redakce: Soros podpoří školství v Kosovu

sobota 2. října 1999 ·

Americký finančník Soros poskytne peníze na obnovu zničených kosovských škol. Americký finančník a filantrop George Soros při své návštěvě Tirany přislíbil, že poskytne peníze na obnovu zničených škol v jihosrbském Kosovu a na vytištění učebnic pro děti v této oblasti.

Soros financoval podobný projekt již v Albánii, kde jen v roce 1998 vynaložil asi 17 miliónů dolarů na výstavbu nových a na opravy existujících škol. Jeho Open Society Foundation je v Albánii přítomna od roku 1992. Jak Soros prozradil novinářům, jednal s albánskými představiteli mimo jiné o založení zóny volného obchodu v jižní Evropě, jež by zahrnovala země bývalé Jugoslávie, Albánii, Rumunsko, Bulharsko a Moldavsko. Albánská vláda prý tuto ideu rozhodně podporuje. "Je to jediný způsob, jak se vyhnout konfliktům," prohlásil Soros.

George Soros, zakladatel nadace Open Society Fund New York a sítě nadací v zemích střední a východní Evropy a v dalších zemích, se narodil v Budapešti v roce 1930. Roku 1947 emigroval do Velké Británie, kde vystudoval The London School of Economics. V roce 1956 odešel do USA a založil zde investiční fond Quantum Fund. V současné době je jediným vlastníkem společnosti Soros Fund Management, která slouží jako hlavní finanční poradce pro Quantum Group of Funds. The Quantum Fund N.Y., nejstarší a největší fond v rámci Quantum Group, je po dobu své téměř třicetileté existence všeobecně uznáván jako nejúspěšnější investiční fond na světě.

Svoji nadační činnost zahájil George Soros v roce 1979, kdy v New Yorku založil Open Society Fund, Inc. V roce 1980 začala tato nadace podporovat polské protivládní hnutí Solidarita a prostřednictvím Nadace Charty 77 ve Stockholmu také oponenty komunistického režimu v tehdejším Československu.

První nadaci ve střední Evropě Soros založil v Budapešti roku 1984. V současné době tvoří síť Sorosových nadací 30 samostatných organizací ve střední a východní Evropě a v bývalém Sovětském svazu, další Sorosovy nadace působí v Jihoafrické republice, v Guatemale a na Haiti. Jejich společným cílem je podporovat rozvoj občanské společnosti. Vedle toho existuje několik institucí a programů, které působí v celé síti nadací, například Open Society Institute New York a Budapešť. George Soros také založil a financuje Středoevropskou univerzitu v Budapešti a Varšavě. Prostřednictvím nadací ročně vynakládá na podporu rozvoje otevřené společnosti zhruba 400 miliónů dolarů.

George Soros je autorem řady knih. Jeho nejnověji publikovaná kniha (1998) je The Crisis of Global Capitalism (Open Society Endangered).

Soros je také držitelem mnoha čestných doktorátů a mezinárodních ocenění, jimiž mezinárodní odborná veřejnost vyjádřila uznání jeho snahám o rozvoj otevřené společnosti. V listopadu 1998 je odměnila cenou Nadace Charty 77.

Zdroj: ČTK, Open Society Fund Praha.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.