Otevření škol se teprve projeví, může přijít i skok, říká o viru Dušek

úterý 8. září 2020 ·

„Nečekejte ode mne žádný objev. Nevyhnutelně bude docházet k nárůstu nově diagnostikovaných, což neznamená nutně nemocných. Stále platí a jistě bude i nadále v září, že drtivá většina pozitivních má lehké nebo dokonce žádné příznaky. Nárůsty mohou být dlouhodobě kontinuální nebo ve vazbě na otevření škol dojde dočasně ke skokovému navýšení. Sociální kontakty máme na téměř sto procentech, šíření nemoci populací je tedy nevyhnutelný přírodní jev,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek.



Ladislav Dušek (uzis.cz)
Dušek v rozhovoru také říká: 

My denně sledujeme zejména nemocnost, abychom dokázali včas vyhodnotit skutečně rizikový vývoj. Rovněž pečlivě sledujeme, zda a jak se projeví návrat dětí do škol - to ale bude ještě minimálně týden, možná i dva, trvat...

Moje role je signalizovat rizikový vývoj, ten se zatím u hlavních klinických ukazatelů neděje, byť epidemiologický vývoj není dobrý. Je třeba držet se dohodnuté strategie a postupovat tedy specificky, podle situace v jednotlivých regionech, kterou denně hodnotíme a týdně shrnujeme. Pokud by se riziko začalo projevovat v dopadu na zdraví obyvatel, v reálné nemocnosti, pak by jistě preventivní opatření na lokální či regionální úrovni měla přijít. Schválně zdůrazňuji slovo „preventivní“, nikoli restriktivní. Před virem se již nikde v Evropě neschováme ani nezavřeme, prostupuje takto populací většiny zemí.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.