Musí učit dálkově, na techniku ale nedostali. Dotací bylo dost, vzkazuje ministerstvo

pondělí 5. října 2020 ·

Stovky středních škol přecházejí právě teď na distanční výuku. Kvůli koronavirové nákaze musí zůstat v řadě regionů zavřené, zatím na 14 dní. Peníze na nákup počítačů a softwaru, na rozdíl od základních škol, ale zatím od státu nedostaly. "Měly v minulosti využít finance z evropských prostředků," vzkázalo ministerstvo. Tématu se věnuje online deník Aktuálně. 


Aneta Lednová (msmt.cz)
Na podnět Asociace ředitelů gymnázií ČR přislíbilo ministerstvo školství zhruba před týdnem, že pošle peníze alespoň nižším ročníkům víceletých gymnázií, které zajišťují povinnou školní docházku stejně jako základní školy. "Zatím však víceletá gymnázia nedostala nic. Neznáme na rozdíl od základních škol ani částku, se kterou můžeme počítat," říká Renata Schejbalová, šéfka asociace a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou. 

Klasické střední školy ale už nedostanou nic. "Co se týká vybavení středních škol, to je v první řadě povinností jejich zřizovatelů, krajů," doplnila mluvčí Lednová. 

Za ministerstvo školství vzkázala, že střední školy měly v posledních letech možnost využít peníze z evropských fondů. "Například přes krajské akční plány mohly využít 2,2 miliardy korun na modernizaci, a to včetně modernizace ICT vybavení. Další prostředky šly přes takzvané šablony 'Využití ICT ve vzdělávání' z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání MŠMT, díky kterému se do škol dostalo skoro 60 tisíc notebooků či tabletů. Střední školy jsou v mnohem lepší situaci než školy základní, a proto MŠMT směrovalo výše uvedené finance nyní právě na povinnou školní docházku," dodala Lednová. 



Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. října 2020 v 15:23  

"Měly v minulosti využít finance z evropských prostředků," vzkázalo ministerstvo.

Střední školy většinou kupovaly pevné počítače, protože u těch je stále za stejný peníz více muziky. A pro práci s náročnějšími aplikacemi potřebují střední školy slušný výkon. Tablety a levné notebooky, které by teď měli půjčovat sociálně slabým žákům, nemají, protože to jsou hračky na hraní tak pro děcka na prvním stupni.

Vera řekl(a)...
5. října 2020 v 16:55  

Pan mimistr snad myslí třeba "šablony"? Ma to si ještě vzpomínám a ještě dneska je mi z toho trapně. Jsem pravdu ráda, že jsem z toho soukolí venku a jako šťastný důchodce bych to mohla jen zpovzdálí pozorovat, kdyby se to netýkalo taky mého vnuka.

mirek vaněk řekl(a)...
5. října 2020 v 20:21  

Ano peněz ve školství je asi dost, jen ti učitelé a žáci se k nim jen těžko dostávají. Nějak se v těch projektech rozutečou.
Taky mám notebook ze šablon a už to bude řádka let. Ještě jede, ale zázraky s ním nejdou. To mobily žáků jsou na tom mnohem líp.
Ať žije online vzdělávání.

Jir řekl(a)...
5. října 2020 v 22:27  

Kde má ministerstvo nějakou dlouhodobou koncepci financování rozvoje IT ve školách? Nikde, protože tato země na to nemá. Nemá na zaplacení HW, SW, servisu a metodické podpory. Všichni jen nějak lepí. Už 30 let.

Jaří Král řekl(a)...
6. října 2020 v 20:59  

Co vím, tak většina dotací (projektů) za poslední roky šla především na prapodivné školení inkluzivního vzdělávání či ministerstvo si z peněz z EU zatáhlo platy tisíce asistentů. A pokud byl vyhlášen nějaký "tvrdý projekt", bylo tolik žadatelů, že se dostalo jenom na malé procento škol.

Ivo řekl(a)...
7. října 2020 v 5:04  

Jir: Žádná koncepce nikdy v ČR nikde nebyla - všechno vyřeší a vždy vyřešila NEVIDITELNÁ RUKA TRHU :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.