redakce: Budou maturanti psát diplomové práce?

pátek 7. července 2000 ·

Studenti středních škol by mohli mít u maturitních zkoušek možnost vybrat si, zda nechtějí místo tradičního zkoušení před maturitní komisí raději obhajovat svou "diplomovou práci". Taková je podle dnešní Mladé fronty Dnes představa ministerstva školství a Rady pro reformu maturitní zkoušky. Studenti středních škol by mohli mít u maturitních zkoušek možnost vybrat si, zda nechtějí místo tradičního zkoušení před maturitní komisí raději obhajovat svou "diplomovou práci". Taková je podle dnešní Mladé fronty Dnes představa ministerstva školství a Rady pro reformu maturitní zkoušky. Podle nich by studentům měla přibýt státní, standardizovaná zkouška shodná pro všechny typy středních škol a měla by se změnit školní část zkoušky.

"Škola bude mít možnost vybrat si, zda chce studenty zkoušet obvykle, tedy zadat jim předem z každého předmětu zhruba 30 otázek, z nichž si pak žák před komisí jednu vylosuje, anebo zda jim dá možnost tvůrčí práce," řekl listu náměstek ministra školství a šéf Rady pro reformu maturitní zkoušky Petr Roupec. Maturanti by měli tvořit cosi na způsob vysokoškolské diplomové práce. "Student by mohl například místo dosavadní písemky z českého jazyka vypracovat rozsáhlejší domácí práci. Měla by rozsah dejme tomu deset patnáct stran a každý by na ni měl podstatně více času. Mohl by využívat nejrůznější možné prameny," cituje MfD ředitele Výzkumného ústavu pedagogického a člena Rady pro reformu maturitní zkoušky Jaroslava Jeřábka.

Témata prací by si vymýšlela sama škola, se svými nápady by mohli přicházet i sami studenti. Maturantům by měl při tvorbě diplomky někdo radit a také kvalitně oponovat. Student pak bude muset svou práci obhájit před maturitní komisí.

Podle Roupce však projekt "diplomových prací" nemá ještě definitivní podobu a zatím se o něm diskutuje.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.