Bořivoj Brdička: Jak pandemie pomáhá nahrazovat lidskou práci roboty

pondělí 12. října 2020 ·

Množí se zprávy o tom, že na mnoha místech dochází v důsledku pandemie k urychlení již dříve existujících záměrů místo lidské práce nasazovat roboty. Důvodem přitom není jen častější neschopnost zaměstnanců dostavit se do práce. Realita je taková, že i tam, kde zákazníci dříve dávali přednost kontaktu s živým člověkem, dnes preferují stroj. Nahrazování se týká v první řadě těch profesí, které nevyžadují žádnou příliš sofistikovanou činnost – např. uklízeč(ka) v nemocnici (či ve škole), pokladní v supermarketu, skladník apod. 


Pro příklad nemusíme chodit daleko. Třeba Amazon začal v důsledku pandemie ještě rychleji než dříve nahrazovat skladníky roboty. V Kalifornii zrušili všechna poslední okénka pro přímou platbu mýtného, a to nyní již je účtováno výhradně automaticky registrovaným majitelům bránou projíždějících vozidel. Hned několik firem nahrazuje zaměstnance roboty schopnými jednat se zákazníky, třeba recepční v hotelu, bankovní úředník nebo realitní makléř. V nemocnicích se nasazují roboti na rozvoz všeho potřebného (léků, jídla, prádla), na provádění dezinfekce, a již dokonce i na měření teploty a odběr vzorků potenciálně nemocných. Je zřejmé, že již brzy převezmou roboti celou řadu úkonů při péči o infekční pacienty... 

Současná krize s největší pravděpodobností vývoj směrem k nasazení robotů a umělé inteligence urychlí. Je těžké odhadnout, jak se budou lidé tváří v tvář rizikům nákazy v budoucnosti chovat, zvláště objeví-li se nové formy virů. Tlak na nahrazování lidské práce tam, kde hrozí přenos infekce, bude pravděpodobně stále stoupat. 



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.