Černý: Uzavření druhých stupňů ZŠ je jen otázkou času

sobota 19. září 2020 ·

Prezident Asociace ředitelů ZŠ a Michal Černý v rozhovoru pro Právo popsal, jak školy přijímají nová protiinfekční opatření a jaké jsou vyhlídky v nejbližší době. „Myslím, že uzavření druhých stupňů základních škol je jen otázkou času,“ říká Černý. 


Michal Černý (repro DVTV)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Máte informaci, jak ředitelé nové opatření, že se musí nosit roušky i v hodině, přijímají? 

Tady v Praze jsme byli připraveni, že to přijde od pondělka, takže pro nás je to jen o jeden pracovní den dřív. Jinde to asi tolik nečekali. Na začátku týdne jsem si udělal rychlý průzkum mezi řediteli v rámci asociace. Mimo jiné jsem se ptal, co by tomu řekli, kdyby někdo něco takového plošně nařídil. Asi 10 procent to bralo úkorně, že se jim to nelíbí. Asi 12 procent to oceňuje jako pomoc, že přesně vědí, co mají dělat. A naprostá většina ředitelů bere nařízení tak, že to není příjemné, ale chápou ho a budou ho respektovat. A to je i můj postoj. 

Někteří učitelé volají po tom, aby mohli nosit průhledné ochranné štíty. Pomohlo by to? 

U nás učitelé štíty mají, ale problém je, že hygienici štíty jako ochrannou pomůcku neuznávají. Ale v létě ve Španělsku jsem viděl průhledné štíty, které byly připevněny zespoda na bradu, takže skutečně zakrývaly pusu a nos, měly funkci roušky a přitom byly průhledné. Zkusím to někde navrhnout. 

Kdybyste mohl nařídit distanční výuku, udělal byste to? 

Musím říct, že jsme se snažili na distanční výuku připravit a některé školy už připravené jsou. Dělali jsme ještě výběrové řízení na počítače a zjišťovali, které děti počítače potřebují. Tento proces během září teprve probíhal a nejsme ještě připravení na spuštění distanční výuky. Teď bych ji ještě nevyhlašoval. 



Celý rozhovor naleznete v Právu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.