Rostislav Fojtík: Učebna výpočetní techniky ve škole – 3.díl

pátek 21. dubna 2000 ·

Jako v každé odborné učebně musí být i v učebně výpočetní techniky vyvěšen „Řád odborné učebny“, se kterým je potřeba žáky na začátku roku seznámit. Řád musí jednoznačně určovat pravidla chování v učebně.
Řád počítačové učebny

Doporučuji vytvořit zasedací pořádek učebny, ve kterém má každý přesně určené pracoviště. Žák, který přijde do učebny, si nejprve vizuálně překontroluje pracoviště a případně nahlásí zjištěné poškození a závady. Učitel pak podle zasedacího pořádku z minulé hodiny může zjistit, kdo u daného počítače pracoval a jak došlo k poškození. Překontrolování by měl žák provést i na konci hodiny. Navykněte své studenty na provádění této činnosti a věnujte kontrole několik minut na začátku a konci každé hodiny. Velmi si zjednodušíte práci při zjišťování viníků a také při odstraňování závad. Myslím, že každému je jasné, že malé problémy a závady se řeší relativně jednoduše. Necháme-li však závadu bez povšimnutí, stane se časem z malého problému velký a jeho odstranění nás bude stát mnohem více sil a prostředků. Jestliže si uživatele zvyknou, že například na klávesnici chybí jedná z kláves, po čase jim nepřijde divné, že chybí další klávesy či diody, že je poškozen kryt a podobně. Pokud jste byli ředitelstvím školy určeni jako odpovědný pracovník za odbornou učebnu, vyžadujte od ostatních vyučujících navštěvující učebnu stejně důsledný postup při kontrole stavu učebny a při dodržování vyvěšeného řádu. Mějte na paměti, že v učebně s poškozeným, nefunkčním nebo špatně pracujícím hardwarem se i vám bude velmi špatně učit.
Do odborné učebny by v žádném případě neměli mít přístup žáci bez vyučujícího. Toto pravidlo se týká hlavně základních škol, kde jsou děti mnohdy rozverné a jsou schopné v učebně hrát na honěnou. Umožňuje-li škola samostudium studentů v počítačové učebně, vybavte každé pracoviště sešitem. Student se do něj zapíše a případně uvede zjištěné závady. Řád učebny by měl jednoznačně zakazovat jakýkoliv samovolný zásah studentů do hardwaru a softwaru učebny. Hlavně v oblasti softwaru je potřeba být opatrný. Žáci jsou schopni nainstalovat na školní počítače neuvěřitelné množství nejrůznějších aplikací. Uvědomme si, že všechny programy mají stanovené určité licenční podmínky, za kterých je umožněno je využívat. Software je produkt jako všechny ostatní a není možné jej užívat bez dodržení pravidel stanovených výrobcem. Braňte se rovněž nekontrolovanému instalování volně šířitelného softwaru. Jinak vaše pevné disky budou brzy přeplněny nejrůznějším balastem a správce učebny pak bude nucen věnovat mnoho energie a času uvedení počítačů do původního stavu. Zákaz svévolných instalací a zásahů do softwaru souvisí také s otázkou virové ochrany. Nebezpečí virového napadení počítačů se samozřejmě zvyšuje při manipulaci s disketami i jinými paměťovými médii. Jednou z možností je nevybavit počítače příslušnými mechanikami a vytvořit bezdiskové stanice. Toto lze provést, jsou-li počítače zapojeny v počítačové síti. Veškeré aplikace a domovské adresáře studentů jsou spravovány na serverů. Pro správce systému pak odpadá nutnost upravovat každý počítač zvlášť. Další výhodou jsou nižší finanční nároky na pořízení jednotlivých stanic, neboť odpadají náklady na pevné disky. Počítačová síť však musí být dostatečně stabilní a propustná, aby práce na jednotlivých stanicích byla rychlá.
Odstranění disketových mechanik však přináší nemožnost žáky naučit praktickou manipulaci s výměnnými paměťovými médii, žáci si nemohou tvořit vlastní zálohy a podobně. Jako vhodnější řešení se jeví naučit žáky určitému předepsanému režimu práce. Například: žáci používají diskety jen na pokyn učitele a předem je kontrolují antivirovým programem. Případně se používají jen diskety školní, které se nevkládají do jiných počítačů.
Řád učebny by měl obsahovat zákaz konzumace potravin, nepřezutým žákům, úpravy konfigurace počítačů, svévolné přenášení a přepojování zařízení učebny a podobně. V případě instalované počítačové sítě by se v řádu měla objevit rovněž pasáž věnovaná způsobu přihlašování, odhlašování a práce v síti.

Rostislav Fojtík

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.