V rouškové době doporučuje ministerstvo výuku venku, řada škol se ale brání

pátek 2. října 2020 ·

Ředitelka gymnázia v Kladně vyučování mimo zdi školy odmítá. „Výuka venku není možná,“ prohlašuje Milena Minaříková, přestože přímo před budovou gymnázia leží městský park. „Lavičky nejsou u sebe. Nevím, jak by tam učitelé své studenty rozsadili,“ podotýká ředitelka. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny. 


Ministerstvo školství nechce případné zdravotní důsledky související s celodenním nošením roušek komentovat. „Zavedlo je ministerstvo zdravotnictví, případný dopad na zdraví dětí je tedy třeba diskutovat s nimi,“ vybízí mluvčí resortu školství Aneta Lednová. Úřad Romana Prymuly (za ANO) se ale k otázkám ani šest dnů po jejich zaslání nevyjádřil. 

Řada škol místo přístupu „venku se neučí“ nebo „nevíme, jak bychom to udělali“ hledá kroky, jak venkovní výuku alespoň po část dne za přijatelného počasí umožnit. „Žáci byli upozorněni, že se mají do školy dobře obléct a přinést si deky a podložky, kdyby se šlo ven. Snažíme se tam učit hudební i výtvarnou výchovu nebo jazyky,“ říká ředitelka gymnázia v České Lípě Helena Paszeková. Popisuje, že učitelé už vytáhli do školního sportovního areálu jednu tabuli a lavice pro jednu třídu, aby tam mohlo probíhat venkovní vyučování. Kantor s jinou skupinou může sedět na malé tribuně u školního hřiště. 

Podle psycholožky Angeliky Sbouli, působící na základní škole v Praze‑Nebušicích, se většina rodičů s tím, že děti jsou nuceny trávit celý vyučovací den v rouškách, spíše smiřuje. „Rodiče říkají: Děti dlouho do školy nechodily, ať jsou ve třídách a naučí se co nejvíc. A většina učitelů si neumí výuku bez tabule představit, proto ven nechtějí,“ poznamenává psycholožka. Podle ní by také bylo kontraproduktivní, kdyby ředitel výuku venku, byť jen na pár hodin, učitelům přikázal. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.