Vyhláška o inkluzi je diskriminační, dopadne na tisíce dětí, říká právnička

neděle 27. září 2020 ·

Pokud by novela  vyhlášky o inkluzi prošla v podobě, jak ji ministerstvo školství připravilo, školy by v budoucnu nedostaly peníze na platy pedagogických asistentů pro děti, které se nevejdou do kolonek podle diagnózy. O pomoc by tak přišli žáci s tělesným postižením, závažnými vadami řeči nebo specifickými poruchami učení. Co by změna, která ještě není definitivní, mohla znamenat, rozebírá v rozhovoru pro Deník N Lenka Hečková, právnička a členka České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV), která má dceru s Downovým syndromem. 


Lenka Hečková (cosiv.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Co jste si pomyslela, když jste novelu vyhlášky viděla? 

Upřímně jsem se velmi vyděsila, protože jsem už při prvním čtení viděla potenciální problémy a dopady do praxe i na inkluzi. Zejména to, že vyhláška omezuje podporu velkému množství dětí a že je diskriminační. 

K dětem přistupuje diagnosticky – například na asistenta pedagoga mají mít nárok jen děti s mentálním, kombinovaným, zrakovým nebo sluchovým postižením, závažnými vývojovými poruchami chování a autismem. Všechny ostatní děti, které podporu asistenta pedagoga doposud v praxi využívaly, například žáci s tělesným postižením, s vadami řeči, specifickými poruchami učení, děti sociálně znevýhodněné či cizinci, na ni už nárok mít nebudou. Přitom jsme od tohoto plošně diagnostického přístupu v posledních letech ustoupili a přecházíme k individuálnímu pohledu – děti mají nárok na to, co opravdu potřebují. Ne na to, co říká jejich diagnóza. Vyhláška je v tomto ohledu obrovský krok zpátky. Navíc v ní vidím zjevnou protiprávnost a diskriminaci, a to je další zásadní problém. 

Jak to myslíte? 

Předpis nižší právní síly, jako je vyhláška, nemůže omezovat práva garantovaná školským zákonem. Ten zaručuje všem dětem se speciálními vzdělávacími potřebami – bez ohledu na to, v čem tkví – nárok na potřebná podpůrná opatření. Tak, aby se mohly vzdělávat rovnoprávně s ostatními žáky a aby mohly naplňovat svůj vzdělávací potenciál. Vyhláška je předpis nižší právní síly a má zákon provádět, nikoliv omezovat práva, která zákon garantuje. 

Vnímám i diskriminační rozměr vyhlášky. Antidiskriminační zákon zakazuje diskriminační jednání vůči určitým skupinám osob, hlavně na základě jejich zdravotního znevýhodnění. I to se vyhláškou děje – omezuje podporu a potažmo i přístup ke kvalitnímu vzděláváním určitým skupinám dětí, zatímco jiným ji přiznává. Konzultovali jsme tento rozměr i s právním oddělením veřejného ochránce práv a shodli jsme se na tom, že diskriminace tam je. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
27. září 2020 v 8:10  

Ono je diskriminační i to, že nejsme stejně vysocí.

tyrjir řekl(a)...
27. září 2020 v 9:57  

Principiálně špatná je už samotná "inkluze po česku", která nám byla vnucena a zlikvidovala bez rovnocenné náhrady z ideologických důvodů propracovaný a fungující systém individualizované péče o hendikepované děti.

http://www.ceskaskola.cz/2015/09/jiri-tyr-spolecne-vzdelavani-dostava.html
http://www.ceskaskola.cz/2015/09/jiri-tyr-vychova-nejsou-pestovanim.html

Anonymní řekl(a)...
27. září 2020 v 21:42  

Pane Týři, máte pravdu. Inkluze po česku je naprosto nepodařený projekt. Nějak se nám k němu přestala paní poslankyně hlásit.

Aladar řekl(a)...
28. září 2020 v 15:31  

Inkluze po česku udělala z osmiletých gymnázií normální školy, kde se děti učí jako před inkluzí. Ze základních škol pak udělala dřívější "pomocné školy", jen ve větším měřítku než jaké bylo za socialismu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.