Milan Hausner: Sexuální výchova

sobota 2. října 1999 ·

aneb mládeži do 18 let přístupno. Sex je jedno z témat, která na konci století hýbou světem. A není to jen proto, že AIDS představuje reálnou hrozbu. Téma, které je pro mnohé rodiče i učitele tabu, je však mnohdy alfou a omegou normálního vývoje a dospívání. Není se tedy co divit, že se nakladatelství Grada pustila do poměrně velkého projektu sexuální výchovy, která by zkombinovala počítač a téma zajmu snad každého teenagera. 


Vzniklo tak v našich podmínkách poměrně neobvyklé CD, které vás překvapí celou řadou skutečností. Disk je určen především mládeži, a protože v současné době je narůstající hladina pohlavně přenosných chorob, značně varující, myslíme si, že tento disk spatřil světlo světa přesně v onu správnou dobu. Měl by se objevit i v knihovnách či multitékách škol a institucí, které mají a tímto tématem něco společného, tedy i v domácích knihovnách tatínku internetomolů. Síťová pornografie není totiž tím pravým, co by zrovna dětem mělo vytvořit první představy, co to sex je. Sexuální výchova firmy Grada je velmi otevřenou publikací, která jazykem srozumitelným vysvětluje, co všechno lze od sexu očekávat, jaká jsou úskalí, čeho se vyvarovat i jak se chovat tak, aby člověk měl se sexu potěchu delší než jen pár let. Blikající obrazovka, oči upřené na interaktivní obrazovku mohou přece jen přinést některé poznatky, které našinec třeba použije, když už ho oči přece jen trochu bolí.

Pánové sexuologové mají tady zdatného konkurenta, který je k dispozici vždy, když je to potřeba. Účelné a poměrně rozsáhlé encyklopedické dílko dává možnost se seznámit nejen s vlastním sexem, anatomií či těhotenstvím ale i dalšími rysy této tabu oblasti lidského života.

Nebudu asi daleko od pravdy, když hned na začátku poznamenám, že netradiční ovládání - ikonky jsou opravdu povedené, pravděpodobně leckterou paní učitelku či maminku notně pobouří. Kondom jako úvod do tématu je poněkud netradiční, o to ale více nápaditější. Spermie jako průvodce se na našince také usmívají docela příjemně a jejich pomoc při otvírání témat je více než intuitivní.

Na CD najdete videoklipy, animace, čtený komentář i psaný text. CD je tedy kompletním produktem, který už značně připomíná zahraniční konkurenci. 

CD-ROM Sexuální výchova zároveň poměrně širokou databázi pojmů a jejich vysvětlení, ale nezkoušejte prosím, je všechny využít v praxi. Brát si do postele multimediální notebook asi nebude to pravé ořechové. 

Sexuální výchova je zcela určitě první multimediální učebnicí sexu v češtině. S trochou nadsázky připomíná i již klasický CD ROM DK, "Ultimate sex guide," po kterém se zaprášilo a který byl zaměřen na obdobné téma. 

V tomto jazykově přístupném díle (odborná terminologie je přizpůsobena laickému oku i uchu) samozřejmě nemohou chybět kapitoly o těhotenství, sexuálně přenosných nemocích, antikoncepci a o dalších otázkách, jako je věk, homosexualita či pedofilie.

Fotografie jsou názorné, ale nikoli "pobuřující, dlouhé minuty komentářů, názorné instruktážní videoklipy zcela určitě napoví mnohé, co až dosud zůstávalo skryto.
Podobný titul v rukou zkušeného učitele či učitelky by také mohl tvořit docela dobrou doplňkovou pomůcku. Jenže to by se celé šiky paní učitelek nesměly schovávat za katedrou, když by měly mluvit o antikoncepci a ještě k tomu cvakat myší! Asi bychom toho po nich chtěli opravdu moc! 

Sexuální výchova na CD vás nudit rozhodně nebude, a jak doufá, tak vám také přinese leccos nového, co až dosud se vám zdráhali rodiče říci. Pro toho, kdo se ale zajímá, jak je na tom se svou duší i erosem, bude tento CD-ROM milým přítelem a třeba i ukázněným univerzálním rádcem. Otevřený a vkusný produkt je bezesporu podstatným přínosem pro osvětu i vzdělávání. Můžeme tedy jen doufat, že podobný disk se velmi snadno dostane na pult mnoha prodejen s počítači a také knihkupectví. Ono toto CD totiž není ničím jiným než stříbrnou knížkou, z které se třeba někomu budou docela červenat uši. 

Tento titul zcela určitě bude patřit k těm produktům, které se budou moci ucházet o ocenění sdružení Hroch, protože je určen právě dětem a mládeži a navíc v oblasti, která může vyvolat docela velké rozpaky. Sexuální výchova Grady je titulem, který stojí za zastavení a zamyšlení.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.