Igor Viduna: Škola volá!

sobota 2. října 1999 ·

Už je to tu zase. Skončily prázdniny a dospělí nám školou povinným s oblibou pokládají otázku: "Jak se těšíš do školy? Už je to tu zase. Skončily prázdniny a dospělí nám školou povinným s oblibou pokládají otázku: "Jak se těšíš do školy?" a myslí si, jak nejsou vtipní. Mně osobně tato otázka vtipná nepřipadá a ani mi nedokáže otrávit poslední chvíle volna. Je sice pravda, že v noci z 31. srpna na 1. září nikdy nespím úplné klidně, ale to není způsobeno hrůzou ze školy. Jde spíše jen o to, že začínám coby o rok starší a nevím, co se ode mne očekává a co všechno budu muset vytrpět, než dostanu vysvědčení. Ale to je normální lidská vlastnost a nepřipadá mi to nijak divné. Je přece obvyklé, že nové věci přijímáme s určitou dávkou opatrnosti a obav… 


Ale koukněme se na to i z druhé strany! Přichází nový ročník a s ním i možnost "začít znovu"… A každý si to uvědomuje, a proto je datum 1. září spojeno i s novými idejemi a předsevzetími, což mi připadá docela pěkné, protože v životě máte tuto možnost jen velmi - ale velmi - zřídka. A abych byl upřímný - alespoň sám k sobě - musím přiznat, že se po dvou měsících prázdnin do školy docela těším. 

A nejen proto, že se shledám se svými spolužáky a kamarády, ale zastávám názor, že člověk musí na svých bedrech nést jistou dávku zodpovědnosti, aby se z něj nestal "flákač". A tuto úlohu splňuje - někdy až příliš horlivě - právě vyučování a škola obecně. I když škola mladého člověka stoprocentně na "skutečný život" nepřipraví - ani nemůže - nějaké tendence tu přece jen jsou. A sice v tom, že záleží jen na konkrétním člověku - tedy alespoň v ideální společnosti, a proto to musíme přijímat s nadhledem - jak se ke studiu postaví a jaké budou jeho výsledné známky. To se pak nepochybně odrazí i na jeho povaze a sebevědomí - bohužel někdy pouze negativně. Ale každopádně vždy, když skončí honba za známkami, se cítím mnohem lépe, když si mohu říci: "Opět jsem to zvládl!" A nezáleží přitom tolik, jaké jsem měl vysvědčení. 

Více si cením toho, co jsem kvůli známkám na něm napsaným musel zakusit a překousnout. Někdo totiž musí kvůli dvojce udělat mnohem víc, než jiný kvůli té samé nebo dokonce lepší známce. Netvrdím, že je to tak správné, ale tak to prostě je. Ukažte mi někde místo na Zemi, kde panuje stoprocentní rovnost! 

A proto mně potěší mnohem více vybojovaná dvojka - popř. i trojka - než protekční jednička či dvojka z milosti… 

Otázkou zůstává, co je lepší, a zda-li sdílejí stejný optimismus i rodiče či později vysoké školy. Určitě ne, ale jde přeci o váš život. A na to nezapomínejte! Mnoho úspěchů ve školním roce 1999/2000.


Igor Viduna

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.