Matematik Levínský: Co se nám tu na podzim bohužel ‚povedlo‘, je opravdu strašné. Lockdown přišel pozdě

pondělí 7. prosince 2020 ·

„Dostali jsme se do situace, jejíž vývoj se jen velmi těžko odhaduje. Prvně se celá země ocitá na „trojce“, přitom jednotlivé regiony mají mezi sebou ještě značné rozdíly. Číslo R se pohybuje mezi hodnotou 0,9 a 1, což je do značné míry problém. Nejde totiž o stabilní trend, naopak lze očekávat oscilace. I proto jsme predikce přestali koncem listopadu vydávat. Místo toho jsme vydali text vysvětlující křehkost současné situace a soustřeďujeme se na monitoring trasování, zkoumáme vliv vakcinace v různých scénářích atd,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz výkonný ředitel Centra pro modelování společenských procesů Bisop René Levínský na adresu nedávného velkého rozvolnění. 


René Levínský (repro Seznam)
Levínský v rozhovoru také říká:

Změna v chování lidí se projeví až před Vánocemi. Stát se mohou různé věci. Můžeme spekulovat, do jaké míry se budou pořádat vánoční večírky či jak moc to bude společnost tolerovat. Hospodští samozřejmě nebudou nikoho vyhazovat jen proto, že seděl u stolu v pěti lidech místo nařízených čtyř. Bude to o přístupu a o zodpovědnosti lidí. Osmnáctého prosince nám do toho také vstoupí antigenní testy, které by – pokud bude jejich nasazení dobře zorganizováno – mohly poměrně pomoci... 

Podívejme se třeba na Dánsko, jež epidemii zvládá zdravotně i ekonomicky. Počty mrtvých tam oproti předešlému roku nevzrostly, ekonomicky má Dánsko mnohem menší ztráty než Česko. Klíčové je, že v počtu testů jim vychází zhruba na 1,3 testu na Dána. Takže každý byl průměrně minimálně jednou otestován. My jsme u stejného ukazatele na číslu 0,3, takže celkem tři miliony testů. 

Co se nám tu na podzim bohužel „povedlo“, je opravdu strašné. Lockdown přišel pozdě a důsledkem toho u nás zemřelo obrovské množství lidí. Je velice pravděpodobné, že nadúmrtnost, tedy nárůst úmrtí oproti běžnému roku, bude v ČR na konci roku na úrovni patnácti tisíc mrtvých. Zmíněné Dánsko či Finsko jsou na nule. Osmdesátimilionové Německo je na téměř čtyřech tisících. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.