Igor Viduna: České školství z pohledu studenta

pátek 23. července 1999 ·

Jednou mě moje kolegyně - nejspíše jen tak z hecu - požádala, zda-li bych, jakožto student a tedy i osoba z nejpovolanějších, nechtěl napsat článek o našem školství. Mě to pochopitelně velice nadchlo, protože byla asi půlka července a ony výstupy učitelů ohledně známkování mě ještě budily ze spaní a navíc jsem nikdy nedoufal, že by někoho - kromě rodičů - mohly zajímat moje výlevy. V prvé řadě bych chtěl podotknout, že nehodlám - ani bych si to nedovolil - soudit systém školství, protože se mi nezdá, že by v něm byly nějaké zvlášť do očí bijící vady. Možná až na zbrklý krok bývalého ministra Ivana Pilipa, který si obdobně nezodpovědně počínal i v resortu ekonomiky. Tímto krokem bylo zavedení devítileté povinné školní docházky. Možná, že vám tenhle názor připadá trochu subjektivní, ale on takový také být má, protože já jsem zrovna jeden z těch šťastlivců, kteří díky tomuto kroku - z hlediska globálního určitě jednoznačně pozitivnímu - museli trčet v lavicích ještě o rok déle. I když ne tak docela, protože já osobně jsem už v té době studoval na víceletém gymnáziu - a děkuji rodičům, že toto rozhodnutí udělali za mne a přinutili mne zkusit štěstí mezi "budoucí inteligencí národa" - a proto pro mne nebyl tento krok až zas natolik fatální. Pouze mi neumožnil přestoupit ze třídy matematické do nově vzniklé třídy všeobecné, jak jsem původně zamýšlel, protože jednoduše nebylo kam…


Ale koho by to zajímalo, čas kvapí a už se na podobná hoře malých studentíků zapomnělo. A budiž odpuštěno viníkům, protože tak vznikl tolik diskutovaný "prázdný ročník" a pro mne tedy i reálná - či spíše reálnější - možnost dostat se na "vejšu", kterou studovat chci. I když se také docela obávám, že na tuto "mezeru" spoléhá více lidí. O konkurenci tedy zřejmě nouze nebude ani pro nás. Ona úprava již dnes své ovoce určitě nese v podobě více pracovních příležitostí pro mladé učitele, kteří se sem mimochodem opravdu neženou, a bezesporu i méně učení pro školáky. Já se však ptám, zda-li je tento efekt opravdu pozitivní. Mně se to tak nejeví, protože jsem měl možnost mít kontakt se svými vrstevníky z devítky a tudíž vím, že oni jakožto první devátý ročník neměli žádné ucelené osnovy a učitelé nevěděli, co s nimi dělat. Tak nastala situace, že se "flákali" žáci i učitelé. Že by měl učitel národů Jan Ámos na mysli právě tohle, když říkal: "Škola hrou?!" Vše, co jsem zatím řekl, neměla být kritika namířená proti systému, ale pouze proti "škůdcům" hrajícím si na znalce, kteří svými nekompetentními zásahy napáchali víc škody než užitku. Ona původní myšlenka je totiž opravdu smysluplná. Proč nedat dětem více prostoru ke zvládnutí látky, proč nezískat čas a moci je tak s touto problematikou podrobněji obeznámit?

Ale proč to chtít hned a bez pečlivé přípravy osnov? Přece první věc, co nám učitelé "vtloukali" do hlavy bylo, že všechno má svůj čas a pouze pečlivá příprava a houževnatá píle vede k úspěchu. Že by naši zákonodárci v těchto hodinách chyběli jako nyní na jednáních v parlamentu?!

Igor Viduna

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.