Opozice horovala za návrat nejmladších do škol. Plaga ale scénář nepředstavil

sobota 31. října 2020 ·

Jak to bude s návratem žáků do škol, měl v pátek večer po jednání vlády představit ministr Robert Plaga (za ANO). To se ale nestalo. „Budeme se o tom bavit v příštím týdnu na základě dat Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl pouze Plaga. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude možné situaci hodnotit příští týden ve čtvrtek. Informuje Seznam Zprávy. 


Robert Plaga (msmt.cz)
Priority MŠMT jsou ale jasně dané a ministr Plaga je i konkrétně popsal. Jako první se tak budou do lavic vracet žáci prvních a druhých tříd základních škol, společně s nimi pak děti ze speciálních škol. 

Druhou skupinou jsou deváté třídy základních škol a závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol. Zatímco jedni se potřebují nachystat na přijímací zkoušky, ti druzí přišli už o druhé pololetí třetího ročníku a teď i minimálně část toho posledního. 

Poté by mělo následovat praktické vyučování a praktická příprava na SŠ a VOŠ a také individuální konzultace, zkoušky a laboratorní, experimentální nebo umělecká výuka a práce za přítomnosti maximálně 15 osob. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
31. října 2020 v 12:46  


DEVASTACE ŠKOLSTVÍ POKRAČUJE aneb BUDEME SI DÁL LHÁT DO VLASTNÍ KAPSY?

Je to podle mne opravdu velká legrace, anebo spíš vážný problém:

Lékař a voják Prymula, který na jaře i na podzim jasně říkal, že děti se mají co nejdříve vracet do škol, byl částečně znevážen, donucen ke změně názoru a musel skončit. Premiér Babiš jedná podle mě rovněž podobně rozporuplně. Otázku, proč jinde v Evropě i ve světě včetně nejhůř postižených zemí, až na nepočetné výjimky, do školy dětí chodí i za cenu dělení tříd. a proč v Česku to údajně "nejde", nikdo (!) řádně nezodpověděl. To by asi Babiš musel přiznat, že máme hluboce podfinancované a zfeminizované školství s přestárlými, mizerně placenými, ideologicky ovládanými a tudíž z mnoha hledisek značně demotivovanými žáky a učiteli (učitelkami).

Sluníčkářská lobby ve vládě podle mne zneužila korónavirové krize k další devastaci českého školství a pošlapání základního lidského práva na školní vzdělávání. Nejen ve věci té zdravotně bezpečnostní krize. Plagovi a ČSSD se přitom podařilo "protáhnout vládou" i aktivistickou "Strategii vzdělávání 2030+". Vláda neplní své vlastí programové prohlášení (neudělali Revizi RVP, nevytvořili Národní program vzdělávání, učitele přejmenovali na "pedagogy" atd. atd.)

Podle mne je potřebné si alespoň tyhle základní věci otevřeně přiznat a postupně to zlepšovat. Udělají to Vláda a Parlament ČR nebo ne?

Budeme si dál lhát do vlastní kapsy?

J.Týř

K tomu viz např.:

MŠMT ČR: STRATEGIE VZDĚLÁVÁNÍ 2030+ JE POLITIKOU ŘÍZENÉHO BANKROTU ŠKOLSTVÍ?

Cílená likvidace systematického školního vzdělávání aktivistickými a dotačně závislými "moudrými hlavami" - aktivisty z MŠMT, PedF a dalš8ch nevládních organizací zřejmě nabírá obrátek. Po kompetenčně konstruktivistickěm zničení resortních organizací se teď MŠMT spolu s neziskovými organizacemi, zdá se, snaží přesunout svou odpovědnost za podfinacované a mizerně koncipované školství na obce a nestydí se k tomu využívat neziskovky nebo třeba i virovou pandemii.

Že mizerně placení učitelé ze škol znechuceně utíkají jim asi moc nevadí. Dokud se tisknou peníze na dotace, bude vzdělávacím aktivistům dobře. Programové prohlášení vlády je zřejmě cár papíru a školní vzdělávání ať jde třeba do kytek. A do škol přeci mohou přijít na místa učitelů nezaměstnaní neučitelé. V rozbíhající se hospodářské krizi jich možná bude dost. Čím hůř je ve školách, tím lépe je pro aktivisty?

http://www.ceskaskola.cz/2020/06/ministerstvo-skolstvi-predstavilo-navrh.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/06/ministri-skolstvi-vyzvali-nevladni.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/06/skolstvi-cekaji-zasadni-zmeny-predmety.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/06/v-cesku-chybi-sest-tisic-ucitelu-muze.htm

tyrjir řekl(a)...
31. října 2020 v 13:49  

Premiér Babiš je v pasti své falše?

Deklaroval své ANO jako protikorupční hnutí, ale proti korupci podle mne neudělal téměř nic. Mnohdy spíš naopak. Jeho sedlácko strejcovská žoviálnost už podle mne nestačí zakrývat neplnění vlastního partajního ani vládního programu.

Nejen mou důvěru ztratil, když se spojil se zkorumpovanou a oportunistickou ČSSD a KSČM, které tím klesly na hranici volitelnosti. Vznikly pro ti němu teď dva politické bloky (ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a Piráti se STAN). Jako budoucí spojenci mu asi zbývají už možná jen Okamurovci a možná Trikolóra VKml. To není mnoho.

Ministra Plagu nám byl, myslím, bůhví kdo "dlužen".

Anonymní řekl(a)...
31. října 2020 v 15:57  

J.Týř

Ten první blok, současných opozičních stran, nám tu již vládl. A všichni víme jak. Netoužím po nich. Piráti a STAN se doposud ve vedení státu neobjevili. Bude to velká neznámá. Volby v roce 2021 budou dozajista zajímavé.

mirek vaněk řekl(a)...
1. listopadu 2020 v 10:41  

Milí pánové. Nepodléhejte iluzím. Nečekejte, že nové politické strany budou lepší než ty staré. Z počátku možná začnou jinou politikou, ale brzy se vrátí do starého systému, který jim vyhovuje a podporuje současné nepravosti.
A srovnávat současné i minulé politiky se sluníčkáři je trochu mimo mísu. Pilip, Buzková či Plaga měli a mají ke sluníčkaření hodně daleko.
Piráti a STAN zatím předvádí svou neorientaci se v prodlému školství. ANO svým ministrem také ukazuje, že neví o problematice škol vůbec nic. Ani jedna z těchto stran pro školství nadějí není, spíš postrachem.

Opozice horovala proti opatřením už na jaře. Teď se drží takticky zpátky a vyčkává, nechává vládu, aby se odrovnala sama. Ano, česká politika je průšvih, ale v zahraničí to zas o tolik lepší není. Těch pár střípků v českých médiích rozhodně reálný obraz situace neposkytuje. Neposkytují reálnou situaci ani u nás doma, natož v zahraničí.
Pokud nebude mít politik kvalitní vědu, o kterou se může při svém rozhodování opřít, bude to vždy jen loterie s občasnou náhodnou výhrou.
Jak vidíme ve školství, věda to opravdu už dávno není. A problém koronaviru ukazuje, že ani zdravotnictví na tom není o moc lépe.
Je nasloucháno politicky prověřeným kádrům s tituly a ne vědcům.

Jak vidět, plky o návratu žáků do škol byla jako obvykle bouře ve sklenici vody. Každý soudný človek věděl, že něco takového nelze v době nejistoty slibovat ani plánovat. Prostě se nepoučí, že plkat do médií podrývá důvěryhodnost. Dnes už ministrovi školství nikdo nevěří.
MŠMT by mělo veřejně diskutovat jak dál, jak pomoct učitelům a žákům. A tuto pomoc vytvářet a podporovat. Místo obecných aktivistických článků v médiích konkrétně řešit problémy a vytvářet tok informací mezi školami, rodiči i zřizovateli. To, co mělo mít vyřešeno už v létě. Teď aspoň ukázat, že má lidi, kteří jsou toho schopni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.