redakce: Petice rodičů dětí ze ZŠ Choceradská

úterý 21. března 2000 ·

Přečtěte si text petice rodičů dětí, odeslané klíčovým institucím ČR.
Zásadně nesouhlasíme a protestujeme proti rozhodnutí zastupitelstva Prahy 4 ze dne 1.3.2000 o sloučení ZŠ Choceradská se ZŠ Na Chodovci.

Podklady zdůvodňující tento krok byly zmanipulované, a proto rozhodnutí zastupitelstva je absolutně nedůvěryhodné a pro veřejnost nepřijatelné.

Připomínáme, že o záměru zrušit ZŠ Choceradská bylo jednáno již v září loňského roku, kdy jako důvod byly předkládány vysoké investiční náklady a havarijní stav jednoho z pavilonů (je snad náhodou, že jde o tentýž pavilon, který po schválení zastupitelstva má být pronajat cizímu subjektu ?). Odbornými posudky bylo doloženo, že náklady jsou vysoce nadhodnoceny a statický posudek havarijní stav nepotvrdil.

V prosinci 1999 se již o výše uvedených důvodech nehovořilo. Tentokrát důvodem ke zrušení měly být údajně nejhorší ekonomické i pedagogické výsledky školy v regionu, dále skutečnost, že školu navštěvuje více než polovina žáků z jiné městské části (tedy jak bylo řečeno – děti cizí), ačkoliv pro ně tato škola byla určena jako spádová, a údajná nemožnost převodu finančních prostředků mezi příslušnými městskými částmi. I tyto argumenty byly vyvráceny jako lživé.  

Škola byla v r.98 na 1.místě ve výnosech a 19.místě v nákladech ze 24 škol.
Školní inspekce z listopadu 1999 hodnotila školu jako dobrou.
Škola nabízí svým žákům širokou škálu mimoškolních aktivit.

Zrušení nebylo schváleno a celá kauza byla odložena na březen letošního roku.

Na tomto zasedání byl předložen návrh nový, tzv. optimalizace. To však skrývá faktické rozdělení školy, které brzy povede k jejímu zániku. Mezi hlavními argumenty zaznělo: finanční úspory, zlepšení pedagogické úrovně, demografický úbytek dětí.

Sloučení ZŠ Choceradská se ZŠ Na Chodovci bylo odsouhlaseno, přestože:

1.

x

radnice nebyla schopna ani přibližně vyčíslit úspory, které sloučení rozpočtu města

přinese - kromě odpovědi ”značné”

2.

x

naplněnost ZŠ Choceradská je 81 % (a ne jak je opět lživě uváděno v důvodové zprávě radnice 52 %)
3. do 1. třídy bylo letos zapsáno 40 dětí
4.

x

v bezprostřední blízkosti této školy je schválena výstavba více než 400 bytů

(což znamená, že škola je životaschopná nejen dnes, ale i v budoucnu)

5.

x

z 5. a 7.tříd se dostává na víceletá gymnázia vysoké procento dětí a úspěšnost přijetí

na střední školy z 9. tříd je 100 %

Navíc se ZŠ Na Chodovci zdaleka nemůže svou úrovní se ZŠ Choceradská srovnávat a její pověst v okolí není nejlepší.

Z těchto důvodů odmítáme rozhodnutí zastupitelstva jako neodborné a účelově zmanipulované. Jsme přesvědčeni, že náklady, které si toto rozhodnutí vyžádá, dalece převýší ohlášené úspory. ZŠ Na Chodovci na přesun dětí není připravena a bude vyžadovat značné investice. I když se jedná o naše děti a peníze nás daňových poplatníků, o kterých se rozhodovalo, tak nám námi volení zástupci upřeli základní právo demokracie, a to právo vyslovit k celé věci svůj názor.

Na zasedání ani jednomu z rodičů, kteří se do diskuse přihlásili, nedali slovo, naopak si povolali policii, aby nám i tímto způsobem dali jasně najevo, na které straně je moc. Pravda tady nikoho nezajímá ! A to se chceme nazývat demokratickým a právním státem. To, co předvedlo zastupitelstvo Prahy 4 na svém zasedání, a to i za přítomnosti médií, nemá s takovým státem nic společného.

Obracíme se proto na Vás s prosbou o pomoc.
Bohužel naši zastupitelé, kteří by měli naše zájmy obhajovat, naprosto selhali a rozhodli se podporovat podnikatelské zájmy soukromé skupiny lidí, protože to je pravý důvod skrývající se za úpornou snahou zlikvidovat ZŠ Choceradská. Děti v této kauze jsou bohužel až na posledním místě a snaha rodičů o rozumnou diskusi je jako psaní na vodu.

Odmítáme přechod na ZŠ Chodovec, protože tím se podmínky vzdělání našich dětí výrazně zhorší. Nevěříme radnici a dnes ani většině zastupitelů, protože nám celou dobu jen lhali. Rozhodli se zrušit naši školu, protože jde o pěkný objekt na pěkném místě, slíbili její pronájem soukromému školství za minimální částku, a tak jen postupně hledali kabát pro uskutečnění svého záměru. A rodiče je svojí snahou dobrat se pravdy jen obtěžovali.

Petice odeslána na tyto instituce :
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR - výbor pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR - výbor petiční
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - ministr Zeman
Ministerstvo vnitra - ministr Grulich
Senát parlamentu ČR - výbor petiční, pro lidská práva, vědu, vzdělávání a kulturu
Magistrát hl. m. Prahy - primátor Jan Kasl


redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.