Roušky vadí žákům i starším učitelům. Raději výuku na dálku, zaznívá ze škol

sobota 19. září 2020 ·

Pro mnohé učitele je představa celodenní výuky v rouškách a respirátorech tak nepříjemná, že by raději přešli na distanční vzdělávání. Vyslovily se tak školské odbory a i ředitelé mají pro to pochopení. Nicméně bez nařízení z vyšších míst nemohou na distanční výuku přejít. „Setkáváme se u učitelů s odezvou, že v rouškách a respirátorech je pro ně velmi složité udržet pozornost žáků i nezbytnou kázeň při výuce,“ uvedl šéf odborů František Dobšík v reportáži deníku Právo. 


Obrátil se proto na ministra školství Roberta Plagu (za ANO) a vedení české hygieny, aby se alespoň v okresech, které spadají do posledního stupně pohotovosti semaforu, uzavřely školy. Od pondělí tam bude spadat zatím jen Praha, ale roušky i při vyučování jsou nařízeny celoplošně s výjimkou prvního stupně ZŠ. Také podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého by stálo za řeč přejít na distanční model, pokud by se výuka v rouškách protahovala... 

Šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová se rovněž neobává, že by zahájení distanční výuky způsobilo větší potíže. „Nepřipravení jsme byli na jaře a také jsme to zvládli. Určitě to zvládneme,“ řekla Právu. Návrat k distanční výuce čeká každou chvíli, alespoň v Praze. 

Raději by však Schejbalová ponechala výuku ve škole, a to i za přísných rouškových opatření. „Roušky nejsou ideální, ale ta kontaktní výuka je pořád plnohodnotnější než výuka online. Roušky jsou nepříjemné zejména pro děti, když jsou v nich osm hodin. Bylo by lepší učit prezenčně, ale ta čísla jsou taková, že už je to asi neudržitelné,“ dodala Schejbalová. 


Celý text naleznete v Právu

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. září 2020 v 10:53  

Rouška jistě situaci komplikuje, ale nevadí zas tolik. Já mám dobrou roušku(domácí výroby) a s tou se učí bez větších problémů. Zae s jinými je člověk ád, že je nositnemusí. Lepší by byl štít, který zase ministerstvo neuznává. Nikdo to ale vážně neřeší.

Výuka na dálku funguje na gymnáziích u nadaných dětí. Tam se křiklounům nedivím - pošlou materiál a přezkouší online testem. Většina motivovaných žáků to zvládne i s minimální kontrolou. U ostatních žáků je online výuka zhoršující rozdíly ve vzdělávání. Čím je žák méně motivovaný a méně nadaný, tím má při online vzdělávání horší výsledky. Lepší by bylo kombinovat.

Anonymní řekl(a)...
19. září 2020 v 17:13  

Roušky a respirátory jsou mnohem menší zlo, než pobyt na plicní ventilaci v nemocnici. Většina lidí to již pochopila. Pro mnohé "úči" je naprosto nepředstavitelný odběr vzorku z nosních dutin. Dokonce jsem zaregistroval kolegyni, která tvrdila, že jí rouška stále ničí make-up a cítí se pak ponížená.
Na jaře jsem učil v roušce a v pátek taktéž. Žádné problémy jsem nezaregistroval. U jazykářů je to trochu jiné, to chápu. Ale každý si musí vyhodnotit priority. Vlastní zdraví je na prvním místě. Jinak souhlasím s Mirkem Vaňkem.

Ivo řekl(a)...
19. září 2020 v 21:55  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
19. září 2020 v 22:12  

Ivo, nastat mohou tři případy.
1) Budete učit s rouškou, respirátorem a žáci totéž prezenční formou.
2) Pandemie dosáhne koeficientu 2 a přijde na řadu distanční výuka.
3) Risknete to, žáci budou mít roušky a respirátory a vy budete mít štít (potvrzení obvodního lékaře a specialisty).

Jinak Vás plně chápu. Už to není žádná sranda, rýmička, kašlíček, chřipečka pro kantory nad 45 let. Téměř každý má nějaké zdravotní potíže a je ohrožen jeho život. Proto kvituji aspoň tuto částečnou ochranu. Doufám, že mně respirátor vydrží aspoň těch avizovaných 8 hodin.

Ivo řekl(a)...
20. září 2020 v 4:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Beny řekl(a)...
20. září 2020 v 10:08  

Školství a učitelé jsou zajímaví vždy jen před volbami.
A proto za každou cenu vydržet do voleb a pak již ať je třeba potopa.

BP řekl(a)...
21. září 2020 v 18:41  

Čekám na těch slíbených 10 respirátorů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.