Daniel Münich: Otevření škol by teď byl nebezpečný experiment

středa 4. listopadu 2020 ·

„Česko se stalo smutným světovým hrdinou podzimní vlny koronaviru. Traduje se o tom řada příběhů. Přicházím s dalším, který má oporu v datech. Překročení Rubikonu v něm představuje doporučení z poloviny září netestovat bezpříznakové děti a mladistvé,“ píše Daniel Münich pro Seznam Zprávy. 


Daniel Münich (cerge-ei.cz)
Münich také píše: 

Někoho muselo počátkem září napadnout, že by se kapacitám trasování a testování ulevilo, pokud by se bezpříznakové děti a mladiství neposílali na testy a omezilo se i jejich trasování... V pondělí 14. září vyvěsilo ministerstvo toto doporučení na webu... 

Nedostatečně testovaná nákaza mezi mladými však během druhé poloviny září probublala do střední věkové generace jejich rodičů a pštrosí ráj na zemi skončil. Růst intenzity nově nakažených osob středního věku od 25 do 64 let nasadil od října k raketovému růstu. Ten pokračoval celý měsíc, intenzitou výrazně překonal nadále nedostatečně testované mladé a Česko vytáhl do čela světového pelotonu průšvihářů. 

Pokud je tento můj příběh pravdivý, plyne z něj dvojí poučení. 

První: pokud je dnes mezi dětmi a mladými virová nálož zcela neznámého rozsahu a pokud pro jejich efektivní trasování a testování včetně těch bezpříznakových nejsou zajištěny dostatečné kapacity, je otevření škol v tuto chvíli příliš nebezpečným experimentem. 

Druhé: hlasy doporučující testovat pouze osoby s příznaky nemoci se objevují od jara a nejde jim zdaleka jen o mladé. Je čas tento přístup konečně uložit hluboko k ledu. 



Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 14:53  

Skvělý článek vysvětlující velmi podivný pokles čísla R ve druhé polovině září, doporučuji celý přečíst, zejména panu Kešlágerovi by to vůbec neuškodilo.

Nowak řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 18:09  

Také doporučuji celý článek: Obsahuje grafy, které vytvořil autor, rozebírá (ne)činnost vlády, ukazuje nápadnou shodu mezi testováním a opatřeními a termínem kraj. voleb.

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 19:34  

Všichni jsme viděli, co se odehrává ve třídách na konci září a počátku října. Vskutku se pandemii plně otevřely dveře dokořán. Někdo je dokonce vysadil a pro jistotu odnesl.

mirek vaněk řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 21:07  

S čísly se čaruje stále. Ve školství to známe. Jen se koukat na data a grafy ze seriozních zdrojů, používat aspoň středoškolské matematické vzdělání(před 20 a více lety) a mozek a nevěřit tendenčním článkům v médiích a vládním dezinformacím. Netestování bezpříznakových mladých je jedna věc. Pokles počtu testů minulý týden, věc druhá. Účel svědčí prostředky.

Stále naši slavní vůdcové doufají, že průšvih s nakaženými a mrtvými projde bez pozornosti médií a veřejnosti. Pokud současná opatření nad míru očekávání zaberou, možná jim to i vyjde. Média jim jdou nad očekávání na ruku. Ale je to pochopitelné. Podnikatelská lobby potřebuje udržet pseudoekonomiku za každou cenu a realita s tisíci mrtvých(už teď je to víc jak 1000 týdně) by měla opačný efekt. A přece, jak už jsem často slyšel z pravicových úst, silnější přežije, nebo ne?.
Neinformovaní řeší rozvolňování a otevírání škol, informovaní to na venek předstírají a usilovně připravují tvrdší opatření, aby to ale bylo co nejméně poznat.
A tak nestrašíme lidi a jen se divíme, že nemají tu vnitřní motivaci a nařízení nedodržují z vlastní iniciativy.

Mám obavu, že balancování na ostří nože, který se nezadržitelně zvedá do výšin bude mít za výsledek o to tvrdší pád.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.