Je čas zklidnit společnost a nebýt vězni koronaviru, říká rektor Zima

úterý 5. ledna 2021 ·

„Nejsem příznivcem konspiračních teorií, nelíbí se mi ale snaha některých médií a politiků strašit covidem více, než je potřeba. Ale to, co jsem říkal na jaře, opakuji stále: Musíme se naučit žít s nemocí, která se jmenuje covid-19,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy rektor UK Tomáš Zima. 


Tomáš Zima (cuni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Co to tedy znamená: naučit se žít s nemocí? 

Jedna z epidemiologických teorií říká, že máte zajistit, aby se nenakazila ohrožená populace: lidé nad 65 let, extrémně obézní, s hypertenzí, s cukrovkou a s chronickými plicními chorobami. To je skupina lidí, kteří by se měli chránit respirátory, měli by se co nejdříve očkovat a podobně. 

Rozjezd očkování je záležitostí teprve posledních dnů. Ale jak by se měli s nemocí „naučit žít“ lidé mladší, mimo rizikové skupiny?

I ti jsou v důsledku vládních opatření nuceni žít v jisté izolaci či karanténě, nesetkávat se… Podle mě je potřeba, aby se zdravá, mladá populace setkávala, aby získávala antigeny, aby získávala svoje protilátky. Ty nejlépe získáte tím, že se přirozeně imunizujete. Nejvíce alergií je u dětí, které jsou v extrémně čistém prostředí. Nejméně jich je v rodinách s vícero dětmi. Protože ono se tělo a jeho imunitní systém posiluje právě setkáváním s různými látkami. Je sice „krásné“, že se jde s beranidlem do klubu, kde jsou dvacetiletí lidé, ale u nich ten covid v 99 případech probíhá bez hospitalizace v nemocnici. Často bez jakýchkoliv příznaků. Když to všechno sečteme: izolace seniorů, lidé všeho věku s omezenými možnostmi se setkávat a trávit svůj čas podle svých představ, zároveň obavy o to, co bude… 

V jaké kondici jsme vstoupili do roku 2021? 

Vystrašení. V obrovské nejistotě. A ta je vůbec nejhorší. Když se řekne, že se něco stane v nějaký den, tak se na to můžete připravit. Ale my jsme vstoupili do roku 2021 s tím, že vůbec nic nevíme. Jsou zavřené školy – a kdy se otevřou? Budu si moci zajít s kamarády na pivo? Budu moct jet na hory lyžovat? Budu moct jet na dovolenou – zimní či letní – a kdy? Vrátím se z dovolené? Uvidím své příbuzné? Kdy vše zase zavřou?.. Chybí jasné vysvětlení a odborné argumenty. Že nejsou data? To teď již neobstojí. Data o epidemii u nás máme již skoro za deset měsíců, ale nikdo s nimi vlastně nepracuje.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 9:26  

Jeden z pohledů na proti covidová opatření nám dávají vláda nebo veřejnoprávní média, jiné, často dost protichůdné, pohledy dávají například vědci nebo ekonomové. Tady je jeden z nich:

Předpovědi na rok 2020, které byly z ekonomického hlediska povětšinou optimistické, ukázaly, jak ošidné je prognózovat. Srovnání s Velkou recesí a její „neočekávaným“ zjevením ale není na místě. Zatímco Velká recese měla své kořeny v ekonomickém systému a jeho nerovnováhách ... , pak pandemie je externím šokem, onou mýtickou „černou labutí“.

S tímto na vědomí, co můžeme čekat od příštího roku?

Vše zásadní se bude odvíjet o epidemiologické situace a od postupu očkování. Je patrné, že v mezinárodním srovnání si nejlépe vedly ty země, které se nikdy nesnažily „bruslit“ mezi počtem obětí covidu a mezi ekonomikou. Ty země, které na první místo postavily zdraví svých občanů a zařídily se podle toho, mají nejen nízký počet obětí, ale také nejlepší stav ekonomiky... Západ ve „zkoušce covidem“ selhal. Není proto překvapivé, že se naděje upínají k novým vakcínám... Co se ekonomických témat týká, pak je patrné, že rok 2020 bude z hlediska propadu HDP nejhorším rokem od Velké deprese, světová ekonomika poklesne o více než 4 %, přičemž čínský (sice nízký), ale kladný růst se postará o to, že propad nebude ještě větší. Spolu s poklesem ekonomik lze očekávat nárůst nerovnosti a chudoby...

K dalším klíčovým tématům, resp. problémům bude patřit dluh. Vyspělé země podporují své ekonomiky řadou stimulačních programů – kompenzacemi pro postižená odvětví, ochrannými programy pro pracovní místa, či levnými úvěry. Nárůst dluhů je opravdu masivní. Přestože prvotní starostí bude minimálně ve vyspělých zemích právě vakcinace a s ním spojovaný „návrat“ do normálu, je zřejmé, že dluhy nikam nezmizí a dříve či později se stanou zásadním tématem politických bojů... Samozřejmě, že v soukromém sektoru se navzdory vládním podporám nevyhneme vlně bankrotů, které s krizí takového rozsahu nutně budou spjaty.

Vyšší dimenzí jsou pak změny ve světové ekonomice, které se budou týkat „přeskládání“ komplexních výrobních řetězců... V příštích několika málo letech se bude utvářet bez přehánění nový svět. Války a pandemie totiž skutečně mění svět.


Viz

Ilona Švihlíková: Pandemie rozdala karty na roky dopředu. Co můžeme čekat v dalším roce?
http://casopisargument.cz/?p=33371




Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:03  

Pan rektor by nejraději promořil celou společnost, hlavně mladší ročníky. Nežijeme v Číně a starší ročníky nelze za této pandemie ochránit jak on si představuje. Je to směr, který každá demokratická civilizovaná společnost nemůže připustit. Švédsko to dopustilo a všichni víme, jak to dopadlo v jejich penzionech pro seniory. Katastrofálně. O USA a Rusku raději vůbec nemá cenu nějak diskutovat. Katastrofa.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:20  

Co tedy vyčítáte české vládě?

Vyčítám jí to, že ta pravidla byla nerovnocenná. Pravidlo, aby byl určitý počet lidí na danou plochu, je rozumné. Ale kladu si otázku, proč nemohly být otevřeny malé obchody za stejných pravidel. Jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. Proč nemůže být otevřeno knihkupectví, výtvarné potřeby, papírnictví? Patnáct metrů a rouška. Jaký je rozdíl, když jdu do hypermarketu, a proč nemůžu jít do domácích potřeb na rohu Milady Horákové a Kamenické? Tam přece může být cedulka: V naší prodejně mohou být najednou tři lidé.

Na to mají ministři už známou odpověď: Abychom omezili mobilitu lidí. Aby tolik nechodili ven.

Jaká mobilita lidí? To je nesmyslný argument. Lidé přece jezdí do práce. Sedí v narvaném vlaku. V kupé je osm lidí s rouškou. Ale v restauraci, kde sedí proti sobě čtyři lidé, tak to nejde? Nebo když už měli otevřeno, tak museli zavírat ve 20 hodin, a ne o dvě hodiny později. Vždyť je to nesmysl! A pro opatření chybí odborná argumentace. Měli bychom více používat zdravý rozum.

Když se na selský rozum dovolával premiér Babiš koncem srpna a zrušil znovuzavedení roušek ve školách a jinde, tak víme, jak to dopadlo: nákaza se rychle rozšířila tak, že začal kolabovat zdravotnický systém a zemřely tisíce lidí.

Každý, kdo zná biologii, musel vědět, že po létě, kdy nošení roušek nebylo nutné (a svědčí o tom data o vývoji epidemie), je nutné tato opatření přijmout, protože se začne kazit počasí, lidé budou více uvnitř a koronavirus začne bujet. To bez roušek být nemělo! Já ale mluvím o tom, když se přijímají opatření typu „zavřít už v osm večer, ne až v deset“. To je akorát šikanování restauratérů. Prostě někoho něco napadlo, tak se to zavedlo. Pro to nejsou žádná data. Stejně jako když někdo tvrdí, že děti nesmí do škol, protože děti tu nákazu přenášejí. Ať mi někdo ukáže data, která to potvrzují. Ta nikde nenajdete.


Souhlasím s panem rektorem, že některá vládní opatření jsou jaksi "pod PESa".

:)))


tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:29  

Ve včerejších Událostech a komentářích vystoupil zkušený epidemiolog s tím, že kloktání alespoň třikrát denně působí proti všem virózám.

No vida. Z tohoto hlediska je možná to zavření restaurací doopravdy dost kontraproduktivní. Nemyslím tím přesolenou polévku. Rád občas zakloktám například rum Republika (méně rád např. Panamský rum). :)))

mirek vaněk řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:30  

Ševče drž se svého kopyta.

Pan rektor si nevšiml, že vánoce virus nezbrzdili, naopak. Takže zase řeší něco, co není aktuální a jako obvykle je mimo.

Vláda taky. Ale není čas vítězství, ale čas tuhého odporu a eliminace škod. Neboť posily ve formě očkování jsou na dohled, ale budou mít zpoždění skoro na všech frontách, což může znamenat prohranou válku.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:54  

Do června nebudeme proočkováni ani z 50 %. V říjnu jsou sněmovní volby - to taky nebudeme ještě proočkováni. Pak teprve přijde nějaká, bůhví jaká, nová vláda, která ... Co vlastně udělá?

PROČ BY NEMOHLY BÝT VOLBY V ŘÁDNĚ PROVĚTRANÝCH MÍSTNOSTECH KONCEM ČERVNA, ABY NOVÁ VLÁDA MOHLA PŘIPRAVIT ROZPOČET A ŠKOLNÍ ROK BĚHEM PRÁZDNIN?

Být premiérem, dal bych možná v rámci nového PESa 20 miliard na armádu a 30 miliard na školství. To by tak hrálo, abychom promeškali volby v době dozrávajících třešní a šli k nim zase na podzim, což je "naKORÓNAprdovní věc"... :)))

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2021 v 14:46  

J.Týř

"Já ale mluvím o tom, když se přijímají opatření typu „zavřít už v osm večer, ne až v deset“.

V knajpě, nálevně po 8 rumech a 8 pivech prskají "zákazníci" na větší vzdálenost než 2 m. Za pandemické situace nechť si nakoupí kartony piv dle libosti v marketu a zmrskají se do bezvědomí. Když to potřebují.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2021 v 14:49  

" KONCEM ČERVNA"

Řádné volby jsou jednou za 4 roky, proč zkracovat volební období?

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2021 v 14:52  

"kloktání"

On to snad ani nemyslel vážně. Bylo to velmi vtipné, ba přímo srandovní. Raději jsme vypli televizi.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 21:06  

Já bych to tam těmi červnovými volbami přeci jen asi řádně "provětral"

:)))


Matěj: Ty nevěříš na elixíry?
Scotta: Ne! Protože je vyrábím.

Russworm: Já ho propíchnu! Je to rychlé a stavovské!

Rudolf II.: Co je?!
strážný: Někdo tady střílel, milosti.
Rudolf II.: To sme stříleli my. A my můžeme střílet kdy chceme a kde chceme a z čeho chceme, protože jsme císař a ne leckdo

alchymista: Patláma, patláma, patláma a žbrluch!

https://www.kfilmu.net/film/cisarpekar/hlasky/

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2021 v 21:12  

Ty říjnové volby jsou říjnové proto, že ODS neustála své průšvihy a volební období se jí tím o rok zkrátilo.

Proč bychom to neměli vrátit na "větratelnější" červen?

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2021 v 13:11  

J.Týř

A víte že svým způsobem je to i pravda. Takového Plagu už dnes "úkoluje" KDU a ODS. ODS + ANO tady snižují daně až tak, že časem nebude na zdravotnictví, školství, veřejné služby, ....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.