Jaroslav Mašek: Jak učit hybridně – část 2.: kurzy pro učitele a podpora online výuky

čtvrtek 1. října 2020 ·

V úvodním dílu seriálu Jak učit hybridně jsem vám představil základní koncepci a přípravu hybridní výuky a detailně popsal základní kroky její implementace v závislosti na obecných zásadách online pedagogiky na škole, kde působím. Návrhem konkrétní strategie hybridního vzdělávání to ovšem teprve začíná. Její naplnění je mnohem důležitějším a náročnějším procesem, který už nezávisí jen na vás a vašem realizačním týmu, ale na všech učitelích a vedení školy. A kurzy pro učitele jsou prvním krokem, jak toho dosáhnout. 


Tyto kurzy ovšem nemají být jen o tom naučit učitele pracovat v prostředí dané platformy či konkrétního vzdělávacího prostředí, ale též je seznámit s principy online výuky, jednotlivými scénáři hybridní výuky a jednotným přístupem, který musí všichni dodržovat. 

Minimum, které musí zvládnout všichni 

Je potřeba, aby učitelé pochopili, co je nezbytným minimem, které musí v prostředí pro vedení online výuky zvládnout všichni. V našem případě to je: 

- organizace asynchronní výuky jednotlivých předmětů pomocí kanálů v Týmech (co kanál, to jeden předmět v dané třídě)

- práce se soubory (sdílení výukových materiálů, vytvoření adresářového prostoru pro odevzdání úkolů žáky apod.) 

- komunikace se žáky pomocí chatu 

- vytvoření a vedení videokonferenčního hovoru 

V průběhu našeho kurzu si učitelé vytvořili svůj první Tým pro jednu třídu, ve které učí všechny své předměty (viz naše pojetí týmu), dále kanály pro dané předměty, strukturu složek pro své materiály a vygenerovali kód Týmu pro žáky, aby se do něj sami mohli přidat. 

Informace nad rámec základního kurzu 

Přestože se jednalo o základní kurz, učitelé byli též seznámeni se situacemi, které mohou během online výuky nastat, a jak je mají řešit, například jak moderovat kanály, aby v nich mohli vytvářet příspěvky jen oni, nebo že do nově vytvořených adresářů mají stejné právo čtení i zápisu všichni žáci (členové týmu) a co by znamenalo tato práva změnit, aby si do nich neviděli, nebo je alespoň nemohli vzájemně upravovat či dokonce mazat. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.