Vít Šebor: Sokrates nabízí školám zajímavé granty

pondělí 17. září 2001 ·

S grantovými programy pro základní a střední školy to u nás není příliš slavné. Domácí instituce se spíše zaměřují na vědu a vysoké školství, a tak v nabídce dominuje vzdělávací program Evropské unie Sokrates, zejména pak jeho součást Comenius. Mnoho škol již programu využilo, na jiných o něm takřka nevědí. Stránky celého projektu Sokrates jsou poněkud ukryty v zastřešujícím webu Centra pro studium vysokého školství - http://www.csvs.cz/struktura/avpeu/socrates/. Na nich také zájemci naleznou většinu potřebných informací o všech možnostech, které tento rozsáhlý program nabízí. Přesto bych zde rád některé „vypíchl“.

Program Comenius

Z osmi nabízených programů (vlastně „podprogramů“) je pro základní a střední školy bezpochyby nejdůležitější Comenius, díky němuž byly v ČR od roku 1997 financovány stovky projektů. Stručně lze říci, že o finanční pomoci zmíněného programu nemohou uvažovat ty školy, které by si za sponzorské peníze rády pořídily nová hřiště nebo počítačové sítě. Granty jsou udělovány na školní projekty, které přesahují rámec běžného vzdělávacího provozu školy a mají mezinárodní, přesněji evropský charakter. Jsou tedy podmíněny nalezením zahraničních partnerských škol; to se může na první pohled zdát jako nepřekonatelný problém, ale jak uvidíme níže, není tomu tak. Dlouhodobým cílem programu je podporovat využívání projektových výukových metod, zlepšení jazykových dovedností a pochopitelně též výchovu k multikulturnímu soužití v Evropě.

Rád bych zde upozornil především na projekty Spolupráce školJazykový projekt v rámci programu Comenius I. Ty totiž předpokládají zapojení nejen vedení školy či učitelů, ale i žáků, studentů. První z projektů je určen všem MŠ, ZŠ, ZvŠ, ZUŠ, SOU, SŠ a VOŠ zařazené v síti škol MŠMT, Jazykový projekt pak všem jmenovaným s výjimkou MŠ a žáci musejí být starší 14 let.

Základní princip spočívá v tom, že tři, resp. dvě evropské školy přiměřené věkem žáků a obsahem výuky naleznou společné téma školního projektu, na němž pak jeden rok (Jazykový projekt) nebo tři roky (Spolupráce škol) spolupracují. Protože mnoho škol již podobné žákovské projekty realizovalo „soukromě“, není důvod nezkusit něco podobného v rámci Comenia a s jeho finanční podporou. A jaký grant můžete čekat? Obvykle bývá udělováno 1500 nebo 2000 euro (v závislosti na typu projektu a úloze školy) určených na realizaci samotného projektu. Kromě toho program zajišťuje finanční pokrytí nákladů na pracovní návštěvy pedagogů a výměnné pobyty žáků.

Témata a partneři

U základních škol nebo gymnázií je v prvním jmenovaném projektu hlavním cílem samotná spolupráce a téma může být prakticky jakékoliv, i když vypsaná prioritní témata mohou být do jisté míry grantovou komisí preferována (z realizovaných projektů uveďme např. Historie mého města I. ZŠ v Mladé Boleslavi, Baroko v Evropě Gymnasia F. Palackého v Mělníku apod.); u středních odborných škol se předpokládá téma odpovídající zaměření školy. Jak již název napovídá, Jazykový projekt je více zaměřen na prohlubování jazykových znalostí a výsledkem práce musí být dvojjazyčný produkt v mluveném nebo psaném slově. Nedílnou součástí je proto i výměnný pobyt studentů.

Protože inspirace u druhých je někdy velmi užitečná, můžete si zde stáhnout tabulku, v níž naleznete přehled všech dosud schválených projektů v rámci programu Comenius I. Zbytečná ostýchavost není na místě a školy, které se již do programu zapojily, vám jistě rády pomohou. Užitečné informace nejen pro výběr tématu naleznete také v příručce, kterou si můžete stáhnout z uvedeného webu.

Jak najít partnerskou školu? V prvé řadě se poptejte u rodičů vašich žáků, zda by někdo z nich nemohl pomoci, a stejně tak se můžete zeptat na vaší radnici a v regionu sídlících firmách. Dobrou cestou je však využítí specializované databáze partnerů pro projekty Sokrates http://partbase.eupro.se/, případně podobné stránky http://www.en.eun.org/menu/projects/partners.html . A pokud neuspějete ani zde, můžete se vždy obrátit na Národní agenturu programu Sokrates (Socrates Office, U Lužického semináře 13, 118 00 Praha1, tel.: (02) 57 53 29 87, (02) 57 53 05 04, socrates@csvs.cz ). Tamní pracovníci jsou velmi ochotní.

Pokud vás tedy nabízené možnosti zaujaly, neváhejte si prostudovat informace na výše zmíněném webu. Přihlášky (na standardizovaných formulářích) pro příští školní rok lze podávat do 1. března.

Aktuální informace na závěr: 26. – 30. listopadu 2001 proběhne ve všech zemích zapojených do programu Sokrates Týden programu Comenius, jehož cílem je propagace všech možností, které nabízí. Více informací naleznete na této stránce.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.