Tisková konference k opatřením proti pandemii: Roušky budou povinné i ve třídách

čtvrtek 17. září 2020 ·

Nošení roušek ve školách bude povinné v celém Česku i během vyučování pro žáky od druhého stupně základních škol, oznámil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Plošně pro celou republiku se také zavádí od páteční půlnoci zákaz provozu barů, hospod a restaurací od půlnoci do šesti ráno. Doposud opatření platila jen v několika okresech, včetně Prahy. Z průběhu tiskové konference Informuje iDNES.




Celý text naleznete zde 
Tiskovou konferenci můžete sledovat zde

9 komentářů:

BP řekl(a)...
17. září 2020 v 17:25  

Dalo se to čekat.

Otázkou ale zůstává, proč jsme již od prvního dne v rouškách učit neměli.

Čekali jsme snad na to, až se všichni nakazí (promoří)?

Pak v těch rouškách nyní nespatřuji již žádný efekt. Akorát to bude obrovské ztížení práce.

Přinejmenším měli v rouškách sedět žáci celé vyučování a učitelé mohli vyučovat bez nich, neboť každá ze stran by byla alespoň z poloviny chráněna.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2020 v 19:34  

Promoření u koronaviru neexistuje, protože imunita trvá tak do 3 měsíců. Potom se může každý nakazit znovu, i s patřičnými důsledky. Promoření existuje třeba u spalniček. Tam vzniká doživotní imunita.
S opatřením souhlasím. Je to jedna z posledních šancí, jak epidemii zploštit. Včera se nakazila 1/5 školáků. 1/5 z 2139 = 428 žáků.
Nikdo se nechce dožít situace, která byla v některých zemích Evropy na jaře, že lékaři se museli rozhodovat kdo bude a kdo nebude žít v důsledku zahlcení lůžek s plicní ventilací.

Radomil Šmíd řekl(a)...
17. září 2020 v 21:47  

existuje statistika věku nakažených? na webu ministerstva již není dostupná :(děkuji za jakoukoliv pomoc, link...

rváčkazvesela řekl(a)...
17. září 2020 v 22:05  

BP:
"Otázkou ale zůstává, proč jsme již od prvního dne v rouškách učit neměli."
Proč? Protože se děti MUSEJÍ cítit komfortně!! Žádná povinnost jen právo se stále jen bavit a mít vše připravené barevně a voňavě pod nos. Komfort a vata pro děti ve škole je nadevše - i nad zdraví učitele. Ale nebojte - pak vám vláda poděkuje:-)

mirek vaněk řekl(a)...
18. září 2020 v 7:39  

Celé léto měli úředníci na přípravu postupu po začátku školního roku. To co vymysleli jsou roušky pro všechny.
Každý si mohl domyslet, že po letních dovolených a koncentraci dětí ve školách a dospělých v zaměstnání dojde k nárůstu nakažených.

Co se týká dat, s těmi se čaruje už od března. Vždy zkreslená tak, jak vláda potřebuje. Předpokládáme-li asi 10% těžkých případů, pak to odpovdá 200 těžce nemocných za den, pak jak dlouho to JIPky zvládnou?

mirek vaněk řekl(a)...
18. září 2020 v 7:44  

Po včerejšku za pár dní 300 těžce nemocných za den. A bude to pokračovat?

Petr Portwyn řekl(a)...
18. září 2020 v 8:00  

Každý si mohl domyslet, že po letních dovolených a koncentraci dětí ve školách a dospělých v zaměstnání dojde k nárůstu nakažených.
Ovšem za předpokladu, že ten každý aspoň přibližně tuší, jak to ve skutečné škole vypadá.
A nemá představu v lavici tiše sedících dětí, co se před kamerou ani nehnou. Samozřejmě jsou rozumné a vědí všechno nejlíp.

Samozřejmě máte pravdu. Úředníci jsou skutečně od toho, aby si informace zjistili. Patrně se ovšem domnívali, že informace mají.... a neměli.

MM řekl(a)...
18. září 2020 v 9:59  

"Promoření u koronaviru neexistuje, protože imunita trvá tak do 3 měsíců. Potom se může každý nakazit znovu..."

Nikoliv. Po dobu 2 až 3 měsíců po nákaze lze v krvi diagnostikovat přítomnost příslušných protilátek, což platí i v případě všech dalších kontaktů s infekčním antigenem, včetně očkování. I po této době však v těle zůstávají M-lymfocyty, které se v případě opakované nákazy aktivují a zabrání rozvoji nemoci (stejně jako v případě očkování). Jak dlouho tyto M-lymfocyty vydrží plně funkční, se ještě neví. Závisí to na mimo jiné i na síle primární imunitní odpovědi a samozřejmě také na tom, do jaké míry patogen mutuje a mění své antigeny. V případě covidu velmi střízlivé odhady (skutečná data samozřejmě ještě nemáme) hovoří o minimálně dvou až třech letech, tedy podobně jako u jiných srovnatelných infekcí způsobovaných RNA viry.
Kdyby imunita totálně zmizela už po 3 měsících, nemělo by vůbec smysl vyvíjet vakcínu.

Případy opakované nákazy covidem samozřejmě existují, jsou však velmi vzácné. Přestože o nich nevíme úplně všechno, lze je nejpravděpodobněji vysvětlit buď setkáním s úplně novým kmenem koronaviru, nebo (mnohem častěji) tím, že imunitní systém nepracoval správně a nevytvořil dostatečně funkční imunitní odpověď. Napovídá tomu i fakt, že drtivou většinu opakovaných nákaz tvoří lidé, kteří první infekci prožili bez příznaků.

Promoření tedy existuje, v budoucnu k němu zákonitě musí dojít, stejně jako v případě běžných chřipkových kmenů. Ovšem plně souhlasím s tím, že v živelné podobě (jaká se spustila právě teď) je extrémně riskantní a jeho tolerování bez jakýchkoliv zpomalovacích opatření velmi nezodpovědné.

Anonymní řekl(a)...
18. září 2020 v 18:45  

Promořit populaci asi takto definovat nelze. 90 dnů - 3 roky je velmi krátká doba. Osobně dostávám pitomou rýmu minimálně 2x do roka. Obvykle se projeví i dalšími příznaky. Nejčastěji jsou to průdušky. A s rýmou tady populace žije tisíciletí a dodnes to není úplně "banální" záležitost. Promořeni je přisuzováno takovým nemocem jako plané neštovice, spalničky, příušnice, zarděnky,...Tedy nemoci s následnou celoživotní imunitou. Nyní neuvažujme u těchto nemocí o vlivu preventivního očkování.
Vakcínu by si přál celý celý svět. Nedostane se však na všechny. A pokud bude, tak se bude nejdříve jednat o aplikaci pro preferované skupiny obyvatel (zdravotní personál,....).
Asi nelze srovnávat takto chřipku a nevyzpytatelný sars-cov-2 (nový koronavir). Buďme však optimisty a doufejme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.