Genderové stereotypy jako významný problém českého školství

pondělí 20. března 2017 ·

„Záleží na tom, jak škola, rodina a okolí naučí děti přistupovat ke stereotypům, zda jsou vedeny a vychovány k samostatnosti, individualitě a zpochybňování stereotypního pohledu na svět. Bohužel si myslím, že to tak často není. Jde o významný problém českého školství, který pak má negativní dopad i na vnímání rolí žen a mužů ve společnosti,“ upozorňuje Lada Wichterlová ze společnosti Gender Studies v reportáži magazínu Ona Dnes na téma stereotypního posuzování rolí matek a otců.

Lada Wichterlová (repro ČT)

Autorka reportáže Jana Syslová ukazuje malouu citlivost Čechů na genderové stereotypy na příkladu:

Britský obchodní řetězec Marks & Spencer si nedávno zavařil, když na výhody pevnějšího lemu u kalhot pro školáky nemístně upozorňoval sloganem „Méně práce pro maminku“. Zákazníci mu okamžitě vyčetli, že diskriminuje otce, když naznačuje, že zašívat umějí pouze ženy. „Upadáme do stereotypů jako do trepek. Máme rok 2017 a je čas uznat, že také otcové umějí zašívat,“ reagovala Sam Smethers ze společnosti Fawcett Society, která prosazuje rovné příležitosti. Oděvní řetězec chybu uznal a slíbil, že větu změní.

A jak zareagovali Češi? Na otázku na serveru iDNES.cz, jestli slogan považují za diskriminační, během dvou dnů přitakalo 220 respondentů, záporně odpovědělo 5 120 čtenářů. Drtivé většině lidí tedy nepřišlo divné, že řetězec automaticky předpokládá, že prádlo je starostí matek.

A Jana Syslová připomíná další typické stereotypy v českém prostředí: Informace ze školy jsou adresované mamince, kurzy plavání pro kojence počítají pouze se ženskou šatnou, muž, který si bere dovolenou na ošetřování nemocného dítěte čelí otázce „dítě nemá matku?“, muž, který pečuje o dítě „jako matka“ - nese ho na procházce v šátku, krmí ho z lahvičky, věší prádlo a vedle sebe má „zaparkovaný“ kočárek..., je označovaný za „hrdinu“, přebalovací pulty jsou na dámských toaletách...

Jana Syslová uzavírá: Můžete namítat, že všechny tyhle půtky jsou nedůležité a stejně nejvíc záleží na tom, jak si rodina své fungování nastaví doma. Že přece nesejde na tom, jestli pochvala učitelky směřuje pouze k mamince, a že je nepodstatné, jestli musíte jako otec vysvětlovat, proč dítě k lékaři vedete vy. Potíž je v tom, že tyto situace sleduje i dítě a nachází v nich vzor pro své vnímání světa.


Celý text naleznete v magazínu Ona Dnes

11 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
20. března 2017 v 8:58  

Takže pouhé odstranění přebalovacích pultů z dámských šaten by uděllalo pravé divy. Zmizí diskriminace a každý z obou rodičovských osob se může rovným dílem trápit se svým potomkem. Sice bez pultu, ale genderově rovně. Proboha, tohle jsou ale žvásty, co nám sem tihle neziskoví gendrhujeři (pardon genderhujerky) tlačí. Werich říkával: To je blbý, to se bude líbit. Zdá se, že to už neplatí. Tohle je tak blbý, že se to nelíbí celé společnosti. Všechno to blaho páchané neziskovými organizacemi, které si zdroje ke svému páchání nemusí pracně vydělat, ale toliko konzumují přerozdělené daně, tedy všechno to blaho jako pruhy na silnicích pro cyklisty, kteří ale nepřijíždí, přebalovací pulty pro tatínky, kteří nepřebalují, nebo solární panely, které stojí víc, než kolik vydělají, inkluze dětí, které nechtějí jejich rodiče inkludovat - to všechno jsou zplodiny zcestného a toxického myšlení neziskových pseudomyslitelů.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. března 2017 v 10:24  

Genderové stereotypy vůbec nejsou problémem školství.Natož významným.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. března 2017 v 10:58  

Svět se v ..... obrací.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. března 2017 v 11:36  

"A jak zareagovali Češi? Na otázku na serveru iDNES.cz, jestli slogan považují za diskriminační, během dvou dnů přitakalo 220 respondentů, záporně odpovědělo 5 120 čtenářů. Drtivé většině lidí tedy nepřišlo divné, že řetězec automaticky předpokládá, že prádlo je starostí matek."

A jak zareagovali Britové? Jeden Sam Smethers jaro nedělá... Trochu mi přijde, že ta reportáž trošku podporuje (české mediální) stereotypy o Češích.

Jaký je podíl otců, kteří svým dětem zašívají šaty a starají se jim o šatník? Stačí existence jednoho na to, aby podobná věta o matkách byla stereotypizační? A jak vlastně slogan přisuzující starost o šaty matkám (které to většinou dělají) ženy diskriminuje?

Michal Komárek řekl(a)...
20. března 2017 v 11:58  

Pane Janečku, máte pravdu - Sam Smethers jaro nedělá a článek může být samozřejmě zkratkovitý. Nicméně jde o to, že Marks and Spencer tu větu změnil, takže tu zřejmě byl nějaký větší tlak spotřebitelů, než výrok Sam Smethers(ové). V tom je ten podstatný rozdíl - v Česku by velice pravděpodobně žádný tlak spotřebitelů kvůli takové větě obchod nepocítil. Můžeme mít pochopitelně rozdílné názory na to, zda je to dobře nebo špatně, nicméně nějaký rozdíl tu asi bude. Děkuji! Hezký den!

mirek vaněk řekl(a)...
20. března 2017 v 12:42  

České školství má spoustu jiných významjších problémů, než gender. Jenže ty se řeší obtížně, kdežto gender nikdy vyřešit nelze a dobře se o něm kecá.

tyrjir řekl(a)...
20. března 2017 v 22:36  

Jako kluci jsme jednou před více než padesáti léty na klouzačce na několika místech prodřeli tepláky tak že v nich bylo hodně děr. Mamka hořekovala, že to ani zašít nepůjde. Táta nás zavolal, vzal tehdejší lepicí novinku, disperzní lepidlo (dnes Herkules), nastříhal záplaty a ty díry nám velkoplošné podlepil. Měli jsme pak krunýřové tepláky, se kterými se nám druhý den klouzalo mnohem lépe.

Dovoluji si protestovat, proti genderblbistické domněnce, že muži v Česku neprojevují dlouhodobě starost a péči o oblečení dětí.

:)))



Tajný Učitel řekl(a)...
21. března 2017 v 7:23  

Není se co divit. V kotlince můžete třeba vídat u silnice na masivní bilboard s politikem a nápisem, "Kdo nepracuje, ať nejí!" a nikomu to nepřipadá divné. Takový gendrový stereotýpek jde pod radarem.

Josef Soukal řekl(a)...
21. března 2017 v 8:52  

Pro zajímavost: http://www.ascestinaru.cz/mila-zemanova-palanova-nina-chce-letet-na-mesic/

Pavel Doležel řekl(a)...
21. března 2017 v 9:52  

Tajnej, vy jste ale inťelekťuál. Vám neřekli, že práce není jen to, za co dostáváte mzdu? No jo no, když voni nikdy nepochopili základy fungování společenského zřízení. Voni to maj v tý hedce nějaký volaký celý pomíchaný.

tyrjir řekl(a)...
21. března 2017 v 13:31  

"Kdo nepracuje, ať nejí!" a nikomu to nepřipadá divné. Takový gendrový stereotýpek jde pod radarem.

Pan Tajný má pravdu. Jídlo (lidské prijímání potravy) má mít svou kulturu. Jíst při práci se prostě nemá.

:)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.