redakce: Vysokoškoláci mají obavy ze zneužití osobních dat

středa 30. června 1999 ·

Nový vysokoškolský zákon totiž nařizuje fakultám, aby zjistily od posluchačů řadu údajů, z nichž chce ministerstvo vybudovat matriku. Nový vysokoškolský zákon totiž nařizuje fakultám, aby zjistily od posluchačů řadu dat, z nichž chce ministerstvo vybudovat matriku. "Do matriky se zaznamenává jméno, příjmení, rodné číslo, stav a trvalý pobyt. U cizinců dále datum narození, pohlaví, bydliště a státní občanství," stojí v zákoně. Další údaje, které by školy měly odeslat, jsou studijní - o zápisu, o předchozím vzdělání, studijním programu, formě studia, jeho přerušení a ukončení. Tyto informace mají být vodítkem pro financování škol a ke sledování studia. "Zjistíme také, jestli někdo nestuduje na více školách, zda bydlí na kolejích nebo dojíždí," upřesnil šéf ministerského odboru financování vědy a vysokého školství Tomáš Kopřiva. Dodal, že úřad dělal dříve jen namátkové kontroly, které nestačily. Záměr vedení resortu vyvolal nevoli studentů i zaměstnanců škol. "Jsem přesvědčena, že když už ministerstvo musí vést nějakou matriku, přinejmenším nepotřebuje znát jména a adresy studentů nebo jejich rodinný stav," protestuje například v internetových Britských listech bývalá studentka Marta Čertíková. Fakulty si zase stěžují, že čas na získání údajů je příliš krátký. "Je to šibeniční termín," posteskl si prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Tillich. "Pro nás to znamená vyhledávat je ručně nebo kontaktovat studenty. Bude to hrozná práce," míní prorektor. Pracovníci na školách navíc namítají, že se nemají o co opřít. "Legislativa studentům neukládá tato data nahlásit. Mohou odmítnout," podotkl František Zedník z olomoucké přírodovědecké fakulty. Ministerstvo s tímto argumentem nesouhlasí. "Při vstupu na školu je student povinen nahlásit své údaje. Měl by to udělat ve vlastním zájmu," uvedl ředitel odboru Kopřiva. "Některé školy tvrdí, že sbírání osobních dat je nad rámec zákona. Matrika má ale navázat na státní informační systém, proto jdeme tak dopodrobna," podotkl náměstek ministra Josef Průša. Kopřiva připomněl, že úřad nesbírá údaje jen pro svou potřebu, ale i pro jiné resorty. "Student mohl třeba pobírat sociální podporu, i když už studentem nebyl. Ministerstvo práce a sociálních věcí si bude moci v naší matrice zkontrolovat, jestli na ni má nárok." Ačkoliv úředníci ujišťují, že se studenti zneužití dat obávat nemusí, protože přístup k nim budou přísně střežit, s jejich postupem nesouhlasí ani právníci. Pražský advokát Oldřich Choděra soudí, že úřad není oprávněn podobné údaje shromažďovat. "Mohou mít nanejvýš rodné číslo studenta a údaj, kde a kdy studoval. Ale nemohou evidovat jeho stav, národnost, nebo jestli bydlí na kolejích," upozorňuje Choděra, který nesouhlasí ani s tím, že údaje sbírá ministerstvo i pro ostatní resorty. "Podobný postup přesahuje potřeby vysokoškolského zákona. Studenti mají oprávněné obavy," souhlasí.

ALENA PIŠOFTOVÁ, MF DNES 2.3.1999

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.