jsem program testoval, docházelo často k nekorektnímu zobrazení obrázku. S tím jsem se doposud u žádného prohlížeče nesetkal. Své obrázky také můžete převádět do jiných formátů, ale nabídka není v porovnání s programem XnView tak bohatá. Antares také umí prohledávat obsah disku a následně (ne)zobrazit vámi hledané obrázky. Nechybí ani možnost vytvářet tzv. thumbnails, které představují jakýsi náhled obrázku publikovaného na webových stránkách.


ImgViewer 2.51 * * *
http://www.arcatapet.net/
shareware

ImgViewer vás na první pohled zaujme (nebo spíše nezaujme) svým obyčejným vzhledem. Na horní liště jsou zobrazena nejdůležitější tlačítka a v porovnání s ostatními programy působí ImgViewer jako chudý příbuzný. Z šestice popisovaných programů rozhodně nejslabší prohlížeč disponuje řadou možností, jak upravit obrázek. Můžete provádět jednoduché změny jasu, kontrastu, teploty barev nebo obrázek otočit či rozostřit. Dokonce nechybí možnost vložit do obrázku text. Můžete také převádět obrázky do jiných formátů, avšak chybí možnost snímat celé obrazovky tak, jako to umí například program XnView. ImgViewer nepodporuje zásuvné moduly (plug-ins), které umí rozšířit program o některé zajímavé funkce. Také podporu češtiny nebo slovenštiny byste hledali marně. Program je distribuován jako shareware (plná verze stojí 29,95 dolarů), což se mi zdá vzhledem k funkcím neadekvátní. Nenáročným uživatelům může ImgViewer vyhovovat, ale pokud požadujete od prohlížeče obrázků „něco navíc“, rozhodně se poohlédněte jinde (např. ACDSee nebo IrfanView).


Vyšlo v časopise Computer.

Jakub Lohniský Jakub Pecha

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.