Opatření musí vydržet i na Vánoce, tvrdí odborníci. Bary už letos neotevřou

čtvrtek 12. listopadu 2020 ·

Pokud nedojde k zásadnímu zlepšení epidemiologické situace, musí přísná opatření vydržet i během vánočních svátků, uvedla pro iDNES většina oslovených odborníků z řad epidemiologů, vědců i lékařů. Vláda by podle nich neměla podlehnout tlaku veřejnosti. Na silvestrovské oslavy v klubech mají lidé zapomenout, bary by se už letos otevírat také neměly. 


Václav Hořejší (cas.cz)
„Myslím si, že koncem roku budou muset ještě zůstat v platnosti základní protiepidemická opatření. Hodně opatrně by se mohlo rozvolňovat jedině v nepravděpodobném případě, že by v druhé polovině prosince klesly počty nových případů na stejně nízkou úroveň, jaká byla koncem června,“ uvedl imunolog Václav Hořejší. 

„Jestliže za minulý týden zemřelo více než 1 300 lidí, těžko můžeme očekávat, že se za měsíc otevřou nákupní centra a budeme tam kupovat dárky,“ říká prezident ČLK Milan Kubek. Vánoční návštěvy rodin sice současná opatření nezakazují, zdravý rozum podle něj ale velí k tomu, aby si je lidé letos odpustili. 

Ministerstvo o Vánocích nechce spekulovat 

Ministerstvo zdravotnictví zatím ohledně opatření během Vánoc nechce příliš spekulovat. „Případné konání událostí spojených s Mikulášem, vánočními svátky a oslavami Silvestra proběhne podle opatření, která budou v danou chvíli v platnosti. Jejich podoba se bude odvíjet od aktuální epidemiologické situace, která v danou dobu v České republice bude. Konkrétní podobu není momentálně možné predikovat,“ uvedla na dotaz iDNES mluvčí ministerstva Klára Doláková. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.