Základní škola v Mostě prvňáky rozdělila podle barvy pleti. Shodou okolností?

sobota 5. září 2020 ·

První školní den zhořkl šestileté dívence a její matce v jedné z mosteckých základních škol. Dílem náhody, zřejmě víc než zlého úmyslu, nastoupili prvňáčci do tří tříd, které mezi sebou na první pohled dělí barva kůže. Zatímco v 1. A jsou děti bílé pleti, 1. B a 1. C je složená z romských dětí. Ředitel ZŠ U Stadionu Josef Forman zdůvodnil rozdělení datem registrace dětí a tím, že 1. A je sportovní třída. Reportáž přináší deník Právo.



„Před budovou mi začali ostatní rodiče vyprávět, že toto rozdělení je tu běžné. Ale když jsem se ptala, jestli se to snažili změnit, třeba napsat petici, jen krčili rameny, že o nic takového se nepokusili,“ popsala reakce ostatních rodičů prvňáčků matka, která kontaktovala redakci.

Sama ovšem doznává, že problémy, speciálně vyloučených skupin obyvatel, tu rezonují ze všech koutů. „Žijeme v Mostě, rasismu je tu hodně. Ale má to důvody. Mnoho lidí se tu prostě nechová slušně. To si uvědomuji. Ale otec mé dcery je slušný Rom, pracující a vždy se o ni řádně staral, i když už spolu několik let nežijeme. A já se za to nestydím. Ale to, co dcera zažila v úterý ve škole, je hrozné. Proč ty děti nenechají, aby se naučily být spolu. Stejně tu spolu všichni žijí. A ve škole by je přece neměli učit rasismu už v takhle nízkém věku. Co z nich pak vyroste,“ ptá se nešťastně matka. 


Celý text naleznete v Právu

1 komentářů:

jir řekl(a)...
5. září 2020 v 9:45  

Takže podle té paní je ředitel rasista a ještě to rozdělením tříd zveřejňuje. Jestli ono to nebude jinak a paní jenom zbytečně víří bez znalostí okolností.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.