Milan Hausner: Proč Bill Clinton na CD přišel

úterý 28. září 1999 ·

Dávno už jsou doby, kdy v Čechách uspěl ten, kdo si uměl poradit s Angličanem na Václavském náměstí a poslat ho na Pražský hrad. English in Action … Langmaster

Dnes se angličtina stala symbolem doby a nezbytným komunikačním prostředkem současnosti. Není se tedy co divit, že i orientace jazykových kurzů se rapidně mění. Už nestačí pouze se naučit dogs and cats a číst si ve zkráceném originále, krásnou, i když dnes již skoro zapomenutou knížku. Málo platné, English in action. Angličtinou přece mluví politici, občas i některý ten náš, zpěváci se bez anglických popěvků ztratí v zapadlé horské vísce, ba i Martin Dejdar také vyrazil do Hollywoodu, protože mu nejspíše u nás již nekvetla pšenka, ale zachutnal mu "corn."

A tak se někteří jejich cizokrajní, anglicky mluvící souputníci museli objevit i na stříbrném disku, který na zlomu tohoto století zaplavil vzdělávací centra a počítače samouků. A k této - dnes již mohu říci - triumfální cestě skvělým způsobem k tomu přispěla i česká firma Dr. Lang Group neboli to producenti jazykové vzdělávací série LANGMgmaster. A vězte, že jejich nový produkt je skutečně důstojným vyvrcholením tohoto roku multimediálního běsnění. LANGMaster English in Action vzniklý ve spolupráci se Sky News je produktem, který nemá v celém světě obdoby, i když pro výuku jazyků vlastně nepřináší nic nového, než to, co se každý učitel již dávno učil v přípravném didaktickém kurzu a co znají i všichni zpytci lámající hlásky. To jen multimediální technologie přeskočila škobrtající filmové smyčky či unaveného učitele do omrzení převíjejícího pásek s nahraným rozhovorem.

Náslech autentického textu má ve výuce své neoddělitelné místo a vůbec nezáleží na tom, zda ve třídě pod řízením učitele či u samouka sedícího se sluchátky na uších. Autentický text posiluje motivaci, umožňuje poznávat cizí jazyk a hodnotit reálnou úroveň znalosti jazyka. Však také náslech je přímou součástí všech významných jazykových zkoušek. Nevýhodou podobného textu je většinou jeho složitost, tématická rozháranost a samozřejmě individuální "rozvoj" jazyka v podání toho kterého jedince. Proto poslech různorodých osobností je nezbytnou podmínkou úspěchu plného porozumění cizímu jazyku. Pamatujete se na profesora Higginse? Vánoční My Fair Lady celou záležitost docela dobře připomněla. Současný nový Langmaster ho jen dokresluje. Klasickou příkladem tohoto tvrzení ukázkou jsou "videoúryvky" na CD disku Herci - pardon Film Stars - kde najdete průzračnou angličtinu Ralpha Finnease až po americký "jargon," který snad už ani žargónem není, Nicolase Cagea.. Autorská příprava vybraných úryvků na všech 4 discích byla nesmírně komplexní a důkladná. Zahrnuje přehled osobností a témat (20), které by mohly uspokojit nejednoho pokročilého angličtináře. Na své si přijde i fonetik, rozmanitost jazyka jednotlivých mluvčích to plně dosvědčuje. Stejně tak dokonalá je i "didaktická" příprava disku. Plný rozklad textu, možnost náslechu po větách, glosář, slovníček - to vše umožňuje téměř všechny funkce, které mohou přispívat k rozvoji jazyka na určité úrovni. Nečekejte zde velké gramatické přehledy, ten pověstný krůček přes třetí osobu, jste již dávno udělali. Spisovná angličtina se občas v hovorovém hávu cítí docela ležérně. Navíc grafická úprava produktu - na vysoké úrovni jen podtrhuje rysy vzdělávací.

Už ale bylo dost chvály - teď něco, co je asi třeba říci na konec.. Tento disk si nemohou koupit všichni.. vlastně mohou, ale jen těžko ho někteří uživatelé důsledně použijí, pokud jim nestačí vzdychat nad tvářemi členů skupiny Genesis. Koneckonců některým umělcům či hercům bude těžko rozumět i leckterý "advanced." Disk bude poučením i pro velmi dobré jazykáře, protože velmi důsledně "kopíruje" módní vlivy vývoje jazyka, a tak o nová slova, která v leckterém původním slovníku, nenajdete.

Druhou připomínkou, která… koneckonců její obsah si přeberte sami, je jistá "neaktuálnost" právě Billova projevu. Ve víru událostí na svůj krásný a důstojný projev k uctění atentátu na izraelského premiéra už dávno zapomněl. A nám, prostým smrtelníkům, je asi lépe připomínat právě tato slova, než poslední dny, otřásly světem, zvláště tím americkým… ALL STARS English in Action je produkt, s kterým si připomenete, jak úžasně rozmanitý je jazyk Shakespearův a jak obtížné je se v něm dostatečně orientovat. A když už jsme u těch osobností, nechám si nakonec frází jiného slavného muže z druhé strany světa, který kdysi řekl.. učit se, učit se… jak to bylo dál. S tímto novým multimediálním produktem English in Action ve světle moderní didaktiky a na pozadí současného světa to půjde více než dobře.



Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.