Milan Hausner: Školní jídelna v křížové palbě

pondělí 3. července 2000 ·

Ve Velké Británii chtějí labouristé znovu zavést právní standardy pro kvalitu školního stravování. Ve vládním návrhu například stojí následující zásada: zákaz smažených hranolků víc než třikrát za týden. Ve Velké Británii chtějí labouristé znovu zavést právní standardy pro kvalitu školního stravování. Podobná pravidla byla konzervativci zrušena před 20 lety. V pozadí návrhu stojí obava s rostoucí obezity, která se pro západní Evropu stává vážným zdravotním problémem.

Ve vládním návrhu například stojí následující zásady:
Zákaz smažených hranolků víc než třikrát za týden.
Zákaz fazolí víckrát než jednou za týden.
Alespoň jednou týdně mít na jídelníčku rybu, hovězí maso ne víc než třikrát a ovoce alespoň dvakrát za týden (doporučeno k roku 2001).

Přestože v Británii panuje obecná shoda, že minimální vyživovací standardy být stanoveny musí, na samotný vládní návrh byla snesena kritika, zejména pak odbornou parlamentní komisí. Ta je přesvědčena, že návrh bude mít malý praktický dopad. Omezení hranolků nebo fazolí prý nic neřeší, protože děti budou stejně konzumovat nekvalitní stravu mimo školu, protože žádné zákazy je nedonutí, aby jedly jídla, která jim nechutnají. Ozývají se i námitky, že změna jídelníčku podle jakýchkoli pravidel ještě neznamená, že se pak bude v jídelnách vařit zdravě.

Podle komise by bylo mnohem efektivnější zavést standardy výživné hodnoty školních obědů, přičemž kalorický obsah každého oběda by byl stanovován pomocí automatického počítačového programu.

Ministerstvo ale na původním znění bude nejspíš trvat. Je také přesvědčeno, že stanovení minimální kvality jídelníčku bude rodiče motivovat, aby posílali své děti do školních jídelen.

Zdroj: BBC

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.