Zdeněk Ogrodník: Jak přenášet obrazovku učitele na monitory žáků

úterý 20. března 2001 ·

V článku o produktu MasterEye jsem se zmiňoval o tom, že jeho nejdůležitější funkci – přenos obsahu obrazovky učitele na monitory žáků – lze provést zdarma. Učitel tak může vysvětlovat práci s jakoukoli aplikací všem žákům najednou, jakoby používal dataprojektor.

V článku o produktu MasterEye jsem se zmiňoval o tom, že jeho nejdůležitější funkci – přenos obsahu obrazovky učitele na monitory žáků – lze provést zdarma. Učitel tak může vysvětlovat práci s jakoukoli aplikací všem žákům najednou, jakoby používal dataprojektor.

Podmínkou jsou samozřejmě počítače na síti a TCP/IP protokol. Potřebujete k tomu jen běžnou aplikaci Microsoft NetMeetingt 3.0, která je součástí Windows. Doporučuji si stáhnout z webových stránek Microsoftu nejnovější českou verzi. Velikost samorozbalovacího souboru je 1,57 MB, takže se vejde na disketu, kterou naformátujete např. pomocí GR Disk Utility (shareware).

Instalace a nastavení

Instalovat můžete přímo z diskety nebo ze sdíleného adresáře na serveru. Při prvním spuštění:

  • zrušíte zatrhnutí u Přihlásit se k adresářovému serveru při spuštění aplikace Net Meeting
  • doplníte jméno, příjmení a e-mailovou adresu (doporučuji postupovat logicky např. Jednička Levy, Dvojka Levy apod.)
  • zatrhnete informace kategorizovat jako osobní
  • z možností připojení k síti zvolíte místní síť

Použití

Aplikaci NetMeeting spustíte z nabídky Start na všech počítačích. V nastavení máte možnost zvolit aplikaci spouštět na pozadí se startem Windows. Nedoporučuji v případě, že máte nedostatek paměti RAM (16MB). Pak učitel ze svého počítače postupně zavolá všechny žákovské stanice. Na řádek vedle tlačítka s telefonem vepisuje názvy počítačů nebo jejich IP adresy a volá pomocí tohoto tlačítka. Žáci volání přijmou a učitel pak klikne na sdílet (tlačítko se symbolem složky) a vybere Plocha. V té chvíli se všem žákům zobrazí na monitorech plocha učitele, který tak může cokoli demonstrovat. Po ukázce opět klikne na sdílet a zruší zatrhnutí u Plocha. Na žákovských monitorech plocha učitele zmizí a mohou si vysvětlený krok vyzkoušet.
Výhodou oproti komerčnímu softwaru je kromě ceny také hardwarová nenáročnost (odzkoušeno na síti se 486/ 16 MB RAM).



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.