Aneta Vencovská: Sada nástrojů Cedefop proti předčasným odchodům ze vzdělávání

čtvrtek 19. listopadu 2020 ·

V Evropské unii nedokončí vzdělávání jeden z deseti mladých dospělých. Předčasné odchody ze vzdělávání jsou proto v Evropě palčivým problémem, který s sebou nese značné náklady jak pro jednotlivce, tak pro společnost. Aby Cedefop praktickým způsobem podpořil tvůrce politik a poskytovatele vzdělávání v boji proti předčasným odchodům z odborného vzdělávání, zpřístupnil po několikaleté systematické rešerši v roce 2017 sadu nástrojů VET toolkit for tackling early leaving. 


„Nástroje mají pomoci mladým lidem ohroženým předčasným odchodem ze vzdělávání setrvat ve vyšším sekundárním vzdělávání a dokončit ho. A lidem, kteří již ze vzdělávání předčasně odešli, mají pomoci se ke vzdělávání zase vrátit,“ vysvětluje odbornice Cedefopu Irene Psifidou. Sadu nástrojů využijí ministerstva, odborné školy, zaměstnavatelé, ale i poradenská centra, služby zaměstnanosti, sociální služby či organizace mládeže. 

Sada nabízí interaktivní nástroje 

Sada nástrojů je v mnoha ohledech inovativní. Důležitým prvkem je, že je založena na důkazech: zdroje totiž vycházejí z komparativního výzkumu a analytické práce. Sada nástrojů pracuje s pečlivě zpracovanými profily lidí ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávání, a umožňuje tak jejich včasné odhalení. Tvůrcům politik zase pomáhá lépe porozumět podmínkám a potřebám těchto ohrožených lidí a účinně zakročit. „Uživatelé nástrojů se dozví, jak přistupovat k různým skupinám lidí při prevenci předčasných odchodů i během včasné intervence. Nástroj je také vysoce interaktivní, a tak mohou uživatelé na základě vložených dat zjistit, jaké mají jejich přístupy silné a slabé stránky,“ uvádí Psifidou. Uživatelé si dále mohou vytvořit akční plán pro snižování předčasných odchodů ze vzdělávání a procházet více než 250 různých zdrojů (data, publikace, projekty Erasmus+, příklady dobré praxe i nástroje využívané napříč Evropou). „Sada nástrojů byla v minulém roce zaktualizována a rozšířena právě o zdroje, které mají být oporou při tvorbě, implementaci a evaluaci politik usilujících o snížení předčasných odchodů z odborného vzdělávání,“ upozorňuje Psifidou. 

Pro tvůrce politik a poskytovatele odborného vzdělávání a přípravy balíček obsahuje nástroje k reflexi. S jejich pomocí uživatelé porozumí vzorcům předčasných odchodů, identifikují silné a slabé stránky národních, regionálních či institucionálních přístupů a mohou navrhnout akce ke zmírnění předčasných odchodů ze vzdělávání. Evaluační plány zase pomáhají uživatelům, kteří nejsou v této oblasti odborníky, vybrat relevantní ukazatele a krok za krokem si naplánovat sledování a vyhodnocování zvolených přístupů. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.