Stipendia pro Romy poprvé dostávají vysokoškoláci. Využijí je na učebnice, ale i boty

neděle 16. srpna 2020 ·

Více než 200 zájemců ze středních, vyšších odborných a letos poprvé i vysokých škol letos požádalo u organizace Romea o stipendium. "Pomoc je určena primárně romským studentům, kteří mají dobré studijní výsledky a zároveň bojují se špatnou socioekonomickou situací, která jejich studium ohrožuje," přiblížila pro Aktuálně manažerka stipendijního programu Jitka Votavová. Proto podle ní porota zvažuje jak finanční tíseň studenta, tak jeho snaživost. "Z toho důvodu musí zájemci napsat dvě eseje týkající se důvodu žádosti a motivace ke studiu," vysvětlila.



Jitka Votavová (romea.cz)
Po výběrovém řízení získá na rok padesát romských středoškoláků 14 tisíc korun. Třicet vysokoškoláků obdrží 25 tisíc korun a deset studentů vyšších odborných škol dostane o 21 tisíc. Studenty univerzit zahrnul letos program poprvé. Nezáleží u nich však na věku, ani formě či stupni studia.

Manažerka programu dodává, že romští studenti potřebují peníze například na učebnice, skripta, speciální pomůcky, koleje nebo dojíždění do školy. Bránit nebude studentům organizace ale třeba ani v nákupu nových bot. "Finanční situace je u některých studentů velmi špatná. Částka na rok navíc tak veliká není a vyplácí se nadvakrát," řekla Votavová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.