Řidič autobusu odmítl vyjet se sloganem SPD. Nehodlám plivat po svých dětech, říká

úterý 1. září 2020 ·

Na autobusech brněnského dopravního podniku se dnes ráno objevil předvolební slogan "Zdravé školství bez inkluze" spolu s obličejem předsedy SPD Tomia Okamury a kandidáta SPD do Senátu Tomáš Andrleho. Když slogan spatřil řidič autobusu Josef Prokeš, odmítl s takovým autobusem vyjet. Hluboce se ho dotkl. Sám má totiž dvě děti a jeho dcera díky inkluzi úspěšně studuje na běžné základní škole. Informuje online deník Aktuálně.



Prokeš považuje slogan za hrubě urážející školáky v inkluzi, včetně jeho vlastních dětí. "Mám děti dvě, obě s poruchou autistického spektra. Jedno vysokofunkční, integrované ve škole díky inkluzi, druhé nízkofunkční ve speciální škole," uvedl řidič. Slogan podle něj naznačuje, že jsou děti v inkluzi nemocí českého školství, které je kvůli nim nezdravé.

Podle Prokeše by na billboardu mohlo klidně stát "Za zdravou společnost bez Židů" a vyšlo by to nastejno. Proto se rozhodl dopravnímu podniku napsat, že s takovým autobusem nevyjede. Jako řidič autobusu se přitom živí téměř šestnáct let. "Nehodlám se spolupodílet, poplivat a urážet děti v inkluzi, zvláště svojí vlastní dceru," dodal. Chvilku to vypadalo, že pro něj odpor skončí nešťastně. Z dopravního podniku totiž dostal zprávu, že jeho odmítnutí řídit "bude hodnocené jako neoprávněná neomluvená absence."

Prokeš tvrdí, že v tu chvíli zvažoval výpověď. Nakonec se ale přeci s autobusem na cestu vydal. Jen však proto, že se s ním brněnský dopravní podnik dohodl, že mu přidělí autobus bez této předvolební reklamy.


Celý text naleznete zde

13 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
1. září 2020 v 20:38  

No jo no, dneska za zlaťáky vylepí kdokoli cokoli kamkoli.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 21:11  

Takže nesouhlasit s inkluzí je podle pana řidiče zločin.
Ideozločin, že?

Nejsem voličem SPD, nicméně prohlašovat tento slogan za diskriminační je pitomost. Debata o tom, zda inkluze ano či ne, je legitimní úplně stejně, jako debata "známky ano, či ne" nebo "druhý cizí jazyk na ZŠ ano či ne".
Pokud pan řidič autobusu nechápe, že postižené děti lze vzdělávat i jinak, než v běžné třídě, celkem to chápu. Já taky neznám linky MHD v Olomouci nebo místní přepravní řád.

Jinak "školství bez inkluze" je slogan, který je nutně zjednodušující, stejně jako jiné slogany. Na článku je spíš vidět, jak i někteří z inkluze udělali posvátnou krávu.

Pokud pan řidič prostě nemá rád SPD (to je jeho svaté právo) a slogan je jen zástupným důvodem, mohl to vyjádřit jinak.

P. S. Zajímalo by mne, jak by pán reagoval na slogan "Neuhneme". Z hlediska profesionálního řidiče by měl ostře protestovat, že nabádá k nebezpečnému chování na silnici.

Eva Adamová řekl(a)...
1. září 2020 v 21:28  

A to já se tomu řidiči vůbec nedivím. Je sice pravda, že inkluze u nás je zmršená, ale také je pravda, že takovýto slogan je zhovadilost a že se od SPD nejedná o nic jiného než o zneužití problému ve volební kampani.

Eva Adamová řekl(a)...
1. září 2020 v 21:28  

A to já se tomu řidiči vůbec nedivím. Je sice pravda, že inkluze u nás je zmršená, ale také je pravda, že takovýto slogan je zhovadilost a že se od SPD nejedná o nic jiného než o zneužití problému ve volební kampani.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 21:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 21:34  

Paní Adamová,
já viděl na nástěnkách tolik zhovadilých sloganů, které se podbízejí určité voličské skupině, a taky neodmítám pracovat...

To je demokracie.

P. S. Tím proboha netvrdím, že SPD má nějaký recept. Já jejich program neznám, ale z projevu lehce pochybuji, že se nějak zajímají o problematiku školství. Na druhou stranu stejný dojem mám i z ostatních stran s jednou výjimkou (ne, nebudu tu dělat propagaci nikomu).

Michal Komárek řekl(a)...
1. září 2020 v 22:10  

Pane Portwyne, dezinterpretace je Vaším denním chlebem, že? Kde jste vyčetl, že někdo říká, že to je "zločin"?

A kde jste vyčetl, že "pan řidič autobusu nechápe, že postižené děti lze vzdělávat i jinak"?

V článku se píše, že je to otec dvou dětí s poruchou PAS, a že jedno z těch dětí chodí do speciální školy, jedno do "normální"....

Pane Portwyne, vy prostě buď vůbec neumíte číst, nebo jen nenávistně útočíte...

Tajný Učitel řekl(a)...
1. září 2020 v 22:15  

Já bych třeba nejezdil ani s nápisem, kdo nepracuje, ať nejí. Potíž je, když to nějaké provinční politické pako zaplatí, vylepí na bilboard u silnice a pak se na to jeden musí koukat každý den.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 23:10  

Pane Komárku,
doložte, že jsem se v této diskuzi dopustil nenávistného útoku, nebo se omluvte.

Nicméně krásná ukázka, jak si vaše parta představuje demokracii.

Nezáleží na tom, zda řidič má nebo nemá postižené dítě. Srovnávat přání nepokračovat v inkluzi s útlakem Židů je hloupost. Bez ohledu na to, zda někdo s plošnou inkluzí souhlasí, nebo ne, a bez ohledu na to, že ten slogan je příliš zjednodušující. Řidič má jistě právo na svůj názor.

Obecně se k holocaustu přirovnává kdejaká pitomost, a tím se šoa relativizuje.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 23:14  

Já bych třeba nejezdil ani s nápisem, kdo nepracuje, ať nejí. Potíž je, když to nějaké provinční politické pako zaplatí, vylepí na bilboard u silnice a pak se na to jeden musí koukat každý den.
Já Vás chápu, to je blbý slogan, ale požadavek "neblbosti" je maximalistický.
Schválně zkusím sledovat slogany na MHD, přiznám se, že zas takový přehled o aktuálních nemám.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. září 2020 v 23:19  

Kde jste vyčetl, že někdo říká, že to je "zločin"?

Tady, pane Komárku:
Podle Prokeše by na billboardu mohlo klidně stát "Za zdravou společnost bez Židů"
Panem Prokešem zmíněný slogan by bezpochyby byl šířením nenávisti na základě původu.

Že byste neuměl číst ani to, co tam sám dáte?
Jasně, objevil jsem se na diskuzi, je třeba obvinit.

Jo, ještě jste nenapsal "vykrucujete se", tak do toho.

Michal Komárek řekl(a)...
1. září 2020 v 23:21  

Pane Portwyne,

jste trapný.

Karel Lippmann řekl(a)...
2. září 2020 v 8:35  

Mimo jiné jde o výmluvný příklad toho, jak je občas důležité dávat si velký "pozor na ústa".
Nechci podsouvat autorům tohoto "sloganu", že měli na mysli "duševně a tělesně zdravou školu". Na druhé straně se vůbec nedivím panu Prokešovi, že s tímhle odmítl vyjet. Měl na to plné právo. I řeč je čin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.