Sociolog: Skeptiky přesvědčí spíš kolaps nemocnice než Prymula

neděle 18. října 2020 ·

„Situace je samozřejmě politizovaná, vidíme to i v zahraničí. V Polsku došlo mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby k výraznému uvolnění situace a restriktivních opatření, k volbám pak přišlo více starších voličů, kteří podporovali vládní stranu Právo a spravedlnost. Snaha zalíbit se své voličské základně byla vidět i u naší vlády. Před volbami by to udělala asi každá vláda, otázkou ale je, jestli by to dělala takovou formou a v takovém rozsahu. Nejdřív šlo o ekonomické pobídky různým skupinám obyvatel. Později, když se situace začala zhoršovat, vláda nekonala a není asi náhoda, že nouzový stav byl vyhlášen až těsně po volbách," říká sociolog a ředitel ústavu STEM Martin Buchtík v rozhovoru pro Seznam Zprávy. 


Martin Buchtík (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Nebyly chyby vlády právě tím hlavním důvodem, proč mnoho lidí virus nepovažuje za hrozbu? Nemyslím jen fakt, že jsme měli v létě asi nejvolnější režim v Evropě, ale také chaotický dojem z rozhodování, časté změny opatření, i způsob, jak komunikuje premiér, když na veřejnosti mluví páté přes deváté. 

První nešťastný krok se stal už na jaře. Na začátku byla třeba jednoznačná změna, v pořádku. Vláda se ale i potom vydala cestou zákazů a příkazů, které byly velmi restriktivní. Veřejnost si zvykla, že co není zakázáno, je dovoleno. Pozdější apely vlády i dalších autorit na nějakou osobní rozvahu a zodpovědnost pak nezafungovaly tak, jako například v Německu nebo jinde. Veřejnost není loutka, kterou si můžete vodit zleva doprava. Platí, že pokud chcete korigovat nějakou změnu, potrvá to přinejmenším stejně dlouho, jako když jste ji zaváděli. A to ještě za předpokladu, že komunikujete systematicky, konzistentně, jednotně a jasně. Což se úplně neděje. Nejsem přitom nějak ostrý kritik vlády. V takových situacích se postupuje vždycky zmateně. Lidé ale zkrátka čekají na nějaký pokyn, příkaz, rozkaz a nelze se divit, že jakoukoli mírnější formu domluvy nebude velká část veřejnosti brát jako relevantní. 

Jenže teď se hraje o čas a je potřeba, aby lidé přijali apely k zodpovědnosti hned. 

Záleží také na tom, jestli se nestane nějaká velmi emotivní nebo velmi očekávaná událost. Na jaře bylo emotivní událostí prvních pět nakažených v republice. Vzpomeňme si na tiskové konference, kdy sám premiér popisoval stav jednotlivých pacientů. Mezi prvními pěti a prvními pěti stovkami pacientů už pak nebyl rozdíl. Teď už je nový normál, že jsou tisíce nakažených. Emotivní by byla událost vyššího řádu, například kolaps nemocnice. 



Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.