Petr Šabata: Proč jsou opatření proti nákaze v Česku úplně jiná než u sousedů?

pondělí 7. prosince 2020 ·

„Něco tady nehraje. Česko se zdaleka nevyrovnalo s druhou vlnou koronavirovou, přesto zvolilo úplně jiný způsob rozvolňování než úspěšnější sousedé. Osmkrát lidnatější Německo s necelými 18 tisíci oběťmi covidu (Česko má úmrtí s nákazou takřka devět tisíc) prodloužilo všechny restrikce až do 10. ledna. Kancléřka Angela Merkelová se s premiéry spolkových zemí dohodla, že zůstanou zavřené restaurace, muzea, divadla i další volnočasová zařízení. Jen školy a školky zůstávají stále otevřené, protože ty jsou pro vládu prioritou, komentuje Petr Šabata pro Čro Plus. 


Petr Šabata  (facebook.com)
Šabata také říká: 

V Česku jsou od čtvrtka podle tabulky zvané PES otevřené restaurace, všechny obchody i služby, muzea a galerie, fitness centra, skončil noční zákaz vycházení, část dětí se vrátila do škol, další se přidávají dnes. Byť při tom všem platí omezující pravidla, je rozdíl oproti Německu nebetyčný. 

Platí to i při pohledu do Rakouska, kde nejsou poslední údaje o nákaze povzbudivé, ale i tak má za poslední týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel jen polovinu úmrtí ve srovnání s Českem... 

Myslel si někdo ve vládě, která rozhodovala o této podobě rozvolnění, že všichni občané budou nová pravidla bezvýhradně dodržovat? Po devíti měsících života s nákazou, které by se daly nazvat i jako Sto způsobů, jak přijít o důvěru veřejnosti? Na tomto předpokladu je celé rozvolnění – dramaticky odlišné od všech sousedních zemí – opravdu postaveno? 

Ne, tady něco nehraje. 


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.