David Morkes: Memorary angličtina

čtvrtek 1. července 1999 ·

Multimediální výuka angličtiny.
Dalším výukovým CD od firmy MediaTrade, které si na stránkách České školy představíme, je interaktivní výuka angličtiny - Memorary angličtina.
Po zasunutí CD do mechaniky se na pevný disk počítače nainstalují některé nezbytné součásti výuky. Jedinou volbou, kterou musí uživatel při instalaci provést, je výběr fontu, který bude program používat. Je nutné vybrat ten, který obsahuje české znaky (pokud zvolíte název písma zakončený "CE", určitě se nespletete).
Po instalaci, která trvá doslova pár sekund, zbývá již jen program spustit poklepáním na zobrazenou ikonu.
Objeví se hlavního uživatelského menu, z něhož lze spustit celou výuku, které dále obsahuje nápovědu a informace o produktu.
Výuka začíná tím, že slovíčka, která se váží ke zvolenému tématu, jsou zobrazena ve formě obrázků spolu s anglickým významem i českým ekvivalentem. Ve chvíli, kdy je žák dostatečně seznámen s uváděnými slovíčky, může zvolit zkoušení. Zkoušení slovíček může být prováděno dvojím způsobem:
Po zobrazení obrázku žák buď

  • vybírá anglický ekvivalent ze zobrazené nabídky nebo
  • zapíše slovíčko anglicky.
Oba zkoušecí módy je možné měnit i v průběhu testu.
Pokud je odpověď chybná, počítač zlostně zasyčí a nabídne uživateli možnost opravy. Dokud není odpověď správná, nelze v testu dále pokračovat. Naopak při správné odpovědi počítač za pomoci zvukové karty prezentuje správnou výslovnost daného slova. Velice zajímavou možnost poskytuje multimediální angličtina u počítačů vybavených mikrofonem. Za pomoci mikrofonu počítač nahraje slovíčko tak, jak jej žák vyslovil. Tak je potom možné porovnání vaší výslovnosti s výslovností rodilého mluvčího zastoupeného zvukovou kartou počítače.
Po skončení testu provede "učitel" zhodnocení a to jak textové (dozvíte se, kolik času bylo k testu spotřebováno a kolik bylo chybných odpovědí), tak velice entuziastické mluvené - samozřejmě v angličtině.
Dodejme, že veškeré ovládání výuky i zkoušení slovíček je ryze intuitivní a děje se pouze prostřednictvím myši. Kromě toho je v každé chvíli k dispozici textová nápověda.
Pokud je test dané tématické skupiny slovíček spuštěn znova, jsou slovíčka zkoušena v jiném pořadí. Tento druh testu obsahuje 30 různých tématických skupin slov, každá skupina obsahuje 14 slovíček. Dohromady se tedy jedná o 420 slov, která jsou vybrána tak, aby byla použitelná v běžném hovoru. Názvy jednotlivých skupin jako "Dům", "Supermarket", "Město", "Zaměstnání" a další o tom svědčí. Vzhledem k tomu, že ke každému slovíčku je přiřazen obrázek, obsahuje tato výuková část především podstatná jména.
Slovní zásobu 420 slov nelze žádným způsobem rozšiřovat. Možná by bylo vhodné doplnit funkci CD tak, aby uživatel mohl doplnit k jednotlivým tématům další slovíčka, která by se zapisovala na pevný disk (i když by již nebyla propojena s ilustrativními obrázky).
Dalším módem multimediální výuky je možnost zkoušení vět, která výrazně rozšiřuje celkový počet slovíček, jež multimediální CD obsahuje - až někam k celkovému počtu 1500. Věty se opět vztahují ke stejným tématům jako jednotlivá slovíčka, ale nejsou k nim přiřazeny obrázky. Zkoušení probíhá tak, že v anglické větě je vždy jedno slovo vynecháno a žák je má opět buď vybrat ze zobrazeného seznamu nebo přímo zapsat. Oba zkoušecí módy lze také měnit i v průběhu testu. Při správné odpovědi počítač celou větu přečte se správnou výslovností i intonací, která větě náleží.
Multimediální výuka angličtiny (Memorary angličtina) je vhodná jako doplněk k výuce angličtiny pro mírně a středně pokročilé studenty. Úplný začátečník, který nezná ani základní gramatická pravidla anglických vět ani pravidla výslovnosti, bude muset nejprve sáhnout po některé základní učebnici - multimediální CD tyto informace neobsahuje. Mírně pokročilí však jistě velice ocení možnost rozšířit si příjemnou a jednoduchou formou svou slovní zásobu a především perfektní výslovnost připojená ke každému slovíčku ve výuce jim bude výrazným přínosem, který jiná než multimediální výuka nemůže

David Morkes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.