Proč musí malé děti v Česku nosit roušky?

neděle 6. září 2020 ·

Zatímco třeba v sousedním Rakousku je povinné nosit roušky až od 6, v Německu od 11 a v Nizozemsku dokonce od 13 let, tuzemské Ministerstvo zdravotnictví narýsovalo věkový limit už na 3 roky. Seznam Zprávy proto resort Adama Vojtěcha (za ANO) požádaly, aby upřesnil, na základě kterých studií, výzkumů nebo informací přistupuje nejpřísněji zrovna k nejmenším dětem, ačkoli hlavní autorita nejen v případě pandemie koronaviru – Světová zdravotnická organizace – od roušek pro malé děti odrazuje.



Gabriela Štěpanyová (linkedin.com)
„Doporučení mezinárodních institucí týkající se roušek u dětí se různí (WHO, CDC a UNICEF). Ministerstvo zdravotnictví konzistentně zastává v opatřeních názor, že výjimku z povinnosti nosit roušky mají děti do 2 let (včetně). Stejnou pozici má taktéž americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Jedním z důvodů je častý kontakt rukou s obličejem dítěte a taktéž jejich častý kontakt se zranitelnou skupinou obyvatel, mezi kterou patří prarodiče,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová…

Světová zdravotnická organizace dochází ke zcela opačnému závěru – pro děti mladší pět let není užívání roušek vhodné. A to proto, že s nimi nezvládnou správně manipulovat, třeba si na ně neustále sahají rukama, nebo proto, že jim nesedí, takže jimi nechrání sebe ani své okolí...

I vládní zmocněnec Roman Prymula přiznává, že otázku kolem povinných roušek pro malé děti vláda i Ministerstvo zdravotnictví aktuálně řeší a věková hranice by se mohla posunout nahoru. „Uznávám, že tohle je věc, která je polemická. Diskutuje se o tom, jestli třeba věkovou hranici neposunout právě na těch pět let. Je to otevřené,“ dodává Prymula.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.