„Naprosté šílenství.“ Školy tápou, jak učit maturanty i jak dál zvládat online výuku

úterý 24. listopadu 2020 ·

Školy mají vážné obavy z postupného návratu žáků. Ředitelé upozorňují například na problémy s maturitními semináři, kterých se účastní studenti z různých tříd, i na náročné zkombinování prezenční a online výuky. Podle nich je nemožné zajistit, aby se děti ve škole nepotkávaly. Jednou z podmínek návratu žáků a studentů do škol je, že při výuce musí zůstávat pohromadě stále stejná skupina. Reportáž přináší Deník N. 


„To je pro nás neřešitelný problém. Většina výuky v maturitních ročnících je vedena formou volitelných seminářů, kde se vždy mísí studenti z obou maturitních tříd. Zvlášť má každá třída jen matematiku, češtinu a cizí jazyk,“ upozorňuje Jiří Vlček, ředitel Gymnázia Václava Hraběte ve středočeských Hořovicích. 

Podle Vlčka by pomohlo rozdělení každého semináře na dvě skupiny (v každé by byli studenti z jedné třídy), na to ale škola nemá dostatek učitelů. „Každá škola asi bude muset zvolit postup, kterým něco poruší. Buď homogenitu, nebo se pošlou studenti domů na distanční výuku, nebo u části skupiny nebude učitel,“ říká Vlček. Jeho škola zřejmě zvolí třetí variantu. „Asi rozdělíme semináře na dvě skupiny. Učitel jedné něco vysvětlí, zadá látku a rychle se přesune vedle do třídy k druhé skupině. Takhle tam asi bude pendlovat,“ popisuje. 

Podle ředitele pražského Gymnázia Nad Alejí Jiřího Bendy by bylo nejlepší nechat maturitní ročníky nadále na distanční výuce. „Návrat maturantů úplně ztratil smysl. V rámci svých tříd mají jen matematiku, češtinu, cizí jazyk a tělocvik, který stejně nebude. Nejraději bych je nechal doma, protože bude daleko efektivnější učit je distančně,“ míní. 


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

MM řekl(a)...
24. listopadu 2020 v 20:43  

Jestli to ředitelé říkají médiím proto, aby upozornili na ministerský binec, je to naprosto v pořádku.

Pokud by někteří z nich bezradně tápali i v reálu, je to na pováženou. Každý dobrý ředitel hodný toho jména musí být v současné výjimečné situaci dostatečně samostatný a odvážný, aby zvolil takové řešení, které je nejvhodnější pro studenty i pedagogy, nikoliv takové, které otrocky vyhovuje nějakému anonymnímu "papíru" z ministerstva.
(Slovem "nejvhodnější" myslím nejen efektivitu výuky, ale samozřejmě i ochranu zdraví všech zúčastněných.)

S uspokojením konstatuji, že my takového ředitele máme, takže budeme učit podle zdravého rozumu, přičemž pedagogové i maturanti se můžou domluvit, které spojené prezenční semináře jsou účelné a jejich zdravotní riziko minimální, a které nikoliv (takže budou i nadále vedeny distančně). Když nám to ředitel sděloval, dodal, že v případě stížnosti a následné kontroly mu nic horšího než vyhazov z funkce nehrozí, takže nic životně důležitého neriskuje.

Pevně doufám, že takových ředitelů je většina.

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 9:31  

Unknown 1

Má to jeden velký problém, "hrdinů jsou plné hřbitovy". Myslím tím přenos koronaviru, který je stále vysoce aktuální. Stále si myslím, že za současné pandemie má zdraví trošku navrch. Situaci stabilizuje až vakcína, která umožní normální činnosti jak ve škole, tak ve společnosti. Ještě několik měsíců se počet nakažených bude pohybovat po sinusoidě. A už vůbec nikdo tady zase nechce 10 000 nakažených a více a stovky úmrtí denně.

Beny řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 14:48  

Já tedy netápu jak učit maturanty distančně. Většinou jsou motivovaní a v pohodě spolupracují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.