Roušky, dezinfekce, rozestupy, zmenšené třídy. Děti se vracejí do lavic nejen v Česku

úterý 1. září 2020 ·

Jak se s návratem dětí do lavic perou v Evropě i v zámoří? Vypráví pět českých maminek s bydlištěm v pěti různých zemích. Vlády přijímají nejrůznější opatření a všude se doufá, že se nebude opakovat situace, kdy by děti musely opět být celé měsíce doma. Příběhy zaznamenal EDUzín.



Itálie: počty dětí ve třídách výrazně klesnou 

Na záběry z italských nemocnic a vylidněných ulic z letošní zimy a jara se dá jen těžko zapomenout. Koronavirus si tu vyžádal tisíce životů a život se na několik měsíců naprosto zastavil. I tady se ale teď děti zase chystají do školy. V jedné z nejpostiženějších oblastí – v Lombardii, okrese Bergamo – žije s manželem a sedmiletou dcerou také Hana Budišová Colombo.

Mezi dětmi se budou udržovat alespoň metrové rozestupy, o použití roušek se bude na úrovni jednotlivých krajů rozhodovat operativně podle vývoje epidemiologické situace. Největší změnou je ale to, že vláda poměrně masivně zainvestovala do škol, aby se namísto 25 dětí učilo v jedné třídě maximálně 15. „Opravily se nevyužívané budovy, některé svoje budovy poskytla církev a teď v nich budou třídy. Rekonstruovalo se, zařizovalo, nakupovaly se lavice, přijímali se učitelé,“ popisuje Hana Budišová Colombo.

Velká Británie: bubliny, bubliny, bubliny 

Školské odbory žádaly pravidelné testování pro učitele, jejich požadavek však ministr školství nepodpořil. Navíc média vyjadřují pochyby o tom, zda při případném dalším uzavření škol bude národ lépe připraven na online vyučování – podle deníku The Guardian například měly sociálně slabé děti dostat počítače nebo tablety, od dubna se však dostaly k pouhé třetině žáků, kteří na ně mají nárok.

Jak bude nový školní rok prožívat rodina Markéty Green, jejichž dcery chodí na základní a střední školu v Cambridge? „Děti budou rozdělené na bubliny a tyto bubliny se budou učit, hrát si, pohybovat se po škole, obědvat, vstupovat ráno do školy a odpoledne z ní odcházet společně. Pohyb na školních chodbách bude omezen a monitorován dozorujícím učitelem,“ popisuje Markéta, jak to bude na základní škole její dcery už za pár dnů vypadat. V „bublinách“ budou děti i sedět ve školních autobusech.

Belgie: semafor ukáže, co se bude dít

„V Belgii byl zaveden podobný semafor jako v ČR, který platí pro vlámskou i valonskou část země,“ vysvětluje Eva Hrnčířová, která v Bruselu vychovává s manželem tři děti. „Do školy se vracíme ve žlutém kódu.“ Co to konkrétně znamená? Bude se – jako všude na světě – hodně větrat, dezinfikovat, mýt si ruce. Do škol a školek se vracejí povinně děti od pěti let. Roušky mají povinné všechny děti od 12 let a sundat si je budou moct jen na jídlo a tělocvik.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.