Uzavření škol hrálo klíčovou roli při zvládnutí covidu ve Švýcarsku, vyplývá ze studie

úterý 12. ledna 2021 ·

Uzavření škol ve Švýcarsku byl jeden z nejlepších kroků pro zpomalení šíření covidu, ukazuje rozsáhlá studie. Žáci zůstali doma na dva měsíce a podle autorů to mělo zásadní dopad na účinnost opatření proti šíření koronaviru. Informuje Česká televize. 


Autory nové studie jsou vědci ze Švýcarského technologického institutu. Ti zkoumali, jaké části opatření měly největší pozitivní dopad na zpomalení šíření pandemie během jarní vlny. K nejúčinnějším patřilo právě uzavření škol, které snížilo mobilitu asi o 21,6 procenta, uvedl hlavní autor práce Stefan Feuerriegel pro deník Telegraph. 

Jeho tým na to přišel rozsáhlou analýzou mobility. Sledoval anonymizovaná mobilní data od telekomunikačních společností o 1,5 miliardy přesunů v době mezi 10. únorem a 26. dubnem 2020. Na tomto obrovském vzorku sledoval, jak se jednotlivá restriktivní opatření reálně odrážejí na pohybu. 


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

BP řekl(a)...
12. ledna 2021 v 13:25  

Já myslím, že nám to je zcela jasné i bez zbytečných výzkumů, že největšími roznašeči a šiřiteli nákazy je mládež. A že totální pitomost byla od září ve školách ve třídách sedět celý den bez roušek a o přestávkách si je nasadit, když vystrčíte nos na chodbu, kde skoro nikoho nemáte šanci potkat.

Jiri Janecek řekl(a)...
12. ledna 2021 v 16:56  

No, vyzkum se tyka vyuziti signalu telefonu k mereni vlivu proticovid opatreni na mobilitu populace... Pozorovani, ze zavreni skol vedlo k velkemu snizeni mobility a s nejakym odstupem ke zpomaleni narustu, je vicemene 'vedlejsi produkt'.

Te studii do hloubky nerozumim a myslim, ze je zbytecna podobne jako veskery jiny vyzkum... Ale kdyz to srovnam se studiemi, kolik nas bude rok distancniho vzdelavani stat za 80 let miliard, tak toto je opravdu vyzkum...

Akorat CT trochu popatlala titulek; samotny clanek neni tak spatny... Jinak Svycari se zvladli vyporadat s covidem asi jako my - necele promile mrtvych, denni narust pripadu v tisicich, mrtvych ve stovkach...

Zdeněk Brom řekl(a)...
12. ledna 2021 v 17:01  

Děti ve školách? No to by tak hrálo. To bude nějaký henten neomarxismus.

Anonymní řekl(a)...
12. ledna 2021 v 20:34  

Zdeněk Brom

Vy nám tady nepřímo sdělujete, že v Německu, Rakousku, Anglii, Izraeli, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, stát New York, ....zavírali školy jen tak. Hmm, epidemiologii, hygienu,... jste vystudoval na které lékařské fakultě?

Zdeněk Brom řekl(a)...
12. ledna 2021 v 20:42  

No a kam s těmi uzávěrami ty státy došly? Jedině k dalšímu zhoršení a další uzávěře. Viz Izrael, který byl vynášen do nebe za tu druhou tvrdou uzávěru. No a šup, už je ve třetí nebo do ní právě míří. Jo,jo hlavy studované.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.