Milan Hausner: Polibek z Haugesundu aneb reportáž z konference o školských projektech

pondělí 24. dubna 2000 ·

Evropský školský projekt je jednou z nejstarších učitelských aktivit, které přispívají k vzájemné výměně zkušeností, informací, projektů a koneckonců i ke vzájemnému poznávání. 5 účastníků z České republiky se tak trochu nestačilo divit. Je velkou zásluhou národní agentury Socrates, že tuto účast učitelům umožnila, neboť bez podobných zkušeností budeme buď hořekovat nad nedostatkem všeho či případně se uzavírat do našeho čechocentrismu.

Mám za sebou už hezkou řádku konferencí, a tak jsem odjížděl na tuto do norského Haugesundu s běžnými pocity účastníka o tom, že se sice něco dozvím, ale s naprostou jistotou, že ne příliš z toho půjde dál ve školské praxi použít.

Tři dny v norském Haugesundu mne však přesvědčily o opaku. Skoro 120 učitelů z celé Evropy a jeden z USA předvádělo ve svých prezentacích možnosti školských projektů na různých úrovních. Billovi Gatesovi jako proklínanému monopolistovi by se tam ale určitě líbilo, nebyla snad jediná, která by se obešla bez MS Powerpoint.

Evropský školský projekt je jednou z nejstarších učitelských aktivit, které přispívají k vzájemné výměně zkušeností, informací, projektů a koneckonců i ke vzájemnému poznávání. 5 účastníků z České republiky (vlastně šest i s panem Ing. Brdičkou jako koordinátorem pro Českou republiku) se tak trochu nestačilo divit. Je velkou zásluhou národní agentury Socrates, že tuto účast učitelům umožnila, neboť bez podobných zkušeností budeme buď hořekovat nad nedostatkem všeho či případně se uzavírat do našeho čechocentrismu.

Ani já jsem nebyl výjimkou. Vždycky jsem si myslel jako jeden z těch, pro které se informatika stala nezbytným doplňkem školské práce, že se toho zase tak moc neděje a některé zkušenosti z Nového Zélandu a akcí Unesco, mne v tom jen utvrzovaly.

Když jsem ale viděl, jak se učitelé z evropských zemí živě zajímají o svět kolem sebe, jak spolu komunikují, byť třeba jen v duchu úvodního „polibku“, najednou jsem si uvědomil, že vlak nám neujíždí ani tak v hardwaru či softwaru, ale právě v tom, jak se na vzdělání 21.století podílí „fleshware“ tedy naše paní učitelky a občas nějaký to pan učitel. Nebudu tady příliš nikoho chválit, bude docela dobře stačit, když si kliknutím na tento odkaz, http://it.pedf.cuni.cz/ESP/index.html podíváte, jak jednotlivé projekty vypadají a kde všude v Evropě s velkou radostí dostanou od vás, či od nás, to jak chcete, mail s nabídkou o spolupráci.

Když jsem začal tuto krátkou reportáž oním „KISS“ em, jak kdosi označil tyto projekty pro školskou praxi, nemohu teď než skončit s tichou vírou, že třeba … ten příští polibek poletí ze středu Evropy rovnou do světa.

14. konferece ESP, Haugesund, Norsko, 6-9.dubna 2000



Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.