Střídání prezenční a distanční výuky je útok na naši psychiku, míní učitelé

sobota 21. listopadu 2020 ·

Skloubení prezenční a distanční výuky bude pro některé učitele náročné, časově i psychicky. Myslí si to ředitelé oslovených škol. Výuka ve třídách ale podle nich bude mít přednost, i za předpokladu, že by to bylo na úkor té distanční. Reportáž přináší iDNES. 


„Bude to složité. Učitelé si odučí hodiny ve třídách a pak se budou muset ještě věnovat distanční výuce. Pro kolegy to bude zabíračka,“ řekl ČTK ředitel ZŠ Ukrajinská v Ostravě-Porubě Petr Neshoda. Podle něj bude mít rozhodně přednost prezenční výuka. „Vše bude podřízeno jí. Myslím ale, že zvládneme obojí,“ řekl. 

Zavedení hybridní výuky, kdy se učitel věnuje žákům ve třídě a zároveň přes internet přenáší dění dětem, které jsou doma, zatím Neshoda nezvažuje. „Je to jen v teoretické rovině. Jako škola na to jsme ale připraveni. Máme techniku,“ řekl. 


Celý text naleznete zde

13 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 15:11  

Pracovní doba je 8 hodin. Vše do výše platu. I aktivita učitele. Když lékaři hodí na hrb dvě oddělení místo jednoho, tak úroveň jeho práce tomu bude odpovídat. Stejně tak u učitele. Co stihne, to stihne, a co ne, to prostě nebude.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:02  

A tak já v tom nevidím žádný problém. Prostě hodinu matematiky u deváťáků odučím prezenčně a pak se zavřu do kabinetu nebo v případě potřeby do učebny s interaktivní tabulí a matiku osmáky, kteří budou doma, odučím online. A nevidím problém ani v tom odučit hodinu prostřednictvím interaktivní tabule a Teams ve třídě, kdy polovina žáků bude sedět v lavicích a polovina doma na gauči s noťasem.

Silvie A. řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:43  

A nevidím problém ani v tom odučit hodinu prostřednictvím interaktivní tabule a Teams ve třídě, kdy polovina žáků bude sedět v lavicích a polovina doma na gauči s noťasem.

A tím to vadne? Řekněte že ano, prosím prosím!

Silvie A. řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 16:48  

Pracovní doba je 8 hodin. Vše do výše platu.

Velice rozumné stanovisko. Navíc, pokud zrovna nemám hodinu, škola nemá právo určovat mi místo, kde mám být. Pokud jedu v MHD, nemohu být na Teams.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 18:18  

Eva Adamová

Učíte zřejmě na malé škole. Chybí Vám v tom přesuny na dohledy na chodbách, v jídelně, suplování za nepřítomné kantory, vedení distanční výuky za nakažené kolegy, zástupy v družinách,...Není to tak jednoduché. Povinností máte mnohem více, než tady popisujete.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 18:28  

Nehledejme, prosím, problémy tam, kde nejsou. Na naší škole pojedeme podle běžného rozvrhu. Hodiny u tříd, které budou ve škole, odučíme prezenčně, hodiny u tříd, které budou doma, odučíme online s tím, že se zaměříme na hlavní předměty, takže třídy doma budou mít denně maximálně 3 hodiny. Rozvrh máme každoročně udělaný tak, že hlavní předměty máme téměř všechny v prvních čtyřech vyučovacích hodinách, takže děti doma v žádném případě nebudou mít hodiny rozsekané po celém dopoledni od osmi až do dvou hodin odpoledne. Každému učiteli odpadne pár hodin naukových předmětů, čímž se jakž takž vyváží vyšší časová náročnost příprav na online výuku. Ještě něco chcete vědět, paní Sylvie?

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 18:51  

Eva Adamová

Kdo bude dělat dohledy, když budete mít ve škole 9.A,B, 6.B a 7.B? Kdo bude učit za dlouhodobě nepřítomné učitele? Kdo bude suplovat za dlouhodobě nemocné kantory distanční výuku? A myslíte si, že to ("ty rychlé" přesuny) budou všichni kantoři fyzicky zvládat?

Jen tím chci říci, že to zas tak jednoduché není. Ke koronaviru v podzimním a zimním období přibývají chřipky, angíny, nachlazení horních cest dýchacích,...Snad musíte mít i takto rizikovou variantu při řešení této složité situace. Na mnoha školách, hlavně na 1.stupni a v devátých třídách by nic odpadnout nemělo. Neučí se pouze Tv a Hv. Místo nich máte mít procházky a třeba deskové hry,....Deváťáky asi ze školy nebudete každý den pouštět v 11:00 hod. To by s vámi rodiče, zřizovatel, ČŠI asi rychle vyběhli.

Silvie A. řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 20:17  

Ještě něco chcete vědět

Odučíte hodiny dle rozvrhu, lhostejno zda prezenčně nebo jinak. Zamknete kabinet a jdete domů. Až sem je mi to jasné. A tím jste ten den skončila? Nebo doma budete ještě žáky opečovávat distančně?

Tajný Učitel řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 21:30  

Barabim, barabum, barabam. Paní Adamová to má v cajku. To je ten spirit, který v české škole potřebujeme. No problemo.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2020 v 23:14  

"Kdo bude dělat dohledy, když budete mít ve škole 9.A,B, 6.B a 7.B? Kdo bude učit za dlouhodobě nepřítomné učitele? Kdo bude suplovat za dlouhodobě nemocné kantory distanční výuku? A myslíte si, že to ("ty rychlé" přesuny) budou všichni kantoři fyzicky zvládat?"

Všichni učitelé budou ve škole a provádět i online výuku ze školy, proč by měl být problém s dohledy a s nějakými přesuny? Nebo snad myslíte fyzicky namáhavý přesun ze třídy k počítači a opravdu velmi psychicky náročné spuštění Teams? Nemocnost kantorů na druhém stupni se dá při střídačce vyřešit, nebude-li zbytí, omezením online výuky, nikde totiž není nařízeno, kolik hodin online výuky musí proběhnout (aneb, ještě budeme rádi, že střídačku máme). Průšvih to samozřejmě může být na prvním stupni. A myslím, že s těmi třemi hodinami to tady kdosi nepochopil, mluvila jsem o třech hodinách online výuky pro třídy, které budou daný týden doma, ne o třech hodinách pro třídy v prezenční výuce.

Paní Sylvie, doma budu opečovávána, neboť, jak uvedl Tajný, paní Adamová to má v cajku.

Ivo řekl(a)...
22. listopadu 2020 v 7:05  

...to ale nikoho nezajímá. Rozhoduje se od stolu, jak se popíše lejstro perem. Vůbec mě to nepřekvapuje!

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2020 v 19:40  

Eva Adamová

Nechci do Vás zbytečně rýpat, ale máte tady družiny, popřípadě školní klub. Pochybuji, že těch družinářek máte pro první stupeň až tak velký nadbytek. Skupiny totiž musí být homogenní.
Všechny třídy běží podle rozvrhu prezenční výuky, nikomu se v rozvrhu nic nekrátí. V tom se shodneme. A s těmi chybějícími učiteli "děkujte Bohu", když budou všichni. Stále jste mi dlužná vysvětlení, jak za učitele, který třeba leží v nemocnici povedete konkrétně Vy distanční výuku Aj, Nj, .....

Eva Adamová řekl(a)...
22. listopadu 2020 v 23:25  

Školní klub je naprosto zbytná záležitost a družina pro čtvrťáky a páťáky vcelku také, nicméně ta se dá zabezpečit asistenty, popřípadě vyučujícími Vv, Tv, Hv, Pč a výchov ke zdraví, kterým budou odpadat hodiny ve třídách, které budou doma, bo tyto předměty se distančně nevyučují, a kteří toho narozdíl od vyučující hlavních předmětů a prvního stupně po dobu šesti týdnů moc na práci neměli. Když si teď máknou v družinách, tak jim hřebínek z hlavy nespadne.

A proč bych já jako učitelka M-F měla nutně vést distanční výuku cizích jazyků za nemocného učitele? Na to máme na škole ostatní jazykáře. No a i kdyby na to náhodou došlo, určitě bych si nějak poradila. A co by se nakonec stalo, kdyby se nějaký předmět po určitou dobu distančně nevyučoval, spadla by snad obloha? Vždyť, když i za normálních okolností onemocní kantor, tak suplování většinou vypadá všelijak, tak z toho teď nedělejte zbytečnou kovbojku.

Každá škola si jistě v rámci svých možností nějak poradí. No a v případě, že onemocní tolik lidí, že výuku nebude možné zabezpečit, tak se prostě škola zavře. Děláte, jako byste o takových školách v září a říjnu neslyšel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.