Milan Hausner: Vzdělávací a zábavný software

sobota 2. října 1999 ·

Co by nemělo chybět v domácí mediátéce.

Září je tady a poslední čtyři měsíce tohoto roku taky. Je až neuvěřitelné, jakým tempem se technika a s ní i programy, které lze využít ve výuce na domácím či školním (někdy) počítači, vyvíjí. Není tedy rozhodně jednoduché doporučit software, který by splňoval jak edukativní tak i zábavná kritéria a kde by cena odpovídala nabízenému produktu. Věnuji se multimediálním interaktivním programům pro výuku už hezkou řádku let a celou řadu jsem jich ve svých recenzích pochválil či zkritizoval. Zároveň se nechci ani příliš zabývat teorii, klady či nedostatky jednotlivých titulů. Přesto jsem se pokusil sestavit jakési volné pořadí titulů, které mohou mít v oblasti vzdělávání své místo a kde "ty strašné" peníze určitě nebudou vyhozeny do kanálu.

Jazykový software
Struktura jazykového softwaru je téměř nepřeberná. Najdeme zde jak čistě zábavné tituly, tak i plné kurzy (courseware). Podle mé zkušenosti pro domácí použití (na rozdíl od školní praxe) jsou nejvhodnější doplňkové disky, které umožňují procvičovat vybraná konverzační témata. Bylo by katastrofou předpokládat, že využití podobného softwaru žáky jazyk naučí.
Zcela bez konkurence na českém trhu jsou tituly nakladatelství Epa - Langmaster (různé úrovně) Millenium Line a zvláště nejnovější English in Action, které ve formě multimediální smyčky rozvíjejí možnost náslechu a porozumění rodilým mluvčím. Tento titul byl zároveň oceněn cenou Nejlepší titul roku 1998,"BestCM". Tato soutěž je obdobou Evropské ceny Europrix pro nejlepší multimediální tituly. Tento disk s celou řadou dalších je však určen již pro pokročilé studenty. Pro děti se velmi dobře osvědčuje nový disk vzniklý ve spolupráci s nakladatelstvím Longman Zac Wordgames, který je vynikající pomůckou pro děti začínající s cizími jazyky. 3 úrovně obtížnosti však umožňují i docela slušné osvojení slovní zásoby kolem 2000 slov.
TriplePlayPlus pro angličtinu a jeho mutace pro ostatní jazyky firmy SLS je ideálním diskem pro didaktické hry v jazycích. Tento disk je plně využitelný i ve vlastních hodinách. Pro středně pokročilé pak jsou určeny tituly jako je English Your Way, který rozvíjí moderní konverzační témata včetně softwarového rozpoznávání hlasu. Pro děti jsou dále vhodné disky DK "I hate spelling", jehož název už sám říká, k čemu je možné tento CD výborně použít.

Encyklopedie a referenční publikace
Nejprodávanějším Cdéčkem v loňském roce se stala bezesporu královna mezi encyklopediemi - ENCARTA ze série Microsoft Home. To samé platí i pro World Atlas. Tyto tituly jsou již běžně dostupné i u nás včetně vydání pro rok 2000. Jde bezesporu o elektronickou publikaci, která může svému majiteli přinést opravdový zážitek jak při hledání nových pojmů, tak při sestavování různých referátů, zpráv a publikací. Tato encyklopedie ještě dlouho zůstane na vrcholku pomyslné pyramidy. I cenová politika Microsoftu v České republice umožňuje, aby se tento vědomostní titul stal součástí každé elektronické domácí knihovny. Pro běžnou potřebu však úplně postačuje CD ROM Bookshelf, který sice není plnou Encartou, ale pro normálního uživatele asi tato polička s knížkami zcela vyhovuje. Na trhu jsou dostupné encyklopedie i jiných producentů (Grolier Multimedia Encyclopedia, Compton´s Encyclopedia či Hutchinson) Z českých encyklopedií jde s určitými výhradami doporučit především encyklopedii i multimediální encyklopedii nakladatelství Leda a dále pak encyklopedii Kronika lidstva, která se díky nakladatelství Fortuna objevila i v CD verzi. Zvláštní postavení mají i všeobecné elektronické knížky anglického nakladatelství Dorling Kindersley, které jsou dnes již přístupné i v českém jazyce, i když nejde o klasické encyklopedie ale spíše referenční publikace (viz dále).
Do této kategorie však určitě patří snad nejdůsledněji propracovaný disk firmy Infinity Česká literatura po roce 1945, který je jedním z nejlepších CD titulů na českém trhu - cena BestCM v oblasti informační tvorby v roce 1999. Podle mého názoru je to vůbec nejlepší disk, který až dosud vznikl v České republice.

Přírodovědné a společenskovědní tituly
Právě pro různorodé vědní obory jsou výukové tituly a referenční publikace ideálním tématem. Právě proto pro biologii, geografii či historii vzniklo nejvíce aplikací, které lze velmi úspěšně využít v jednotlivých hodinách. Zcela výsadní postavení hrají tituly anglického producenta Dorling Kindersley. Archivy tohoto nakladatele patří k nejbohatším na světě. V posledních dvou letech se objevily i u nás české lokalizace titulů, z nichž všechny okamžitě získaly ocenění nejlepšího produktu roku. Jak věci pracují, Lidské tělo, Encyklopedie vesmíru, Hejbejte se kosti moje , (přírodopis pro I: stupeň základní školy), Staň se světošlápkem (zeměpis pro věkovou kategorii 5-8 let) a konečně Encyklopedie přírody (Cena Academie film pro rok 1999). Zvlášť tento poslední titul je vrcholným dílem a nemá pravděpodobně na českém trhu konkurenci. K těmto diskům navíc jsou k dispozici manuály a pracovní listy, které učiteli usnadňují orientaci na disku (encyklopedie přírody má například více než 1 500 obrazovek).
Obdobných titulů příliš mnoho není. Za velmi dobrý počin lze považovat i poslední dva disky nakladatelství Grada - Hrajeme si s písmenky (disk napomáhající odstraňovat logopedické vady) a dále pak Sexuální výchova. Zvláště tento poslední disk dokazuje, že se Grada poučila a s novými disky již může konkurovat ostatním. Sem také můžeme zařadit i další disk firmy Grada - Těšíme se do školy, který kombinuje výuku základních školních dovedností s mnoha zábavnými prvky.

Mezi tituly, které v této kategorii stojí za povšimnutí, jsou i CD Astro a Astro 2001 - autorská CD astronomů Pokorného a Grygara. Nesmíme však zapomenout na dva ryze české producenty, kteří už do našich škol nemyslitelně patří - hořovickou firmu Terasoft a firmu SGP systém s vynikající postavičkou kouzelníka Baltazara a Baltíka, které učí děti základům algoritmizace. Firma Terasoft ve formě jednoduchých testovacích programů patří k nejúspěšnějším prodejcům vůbec, protože její programy běhají na více než 2 500 školách.

Ostatní zábavný software
Ve většině případů se ale v běžné softwarové prodejně prodává spíše software zábavný… tento pojem je bohužel mírně řečeno nadnesený. Trh je zaplaven různými interaktivními hrami, které plně zaměstnávají děti a teenagery v oblastech pro vzdělání ne zrovna příjemných. Zde si však dovoluji doporučit disk, nad kterým i mé srdce zaplesalo - Katalog ohrožených druhů strašidel nás sice nepoučí příliš o biologických reáliích, ale učitelé češtiny zcela určitě zaplesají, jak krásné tvary mohou jména všech možných příšer mít a jak krásně zní, když jednotlivé hlásky laskají zvukomalebné hlasy našich předních herců. Tento disk patřil také do nominace na nejlepší české tituly minulého roku.

Je na nás rodičích a snad i trochu učitelích, abychom našim dětem byli spíše rádcem či tvůrcem cest. Právě ve formativní stránce a její sounáležitosti s obsahem je skutečná síla vzdělávání. A k tomu musí i rodina (či domácí počítač) vytvářet odpovídající podmínky. V nepřeberné škále braku se musíme snažit dětem dát možnost se alespoň trochu orientovat. Bohužel ho ale stále přibývá.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.