Antonín Mezera: Jak se maturuje v Německu?

úterý 2. května 2000 ·

Dnes v seriálu o maturitách zavítáme k západním sousedům. Maturitní zkoušce v Německu se říká různě, většinou však Abitur, Bac nebo Matura. Po úspěšném absolvování maturitní zkoušky, která zakončuje Gymnasiale Oberstufe – vyšší stupeň gymnasia, absolventi získávají vysvědčení o ukončeném středním vzdělání, což je obecná vstupní kvalifikace pro vyšší typ studia na vysokých školách nebo studium v odborných kurzech zaměřených na vyšší profesní přípravu absolventů středních škol. Maturitní zkoušce v Německu se říká různě, většinou však Abitur, Bac nebo Matura. Po úspěšném absolvování maturitní zkoušky, která zakončuje Gymnasiale Oberstufe – vyšší stupeň gymnasia, absolventi získávají vysvědčení o ukončeném středním vzdělání (Allgemeine Hochschulreife), což je obecná vstupní kvalifikace pro vyšší typ studia na vysokých školách nebo studium v odborných kurzech zaměřených na vyšší profesní přípravu absolventů středních škol.

Přestože jsou v “kvalifikační” fázi studia na Gymnasiale Oberstuffe některé předměty a kombinace předmětů pro žáky povinné, přesto mají značný prostor pro individuální specializaci, a to na základě širokého spektra volitelných předmětů. Obsahově blízké předměty jsou seskupovány do několika okruhů, jako například: (a) jazyky, literatura a umění (německý jazyk, cizí jazyky, krásné umění, hudba), (b) společenské vědy (dějepis, zeměpis, filozofie, společenské vědy/politologie, ekonomické obory), (c) matematika, přírodní vědy a technologie (např. matematika, fyzika, chemie, biologie).

Na základě usnesení z konference ministrů pro vzdělání a kulturu jednotlivých spolkových zemí (1997), maturují žáci gymnázií z německého jazyka, matematiky a cizího jazyka. Výsledky těchto zkoušek, které jsou součástí maturitního vysvědčení a slouží jako vstupní kvalifikace pro vyšší typ studia (Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife). Ostatní školní předměty studují gymnazisté v režimu základních výukových (Grundkurse) nebo intenzivních výukových kurzů (Leistungskurse), přičemž žák je povinen si zvolit nejméně dva intenzivní kurzy, kdy jeden ze zvolených studijních předmětů musí být německý jazyk, cizí jazyk, matematika nebo přírodní vědy. Studium vyššího typu gymnázia (Gymnasiale Oberstufe) je zakončeno maturitní zkouškou ze 4 předmětů.

V některých spolkových zemích ukládá ministerstvo školství jednotný typ zkoušky. Maturitní úlohy pro písemnou část jsou buď stanovovány příslušným školským úřadem centrálně nebo schváleny, a to v případě, že byly vytvořeny samotnou střední školou. Během závěrečné maturitní zkoušky musí student prokázat odpovídající znalosti v povinných okruzích, stejně tak jako hlubší znalosti ve dvou předmětech, které studoval v rámci intenzivních kurzů. Písemná a ústní zkouška je konána ze tří maturitních předmětů, které žák studoval v režimu intenzivních kurzů, ze čtvrtého maturitního předmětu je povinná jen ústní zkouška. Součástí maturitní zkoušky jsou tedy všechny tři okruhy školních předmětů (jazyky, literatura a umění - společenské vědy - matematika, přírodní vědy a technologie).

Externí či státní zkoušky se v Německu dodnes nenosí, protože středním školám se spíše věří než nevěří. Prostě jiný kraj, jiný mrav.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.